CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Maia Sandu – între ”lovituri de stat” și spaima de revenirea comuniștilor

24 comentarii / 6534 vizualizări / 14 februarie 2023

La Chișinău se derulează o furtună într-un pahar cu apă: conform președintei Maia Sandu, rușii plus alte cîteva popoare adiacente se ocupă de cîteva luni cu lovituri de stat menite să dărîme guvernarea legitimă de peste Prut. Un scenariu prost, foarte greu de vîndut românilor, care de la revoluție încoace au parte în medie de cîte o ”lovitură de stat” la fiecare doi ani așa că s-au plictisit de mult de toate formele acestora. Circul de la Chișinău are, mai degrabă, cu totul alte explicații, începînd cu marea dezamăgire numită Maia Sandu, cu situația economico-socială dramatică a țării și terminînd cu ascensiunea rusofililor în sondaje, semn că domnia euroatlantismului se apropie vertiginos de final.

Alerta de lovitură de stat declanșată ieri de Maia Sandu, cu absența oricăror probe, este pentru români vînzarea de castraveți grădinarilor. Poate scenariile ei vor fi prinzînd la alte state, dar nu și la noi, unde ”loviturile de stat” se țin lanț de trei decenii și le dau, periodic, toate forțele politice, prin rotație.

Istoria post-comunistă chiar a început cu o semi-lovitură de stat, în decembrie 1989; dincolo de ea, mai toate scenariile înfierbîntate aruncate de politicieni pe piață cu regularitate nu reprezentau decît perdele de fum pentru varii probleme cotidiene pe care nu erau în stare să le rezolve.

Poate cel mai aproape de o situație reală am fost în 1999, cînd cu mineriada de la Costești și declararea în premieră a stării de urgență. Atunci s-a vorbit de implicarea Rusiei, prin intermediul unor politicieni autohtoni, precum Vadim Tudor și PRM, dar dovezile nu au apărut niciodată.

În anii 90, toate mișcările de stradă, începînd cu golaniada și terminînd cu cele sindicale, erau tentative de lovituri de stat în gurile celor de la FSN/FDSN/PDSR. Cu tot cu ”legionarii” care le finanțau din afara țării.
Prin anii 2000 aveam și atentate cu virusuri la adresa liderului opoziției, Ion Iliescu, ”dezvăluirile” venind inclusiv de la viitorul șef al SRI.
În mandatele lui Băsescu, ”loviturile de stat” s-au ținut lanț. Suspendările prezidențiale din 2007 și 2012 au fost ”lovituri de stat” pentru PD.

Modificarea legii referendumului din 2007 a fost tot lovitură de stat, conform președintelui Băsescu, iar un an mai tîrziu el îl acuza pe Ion Iliescu de specializări în lovituri de stat. Teza unei noi suspendări a președintelui, vehiculată de PSD în 2008, era pentru PD o nouă lovitură de stat. În 2009 era rîndul PNL să acuze PD de tentativă de lovitură de stat din cauza unui proiect de OUG privind abrogarea legilor, iar PSD, din cauza destrămării coaliției de guvernare. În anul următor, Victor Ponta declara că se așteaptă la o lovitură de stat din partea lui Băsescu, în schimb Raluca Turcan anunța că PSD și PNL ”vor să legitimeze lovitura de stat permanentă”.

După noua suspendare, din 2012, până și presa externă preluase retorica loviturii de stat de la București, iar Băsescu se cerea la Parchet să prezinte dovezi privind puciul. Lovitură de stat era pentru PSD și PNL și decizia PDL de a boicota referendumul. ”Cei care au organizat lovitura de stat eşuată trebuie să răspundă în faţa instituţiilor” decreta Băsescu după referendum.
În 2013, Stolojan informa românii că ar fi fost deja în Schengen dacă nu era lovitura de stat, iar Băsescu anunța altă lovitură de stat a PSD și PNL, mai exact tentativa de a schimba Constituția ”pentru a instala o maimuță la Cotroceni”.

În 2014, se comemorau de către PMP-ul lui Băsescu doi ani de la lovitura de stat din 2012. În 2015, pesediștii vorbeau despre o lovitură de stat în cazul tragediei de la Colectiv care dusese la demisia premierului Ponta. În 2017, inflație de lovituri de stat: în ianuarie era scandalul legilor justiției, dreapta acuza o lovitură de stat pesedistă, Liviu Dragnea denunța o lovitură de stat cetățenească, apoi, în vară, PSD vorbea de lovitură de stat din cauza refuzului propriului premier Sorin Grindeanu de a demisiona. Rîsul curcilor, nu alta. În toamnă, PSD și ALDE denunțau dosarul Belina drept tentativă de lovitură de stat, iar în 2018 Cătălin Predoiu cerea comisie de anchetă a loviturii de stat din 2012.

