CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9633 RON DOWN | 1 USD = 4.6099 RON DOWN | 1 GBP = 5.7790 RON UP

Mai e posibilă resetarea lui Rareș Bogdan?

1 comentariu / 735 vizualizări / 24 martie 2023

Nu este pentru prima dată când scriu despre el. Și nici ultima dată. Acum m-a determinat să o fac ultima sa ieșire spectaculoasă la rampă de ieri, într-un dialog cu Cozmin Gușă la Gold FM. A vorbit despre starea jalnică a PNL București. Între altele. Ce vrea Rareș Bogdan? De ce este din nou erfervescent? De ce a decis să joace la vârful vârfului? Și ce șanse mai are de a se reseta, după ce o serie întreagă de ieșiri anterioare la rampă i-au atras sancțiuni electorale?
Toată lumea știe că-l cunosc de mulți ani. Că suntem prieteni. Și chiar mai mult decât atât. Și tocmai de aceea primesc numeroase mesaje. Uneori sunt felicitat pentru el. Mai rar. Din ce în ce mai rar. Alteori mi se bate obrazul. Tot mai des. Pentru „faptele de vitejie” ale finului. Adevărul este că sunt implicat doar ca simplu spectator. Din tribună. Dar ce pot observa din această poziție?
Rareș Bogdan a tras indiscutabil partidul în sus. Fără el, PNL nu obținea scorul pe care l-a obținut nici la europarlamentare, nici la locale și nici la parlamentare. În raport cu acest partid, el poate să-și aroge merite și poate ridica pretenții. De aceea, are o autoritate indiscutabilă la vârful formațiunii. Și are astfel capacitatea de a schimba direcția, zic eu catastrofală, în care se îndreaptă PNL, după ce și-a pierdut atât substanța liberală, cât și substanța națională. Dacă vrea. Dacă vrea să-și asume riscuri. Că de putut, poate.
S-a hotărât să joace. Se vede cu ochiul liber. Penultima sa ieșire la rampă a fost pe cât de spectaculoasă, pe atât de mult comentată. Îi vrea capul lui Aurescu. Pe bună dreptate. Dar afirmă că Aurescu nu a fost pus la vârful Externelor de către PNL. Ci de către „stat”, așa cum se exprimă el. Cine e „statul”? În acest caz, cu certitudine Klaus Iohannis. Deci care este direcția reală de atac a lui Rareș Bogdan? Nu cumva chiar Klaus Iohannis, al cărui yesman a fost mult timp? La Gold FM face din nou spectacol. Afirmă că PNL, cu numai 14 procente de favorabilitate, este pe locul patru în București. Iar Bucureștiul e Capitala. Ar trebui să fie un important fief PNL. Bucureștiul dă tonul. Locul patru în București este un semnal rău pentru PNL. Foarte rău! Iar vina îi aparține și lui. Indiscutabil. Ne amintim toți cum a stat în fundul lui Nicușor Dan, opintindu-se pentru a-l împinge în față. Fix cum a făcut și cu Iohannis. Întrebat fiind de Cozmin Gușă dacă va încerca să preia conducerea PNL București pentru a îndrepta lucrurile, ezită să dea un răspuns ferm.
Tocmai această ezitare m-a determinat să scriu azi și să încep cu întrebarea din titlu. Rareș Bogdan, un fel de număr doi în partid, pentru că e cel mai importat dintre prim-vicepreședinți, numărul unu în echipa de europarlamentari populari români, între altele șef al lui Traian Băsescu, conduce în același timp și organizația PNL Diaspora. Adică este un reprezentant al românilor plecați din țară, care mai cred cât de cât în PNL. Este o poziție bună. În același timp, comodă. Pentru că nu implică riscuri. Dacă s-a hotărât să joace, atunci să joace. Să iasă la drumul mare! Să-și asume bătălia pentru București, pornind de la cota PNL, care a scăzut la genunchiul broaștei. Aici are ocazia de a se lupta cu alte partide și de a reuși să recupereze electoratul pierdut. Pierdut nu numai de Nicușor Dan, care s-a dovedit a fi o soluție catastrofală, ci și de către partid, care l-a susținut, meci pierdut și de el însuși. Dacă situația este catastrofală în București – și este – atunci să iasă Rareș Bogdan cu curaj, să-și pună cenușă în cap, să găsească și să promoveze soluții și să-și asume toate riscurile. Premiul poate fi până la urmă alegerea lui ca primar general. A doua poziție în stat din punctul de vedere al numărului de voturi. Dar asta înseamnă nu numai luptă, ci și o formidabilă capacitate organizatorică.
Dacă este revoltat cu adevărat pentru eșecurile repetate ale României în ceea ce privește spațiul de liberă circulație european sau de situația umilitoare de pe canalul Bâstroe, atunci să facă bine și să-și asume riscul de a-i arăta cu degetul și de a-i lovi pe cei vinovați. Pe cei care, în ambele situații, au pledat pentru o soluție diplomatică. Care nu le-a ieșit. Vinovatul principal fiind Klaus Iohannis. Și să explice acum în detaliu Rareș Bogdan metafora pe care a folosit-o cândva, cea cu pumnul de fier ascuns într-o mănușă. Cum ar face el pentru a îmbina forța cu persuasiunea?
Pentru Rareș Bogdan, omul lui Klaus Iohannis de la vârful Guvernului, generalul cu patru stele Nicolae Ciucă, este numai bun ca premier, numai bun să conducă în continuare un partid cu care în realitate nu are nimic în comun și numai bun să devină al doilea om în stat, preluând, după rotație, președinția Senatului. Cum adică? Nicolae Ciucă chiar nu răspunde pentru toată brambureala generată, între altele, de faptul că suntem incapabili să absorbim fondurile europene și când totuși șase miliarde și jumătate de euro ajung în trezoreria Băncii Naționale, oricât s-au ostenit dregătorii țării, nu au reușit să cheltuiască decât 150 de milioane? O rușine!
Cât timp va ridica doar colțul covorului, refuzând să vorbească despre întreaga murdărie, Rareș Bogdan nu va ajunge om de stat și nu se va reseta. Va face doar spectacol.

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Un comentariu

  1. .

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998