CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Mai mult decit un congres: razboiul politic al anului 2013

0 comentarii / 1560 vizualizări / 23 martie 2013

Congresul PDL care stabilește azi noua conducere a stîrnit, prin aparenta lipsă de miză, multe ironii inclusiv în sînul democrat-liberalilor, vezi declarația lui Paleologu privind bătaia calicilor pe ceaunul gol. În realitate, convenția de azi are o importanță atît de mare încît se poate spune că soarta României depinde de ea, după cum vom arăta în cele ce urmează.

Adevărata miză a congresului de azi nu e reformarea PDL; la urma-urmei, cu sau fără un partid debusolat cam din naștere scena politică ar fi aceeași. Un partid incapabil să își sporească baza de mase în anii de cînd e într-o formă sau alta la putere, dar, mai ales, să se limpezească doctrinar, nu e o pierdere prea mare în plan politic.

Adevărata miză e președinția României. Care se va decide mult mai devreme decît își imaginează cei mai mulți.

Concret: indiferent de rezultatul votului de azi, PNL va demara, de săptămîna viitoare, negocieri ample, pe față sau pe ascuns, pentru construirea unei majorități parlamentare capabile să îl suspende pe Băsescu FĂRĂ participarea PSD.

Dacă Vasile Blaga va cîștiga, PNL își vede sacii în căruță: cele două partide vor forma o alianță și, foarte probabil, chiar vor pune de o fuziune.
Desigur că vor fi destui pedeliști care vor părăsi partidul, cu Udrea și Macovei în frunte, dar e de așteptat ca numărul celor dispuși să dea vrabia din mînă pentru cioara de pe gard să nu fie, în acest caz, exagerat de mare.
Dacă, pe de altă parte, cîștigă Udrea, va fi mai complicat, pentru că PNL va trebui să absoarbă parlamentari pedeliști la bucată.

Totodată, există informații că un număr important de parlamentari din partidul lui Dan Diaconescu se pregătesc să îngroașe rîndurile PNL, direct sau prin înregimentarea în PNG-ul lui Becali, manevră despre care presa deja a relatat.

De ce are nevoie PNL de o majoritate în afara PSD e simplu de explicat: Victor Ponta și alți lideri social-democrați par să fi tranșat definitiv chestiunea suspendării lui Traian Băsescu, în sensul refuzului de a mai participa la asemenea demers. Nu întîmplător, într-un interviu dat presei zilele trecute Ponta declara că suspendarea de anul trecut i-a produs mari pagube de imagine.
E firesc să gîndească așa: politician încă tînăr, nedeplin experimentat, Ponta poartă o răspundere grea, guvernează România într-un an extrem de dificil, economic, social, chiar geo-politic, și ultimul lucru de care are nevoie e de un nou front de luptă, complet inutil, ba chiar păgubos de-a binelea.

De cealaltă parte, însă, Antonescu știe bine că șansa vieții sale este organizarea de alegeri cel tîrziu în vară.

Sondajele din ultima perioadă îl dau în scădere, oricum în urma unor lideri precum Oprescu, Ponta sau chiar Tăriceanu.
Pînă la alegerile la termen, din decembrie 2014, se pot întîmpla multe. Pe scena politică poate apărea un partid nou, un candidat nou, PSD poate lua serios în calcul varianta unui candidat propriu, Oprescu se poate mobiliza și el etc.

Avantajul pentru Antonescu e că în acest moment PSD nu e pregătit complet pentru o candidatură proprie, primarul general la fel, iar dreapta nu are nici un nume serios care să îl contracareze.

Concluzia e că liderul PNL are nevoie disperată de suspendarea lui Băsescu și de organizarea de alegeri prezidențiale anticipate. Formarea unei majorități parlamentare anti-Băsescu poate conduce, în cazul unei victorii a lui Crin, și la reconfigurarea guvernării.
Mai mult ca sigur, aceasta va fi și falia pe care USL se va sparge – refuzul PSD de a marșa la o nouă suspendare -, ceea ce va permite liberalilor să acuze public așa-zisa duplicitate a social-democraților în raport cu președintele.

Nu e de neglijat, în aceste condiții, și rolul pe care l-ar putea avea Adrian Năstase, mai agreat de PNL și PC în acest moment decît de propriul partid, în convingerea unui număr cît mai mare de pesediști să voteze în parlament o propunere de suspendare. (Interesant de observat, de altfel, misterioasa dispariție a fostului premier după eliberarea din închisoare, mai să crezi că s-a refugiat într-un loc în care să poată avea întîlniri secrete și în care să-și pregătească strategia pentru perioada imediat următoare. Cert e, însă, că Năstase e un mare adept al ideii de executare a lui Băsescu și e de presupus că va face în acest sens tot ceea ce depinde de el)
Nici faptul că Vanghelie a devenit brusc fan-Năstase și Crin Antonescu nu e întîmplător; primarul de la 5 dă semne că în cazul ratării funcției de vicepreședinte la congresul din aprilie ar putea să-și regîndească viitorul politic, mai ales că deține controlul asupra unui număr de parlamentari.

Salvarea României de la un nou an tensionat și plin de bătălii politice inutile poate veni de la blocarea planului liberal. Oricît de impopular e Băsescu, criza economică e mult prea dură în acest moment pentru a mai împovăra populația cu un nou an electoral, urmat de altul, în 2014. Încă două runde de alegeri – referendum plus prezidențiale anticipate – pot da țării lovitura de grație.

Nu e deloc întîmplător faptul că în moțiunea Elenei Udrea, așa cum Inpolitics scotea la iveală, în premieră, recent, se vorbește de o apropiere de PSD și nu de PNL.
La fel cum nu e întîmplătoare nici deschiderea totală a lui Blaga spre PNL.

Congresul PDL va pune, indiferent de rezultat, bazele unui mare conflict politic care stă să se declanșeze și a cărui miză e reprezentantă de palatul Cotroceni. Și poate chiar de viitoarea orientare geo-politică a României. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998