CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9753 RON DOWN | 1 USD = 4.5970 RON DOWN | 1 GBP = 5.8238 RON DOWN

Mai are Romania politica externa? Enigma delegatiei chineze la Bucuresti

9 comentarii / 4580 vizualizări / 2 iunie 2022

România pare să se fi retras complet din jocurile geopolitice, unde nu mai exprimă de multă vreme poziții proprii, lucru remarcat de tot mai mulți observatori interni și externi. Dincolo de participări sterile la varii organisme europene ori internaționale și de discursuri plate, liderii de la București nu mai sunt capabili să ofere nimic, anexați total la alte cancelarii. O dovadă o reprezintă poziția României față de eforturile chineze de împăcare cu UE. Care poziție înseamnă de fapt absență totală din peisaj.

Guvernul de la Beijing, conștient că războiul din Ucraina creează mari probleme Chinei, prin asocierea cu Rusia, încearcă de cîteva săptămîni să îndrepte lucrurile. Fosta ambasadoare a Chinei la București, Huo Yuzhen, reprezentant special al MAE chinez pentru cooperarea dintre China și țările din Europa Centrală și de Est, a efectuat în aprilie-mai un turneu european în Cehia, Moldova, Slovacia, Ungaria, Croația, Slovenia, Estonia, Letonia și Polonia.
Huo Yuzhen s-a întâlnit cu oficiali guvernamentali și diplomați, deputați și politicieni etc, discutînd modalități de apropiere în China și Europa.

Din lunga listă de țări est-europene, ați remarcat, lipsește România. Iohannis și Aurescu au avut treburi mai importante. Faptul că Yuhzen a fost ani de zile ambasador în România ar fi ajutat mult la discuțiile diplomatice.

Ulterior turneului efectuat de Yuhzen, China a trimis o nouă delegație în Europa, zilele trecute, condusă de Wu Hongbo, reprezentant special al Beijingului, care include vizite în Belgia, România, Franța, Cehia, Ungaria, Germania, Cipru și Italia.

La Bruxelles, Hongbo a fost primit de reprezentanți ai Consiliului European și ai Comisiei Europene, și s-a văzut și cu directorul general pentru afaceri bilaterale al Serviciului public federal pentru afaceri externe, Jeroen Cooreman.

În Ungaria, delegația chineză de nivel înalt a fost primită la Ministerul de Externe, pentru convorbiri cu secretarul de stat pentru politica de securitate, Péter Sztáray (foto).

În România, chinezii s-au ales cu un mare flit guvernamental: nu i-a primit nimeni.

Onoarea României a fost salvată de Fundația Europeană Titulescu, care a găzduit o întrevedere cu delegația chineză, la care a participat și noul ambasador al Chinei la București, Han Chunlin.

Care ambasador a fost programat zilele trecute de către MAE să-și prezinte scrisorile de acreditare într-un moment cînd Bogdan Aurescu era plecat din țară la o trilaterală în Turcia, astfel că pe reprezentantul celei mai mare popor al lumii și al celei de a doua economii mondiale l-a primit un simplu secretar de stat.

Eleganță și rafinament diplomatic, ce să spunem.

Delegaţia a fost primită marți de fostul premier Adrian Năstase, preşedintele Fundaţiei Europene Titulescu, alături de diplomatul Dumitru Preda, dr.Liviu Țăranu, desemnat Director al ICR Beijing, Adina Rențea şi dr.Florian Banu, din conducerea FET.

Discuțiile s-au axat pe raporturile ruso-ucrainene şi conflictul militar actual, pe consecinţele sale asupra situaţiei internaţionale, pe relaţiile dintre China şi UE, ca și pe starea şi perspectivele relaţiilor româno-chineze.

Toate teme de maximă importanță în acest moment.

Reprezentantul Beijingului, Wu Hongbo, a marșat puternic la discuții, din informațiile noastre, pe faptul că țara sa nu are vreo alianță secretă cu Rusia întru susținerea invaziei din Ucraina și a militat pentru negocieri cît mai serioase care să ducă la încetarea conflictului.
Pe de altă parte, Hongbo a punctat că există interese ale unor forțe externe, care doresc să împingă Rusia şi China într-o confruntare.

RP Chineză, a spus el, se pronunță pentru întărirea umbrelei securităţii statelor, o securitate care să fie sustenabilă. Dar, pentru construirea unui astfel sistem de încredere e nevoie de răbdare şi consecvență; dorim să întrerupem cursul periculos existent în prezent, a mai spus reprezentatul Chinei.

Presa internațională, relatînd despre demersurile Chinei de apropiere de UE și despre cele două delegații trimise în Europa în ultimele săptămîni, remarcă dificultatea procesului, mai ales în contextul provocat de Putin. Dar, remarcă, în egală măsură, că există disponibilitate pentru dialog din partea UE și a Chinei, ceea ce e un semn încurajator.

