CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Mai pierde odată PSD pe mina lui Geoana?

0 comentarii / 2043 vizualizări / 12 septembrie 2011

Ion Iliescu l-a taxat aspru, zilele trecute, pe fostul său pupil Mircea Geoană, amintind că partidul a pierdut alegerile de două ori pe mîna acestuia, în 2004 și 2009. Iliescu e indulgent; cu Geoană în frunte PSD a pierdut șapte rînduri de alegeri, plus cele din 2004, care tot în cîrca lui pot fi puse. Marea întrebare e alta: cumva PSD va pierde din nou, anul viitor, pe mîna aceluiași fost lider, care dă semne tot mai clare că pune ceva la cale?

În 2004, a doua zi după primul tur al alegerilor, Geoană s-a grăbit – mai mult decît suspect – să declare public că PSD nu are nevoie de voturile PRM, care e un partid extremist, drept pentru care voturile lui Vadim au mers la Băsescu și nu la Năstase, în turul doi. Punct lovit. Între 2005, începînd cu anticipatele de la primăria generală, și 2009, la prezidențiale, Geoană a avut grijă ca PSD să piardă tot.
De un an și mai bine el nu mai e președinte, dar asta nu înseamnă că nu poate ”executa” PSD chiar de pe margine.
În ultimele luni, fostul lider s-a comportat foarte interesant, pentru cei care i-au urmărit evoluția. În primul rînd, o ciudată bunăvoință a puterii l-a conservat pe fotoliul de președinte al Senatului, deși nici măcar ai lui nu ar fi fost deranjați să fie schimbat. În al doilea rînd, pozițiile lui Geoană din acest an sunt foarte puțin ale unui fost lider – ori președinte al Senatului -, și foarte mult ale cuiva care se pregătește intens pentru un rol important în viitor.

Peste vară, el a avut grijă să țină activă inclusiv misterioasa structură lansată anul trecut, în decembrie, sub numele de Comitetul Național pentru Dezvoltare, cam în perioada în care prin sediul central al PSD fluiera vîntul vacanței, iar la debutul toamnei și-a relansat cu surle și trîmbițe siteul, anunțînd nașterea unei platforme de comunicare on-line, pe Facebook, Twitter, Linkedin, YouTube etc.
Nu în ultimul rînd, Geoană a avut o serie de întîlniri discrete, peste vară, cu lideri din teritoriu și a făcut tot posibilul să reia legăturile, umil chiar, pe alocuri, cu figuri importante ale partidului. Și, să nu uităm, pentru că e foarte important, el a beneficiat de un mesaj de-a dreptul spectaculos, pe 4 iulie, din partea ambasadorului SUA, care, în discursul său de ziua națională, l-a numit ”cel mai mare prieten al americanilor”.

E clar că fostul lider pregătește ceva, o mișcare în interiorul partidului care va agita puternic apele în această toamnă, exact într-un moment în care PSD, și USL în ansamblu, ar trebui să se ocupe de intrarea în linie dreaptă cu pregătirile de campanie. Geoană fie va forța un Consiliu Național ori chiar congres, pentru a încerca o preluare, chiar și parțială, a puterii în partid, fie va determina o excludere spectaculoasă a sa din PSD, ceea ce i-ar putea da mînă liberă pentru înjghebarea unei grupări proprii, posibil chiar pe structura CND.

Deocamdată, șeful Senatului ia la mînă televiziunile, inclusiv ale puterii, unde are uși remarcabil de deschise, și de unde își lansează tot mai puternic mesajele proprii. Care vor deveni, pronosticăm, din ce în ce mai provocatoare pentru conducerea PSD.

Că Iliescu l-a ”mirosit” deja și i-a dat un avertisment, prin recentele sale declarații, nici nu e de mirare la un lider cu asemenea experiență. Mai rămîne ca și restul ”uslașilor” să conștientizeze că, foarte curînd, se vor confrunta cu o problemă internă majoră, care i-ar putea costa scump la imagine. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998