Era doar încălzirea.

În august, avea să vină marea ”lovitură de stat” de la mitingul diasporei. Acuzații grave, din toate taberele și de la cel mai înalt nivel, începînd cu Liviu Dragnea, liderul PSD. S-a lăsat cu audieri la parchet, mai ales după ce Dragnea vorbise public de finanțarea externă a ”puciului”.
”Crima organizată dă o lovitură de stat în România” contraataca Raluca Turcan. Tot lovitură de stat era declarată și afirmația lui Dragnea privind posibila suspendare a lui Iohannis. Și la fel și plîngerea penală a lui Ludovic Orban împotriva premierului Viorica Dăncilă, pentru înaltă trădare.
În următorii ani, s-a discutat aprins despre ancheta ”loviturii de stat” din 10 august care bătea pasul pe loc, așa, ca să nu se răcească tema.

Una peste alta, se vede cu ochiul liber că teza perpetuă a ”loviturilor de stat” e apanajul statelor cu democrații fragile; incapabile, cum spuneam, să rezolve adevăratele probleme ale societății, guvernările din asemenea state – iar România și Moldova se încadrează perfect în profil – aruncă periodic în ochii cetățenilor ideea că forțe oculte, în general cu sprijin extern furnizat de state care urăsc visceral democrația, plănuiesc permanent răsturnarea de la putere a conducerilor legitime.

Cum s-a dovedit mai mereu, lipsesc și dovezile care să susțină acuzațiile grave, la fel cum mereu e lipsă la apel pedepsirea vinovaților.
Nici Maia Sandu nu a furnizat cea mai măruntă probă în povestea cu lovitura/loviturile de stat de la Chișinău. Mesajele oricum sunt derutante: pe de-o parte, Sandu a vorbit despre mai multe tentative deja produse și dejucate anul trecut, în perioada octombrie-decembrie, dar despre care la acea vreme nu a făcut referire. Pe de altă parte, ea vorbește și despre planuri de viitor, în derulare.

Despre care a aflat de la Zelenski, dar au fost confirmate și de serviciile secrete moldovenești. Tot fără minime dovezi, desigur.
Una dintre cheile problemei ar putea fi apelul Maiei Sandu la parlamentul moldovean să aprobe cît mai repede niște legi speciale, care să ușureze lupta autorităților de peste Prut cu forțele ostile care vor destabilizarea țării.
Încă nu știm despre ce legi e vorba și ce ar putea aduce ele.
La Chișinău, meciurile sunt, însă încinse.
Zilele trecute, doi deputați din partea comuniștilor și socialiștilor au băgat un proiect de modificare a codurilor penale prin care se va sancționa cu pușcăria de până la 9 ani orice propagandă sau tentativă concretă de ”lichidare” a statalității republicii, mai ales dacă ele sunt susținute din exteriorul țării.

„Chemările de aderare la un stat vecin, de participare la războaie străine, declarațiile de la tribuna Parlamentului despre inexistența limbii de stat și a statului – în orice altă țară din lume, astfel de declarații sunt calificate drept acte de înaltă trădare și îndemnuri la subminarea statalității și sunt pedepsite dur prin lege! Astăzi propunem un proiect de lege potrivit căruia orice apel la lichidarea Republicii Moldova sau unirea cu un alt stat să fie pedepsite. Deja astăzi, fiecare deputat, fiecare cetățean al Republicii Moldova trebuie să se decidă pentru bunăstarea cărei țări luptă și să susțină acest proiect de lege”, a anunțat unul dintre inițiatorii legii, socialistul Alexandr Nesterovschi.

Conform acestei legi, în Moldova unionismul se va sancționa cu închisoarea; orice apel la unirea cu România te va putea trimite după gratii.
O legislație care e mai greu de adoptat azi, dar nu și după viitoarele alegeri, la care sondajele relevă o înfrîngere zdrobitoare a partidului Maiei Sandu, la fel cum nu îi dau prea mari șanse la un nou mandat prezidențial, anul viitor.