Desigur, asta exclude din capul locului România, țara care, după cum spuneam, a reușit în regimul Klaus Iohannis să dispară complet de pe harta politicii internaționale iar, mai nou, să ofenseze grav și gratuit o țară extrem de solidă, care ar putea avea un cuvînt greu de spus pe mapamond în deceniile care urmează.
Nu spune nimeni că România trebuia pusă pe axa București-Washington-Beijing, dar măcar o minimă deschidere spre discuții nu ar fi dăunat nimănui. (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

9 Comentarii

 1. Trebuie înțeles că acești ratați rahati care conduc aceasta țară, au atâția scheleți in dulapuri( ei și/sau șefii lor), încât sunt îngroziți că și cea mai mica ba….ina, poate să miște scheletii aia. Așa că, tac mâlc și se ascund pe unde pot că nu cumva sa fie interpretat ceva. Asta este singura explicație logică a inexistentei oricărei dovezi de statalitate. Că doar nu vă imaginați că sta cineva sa le sufle în ureche fiecare pas. Pur și simplu, frica păzește bostănăria. Asta este imaginea conducătorilor de astăzi. Pe burta sau in patru labe in fata șefilor din servicii care zăngăne cătușe 24/24.

 2. Singura pozitie geopolitica pe care o poate Romania este in genunchi si cu fata la dosul stăpânilor. Atât. Este evident, nu trebuie sa ne facem ca nu pricepem. Ati citit ce replici are si ce analize politice fundamentate face Ministerul chinez de Externe? Sunt ași la conferintele de presa. Fermitate, competenta, demnitate, patriotism, pe cand la noi ce sa vada? Ce sa discuti cu Aurescu? Despre ce? Despre parteneriatul strategic păgubos cu americanii? Vai de noi si de MAE care colcăie de angajati super-plătiți si incompetenți.

 3. Fraților, voi vedeți ce moace de cioclii ai coloniei, au astia?

 4. Cine sa poarte discutii? Doi neispraviti care habar nu au pe ce lume se afla? Doua slugi? Este o colonie respectata, sau are vreun cuvant de spus, indiferent in ce domeniu?

 5. Dacă ești un inutil ca Aurescu, ești bun ptr iohanis

 6. ,,Ciocu’ mic și joc de glezna” in politica interna. Aceeasi reteta si în politica externa. Contează doar sinecurile din birocrația euro-atlantica si fondurile europene. Si ce mai pica din achizițiile de armament.

 7. Romania nu mai are politica interna.

  Acum 50 de ani, unde era desert neted, jungle virgine, campii oceanice unde nu se afla nimic si nu se intampla nimic, astazi ai nu metropole, ci MEGALOPOLISURI (o colectie de metropole) cu cladiri inalte, cu universitati de prestigiu mondial, cu centre financiare, centre de cercetare, centre de business, cu infrastructura de secol 22, cu industrii de varf, cu tehnologii de varf integrate in industrie, sanatate, educatie, economie.

  Va dau exemplu Vietnam. Acum 50 de ani erau facuti posta de chinezi, americani si rusi. Astazi produc telefoanele si tabletele voastre Samsung, produc roboti, etc. Intelegeti ce educatie, ce expertiza, ce industrie, ce economie are Vietnamul? O tara mica, comunista, injurata si umilita, distrusa de razboaie civile ?
  Unde era Vietnam acum 50 de ani si unde era Romania acum 50 de ani? Unde este colonia rrumanistan astazi si unde este Vietnam astazi?

  Romania este un „stat privatizat”, „stat mafiot”, si un „stat esuat” in cuvintele presedintilor. Conditiile de viata sunt subumane si se degradeaza constant raportat la conditiile de viata de secol 20 din alte tari europene.

  Un stat care si-a fortat in exil 33% din cetateni , iar pe restul de 66% ii usuieste sa plece din tara mai repede( de ex. la noi se invata limbi straine din gradinita inainte sa invete cei mici limba romana), iar cine nu pleaca are sa indure conditii de viata subumane, stres degeaba, coruptie si degradare. Nu stiu in ce forma acest stat(?) va ajunge in secolul 22 in conditiile in care aici se acumuleaza doar greseli, datorii, saracie si batrani.
  Cea mai odioasa si abjecta colonie este colonia romania.

  Este mai bine ca nu avem politica externa. Nu suntem un partener credibil, integru, respectabil.
  O colonie ca romania care nu sustine nimic, nu sprijina nimic, nici pe sine sau pe cetatenii ei este demna de toata ignoranta si dispretul celor care au valori, atitudini, au interese, care cred in ceva si lupta pentru acel ceva.
  Romania este slugarnica, pupincurista, masochista, nu se respecta pe sine, pe cetatenii ei, NU isi protejaza cetatenii si romanii din diaspora, nu are pozitii proprii, nu are interese proprii, ci are pozitii si interese ale altora.

  Daca Romania reprezinta interesele si pozitiile altor tari, de ce sa discuti cu Romania? Discuti cu tarile ce butoneaza colonia.
  Nu discuti cu sclavul, discuti cu proprietarul sclavului.

 8. Mama e o maimuţă khazară buboasă, da’ baba mai face treabă pusă capră.
  A umplut tot batalionul AZOV de bube de maimuţă,
  plus vreo câteva mii de ucraineni buboşi de-ai mei pe care i-am trimis la voi, în România, ca refugiaţi, să vă umple de varicelă, dacă nu-mi daţi toate armele pe care le aveţi, volohilor proşti.

 9. […] China sunt boicotate fățiș de politicienii români, iar turneele oficialilor chinezi în Europa ocolesc România.Ceea ce ridică o problemă cît se poate de serioasă: dacă mai-marii statului român au […]

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998