CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

MAI, castelul cu strigoi al regimului Basescu

0 comentarii / 2247 vizualizări / 23 mai 2011

Încă un cutremur a zguduit azi Ministerul Admonistrației și al Internelor, după ce secretarul general al instituției a ajuns de partea greșită a pulanului, adică a fost cărat cu mascații la DNA, și demis, totodată, din funcție. Cu acest nou scandal în derulare, MAI ajunge să semene cu un soi de clădire bîntuită a regimului portocaliu, în care unii intră doar ca să iasă în fugă, îngroziți, iar alții, care se încumetă să stea mai mult, sfîrșesc prin a o lua razna, într-un final. E drept, în loc de azil, ajung la mititica sau pe tușa politicii.

Drama MAI a început după alegerile din 2004, atunci cînd după patru ani de stabilitate, Ioan Rus i-a cedat locul lui Blaga la cîrma ministerului, dar acesta a rezistat puțin peste doi ani. În aprilie 2007, democratul Blaga e înlocuit de Tăriceanu cu liberalul Cristian David, dar numai pînă în decembrie 2008, cînd vine la rînd pesedistul Gabriel Oprea. Acesta rezistă pe post fix 3 săptămîni și lasă locul colegului Dan Nica, îngrozit, spune legenda, de niște fantome fioroase care îl presau să le deschidă anumite camere ale castelului.

Fostul ministru al Comunicațiilor rezistă, la rîndul lui, în casa cu strigoi doar o săptămînă, apoi înmînează cheile lui Liviu Dragnea, recomandîndu-i să fie atent la zgomote ciudate. În ciuda mustaței fioroase de haiduc întîrziat, Dragnea nu rezistă decît 12 zile pe post și iese urlînd de groază din castel. Atît de traumatizat, încît nici azi nu are curajul să descrie ce a apucat să vadă cît a stat acolo.
Aflat în curte, Dan Nica își face curaj cu niscaiva talismane și se aventurează iar în casa cu duhuri, dar numai pînă în octombrie același an, cînd îi lasă loc lui Vasile Blaga. Un an mai tîrziu, ”Buldogul” e alungat din casă de alte stafii, de puțini văzute, și în locul lui vine Traian Igaș, care, deocamdată rezistă, dar nu pentru multă vreme, dacă e să dăm crezare gurilor cîrtitoare.

Problema e că nu doar miniștrii ori secretarii de stat au fugit pe capete în și din minister.
Ultimul secretar general al instituției, Laurențiu Mironescu, a fost scos cu mascații și înlocuit cu Alexandru Dumitrana. Numai că Mironescu e la a doua părăsire a funcției în decurs de cîteva luni. Recent numit în post, Mironescu a trebuit demis de premier pentru că un alt fost secretar general, Pandelea Pelmuș, fusese repus în drepturi de justiție după o debarcare abuzivă. Pelmuș a stat doar pînă și-a încasat salariile din urmă, apoi a plecat pe ușa din dos, lăsînd loc celei de a doua înscăunări a lui Mironescu. Înaintea lui Mironescu, din casa strigoilor fugise Constantin Baci, acuzat că răscolise anumite schelete din dulapul lui Igaș, începînd cu diploma de BAC.

Nici la ”Doi și un sfert” nu a fost liniște în regimul Băsescu: după opt ani la post, în 2006, Virgil Ardelean a demisionat după fuga lui Hayssam și a fost înlocuit cu Alexandru Boer. Numai că, surpriză, premierul Tăriceanu a refuzat să îi semneze demisia, astfel că Ardelean a fost nevoit să și-o mai prezinte odată, după numirea lui David la minister. În locul lui a venit Petre Albu, dar nu pentru mult timp. Apoi am avut, în premieră, un șef al serviciului, Cornel Șerban, arestat de DNA la pachet cu adjunctul Petre Pitcovici, în scandalul Puiu Popoviciu, eliberat ulterior fără ca cineva să mai audă ceva de dosarul respectiv pînă în ziua de azi.
După Șerban a venit chestorul Gelu Drăjneanu, apoi Șerban Pop. Și, pînă anul viitor, cînd expirmă mandatul actualei guvernări, mai e timp pentru încă destule alte frămîntări în MAI.

Motivul pentru care o instituție de forță a statului – care necesită un puternic echilibru intern tocmai pentru a putea transfera acest echilibru societății – a ajuns să fie victima unui du-te vino de-a dreptul caricatural nu poate fi explicat pe de-a-ntregul, în acest moment. Dar, ipoteza cea mai demnă de luat în calcul e, din păcate, bătălia de culise pentru controlul acestui centru de putere strict din perspectiva jocurilor politico-electorale pe care le poate face și, mult mai puțin spre deloc, pentru rolul în siguranța cetățeanului pe care îl are. Sau ar trebui să îl aibă. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998