CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

MAE recunoaște oficial: Ungaria sfidează România și nu dă socoteală

0 comentarii / 2804 vizualizări / 15 martie 2024

MAE admite oficial că statul ungar refuză să răspundă României legat de controversatul plan ”Koš Károly” de dezvoltare economică derulat în 17 județe în beneficiul strict al cetățenilor maghiari. Într-un răspuns la o interpelare a senatorului AUR Ionuț Neagu, MAE spune că Ungaria nu dă curs solicitării României de a livra informații și de a reglementa printr-un acord juridic intervențiile sale economice în Transilvania, care depășesc normele firești.

În 2017, Ungaria a lansat așa-zisul Plan ”Koš Károly”, care a stat la baza Programului de Dezvoltare Economică a Ardealului, în 17 județe din România, în disprețul cadrului juridic bilateral și internațional. În interpelarea sa, senatorul AUR a cerut guvernului român să livreze explicații legate de acțiunea Ungariei în Transilvania, iar răspunsul recent relevă o situație șocantă: MAE recunoaște că Ungaria sfidează statul român și refuză să dea informații despre planul respectiv, ca și semnarea unui Acord juridic care ar pune acțiunea în cadrul legal.

”Ministerul Afacerilor Externe a întreprins demersuri respectate pe lângă autoritățile ungare pentru a obține informații detaliate și clarificări în privința modului de implementare a acestuia pe teritoriul României așa-numitului „Program de Dezvoltare Economică a Ardealului” și a evidențiat că acordarea de asistență economică depășește sfera tratamentului preferențial care poate fi oferit de către un stat pentru minoritatea sa înrudita pe teritoriul altui stat, conform standardelor acceptate la nivel internațional. Astfel de măsuri ar putea fi promovate având, în prealabil, consimțământul statului pe teritoriul căruia trăiește minoritatea înrudita și fără vreo discriminare în funcție de criteriul etnic.
Tinând cont de aceste considerente, MAE a evidențiat în dialogul cu partea ungară pe acest subiect necesitatea încheierii unui acord internațional care să aibă în vedere următorii parametri: implicarea autorităților române, caracterul transparent și nediscriminatoriu, monitorizarea și implementarea în conformitate cu legislația română și cu dreptul UE în materie de concurență și ajutor de stat.
Menționăm că până în prezent nu a fost încheiat niciun acord bilateral care să reglementeze derularea în România a unor programe de natură economică cu finanțare de la bugetul de stat ungar” se arată în răspunsul oficial. (B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

STRTIME=1662721998