Teza loviturii de stat care a explodat la Chișinău trădează frica de viitor a Maiei Sandu, aflată pe tobogan electoral.
Rămîne de văzut în perioada imediat următoare dacă aceeași teză devoalează și intenția reală a promovării unei legislații ”speciale”, care riscă mai degrabă să tensioneze situația decît să o calmeze.

Moldova are deja o situație foarte specială; de la invazia rusă încoace e singura țară europeană, pe lîngă Ucraina, aflată în stare de urgență, prelungită la fiecare 60 de zile, deși argumentele cam lipsesc.

Iar frica Maiei Sandu e cel mai bine trădată de o decizie cel puțin șocantă, aceea de a forța demisia guvernului Moldovei într-o perioadă cînd ea singură recunoaște că, pe lîngă războiul din proximitate, țara se confruntă cu tentative ale unui grup de state precum Rusia, Belarus, Serbia ori Muntenegru de a ”destabiliza” țara prin ”mercenari” șamd.
A îndepărta guvernul fix în asemenea moment, fără explicații oficiale, înseamnă a trasa în imaginarul colectiv o linie clar de unire a tentativelor de lovitură de stat cu activitatea cabinetului Natalia Gavrilița.
Un joc riscant, foarte periculos pentru democrație pe care îl face președinta Maia Sandu; să vedem cît va întinde zgîrciul. (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

24 Comentarii

 1. Nici n-avem nevoie de atatea lovituri de stat…statul a intrat in disolutie ‘teptil, teptil’, fara scandal…ne-am trezit cu aneantizarea tuturor institutiilor, cu caderea in ridicol a tuturor valorilor traditionale, a legilor, a omeniei…nici Moldova nu e departe, pare, mai degraba, victima unor circari moscoviti in coproductie cu progresismul occidental…Maia Sandu = un alt portret de presedinte ‘asa nu!’…de parca nu ne-am fi saturat deja…

 2. Tarfa asta a innebunit de cand a futut-o Alexander Soros. O mananca- n pi_da de razboi, numai ca sa-si scape pielea .

  • Poate si-a bagat si György al batrau’ ceva pe acolo! O flegma ca unguent, macar.

  • Baiatu’ miliardarului este soseta unui tip numit Maxwell Osborne, cu care este fotografiat in pat. Gasiti mai multe amanunte in presa ungara sau direct pe instagramul lui.

 3. Ne-am cam săturat de muierușca asta mocofană. Stie ea sigur ca vin rușii deghizati la balul mascat organizat de Zelenski. Cine o crede? De fapt, ea ne descrie perfect ceea ce fac ucrainienii cu românii nostri din Ucraina. A spus si Lidia Fecioru la RO TV duminica seara, s-au arătat si imagini cu ucrainienii care ii răpesc pe tinerii nostri ca sa ii duca la razboi, ucrainienii se salută cu ”heil”. Sunt apeluri disperate ale conationalilor nostri dar nu ii aude nimeni. Insă o auzim pe oaia Maia debitand numai ineptii, la porunca stăpânilor ei, dupa ce a fost la Davos la training i s-au ascutit simturile, ca lui Popeye muschii cu spanac. Probabil ca acum sonații de ucrainieni s-au extins in Basarabia, sa mai ia si de acolo români, ca doar prostănaca-mocofană este sluga lui Zelenski. Chiar ne crede prosti? Ne vinde spanac? Ce sa caute rusii in Basarabia? Armele nucleare ale Irak-ului? Azi a depistat niste sârbi. Săraca! Creeaza conflicte cu alte tari numai ca sa pozeze cu orice pret in țintă a rușilor. Numai pe soros-istii care au pus laba pe tara ei nu ii surprinde. Propaganda americană si ucrainiana devine din ce in ce mai dementă, atinge paroxismul.

  • Barbatii minoritari romani, maghiari, evrei, tatari sunt in mod special luati pe sus de ucraineni si trimisi la razboi sa moara.

   Familiile lor sunt obligate sa ia in gazda si sa aiba grija (hrana, spalat, cazare, etc) familii de ucraineni veniti din Est, inclusiv barbati care NU se afla pe front sa se lupte pentru pamantul, proprietatilor, neamul si tara lor !

 4. Se lucrează „din greu” la definitivarea „frontului antirus” – secțiunea Europa. Miza : „pielea usului din pădure”. Alături de „nucleul dur” (”SUA” & Anglia), vin pe rând : Germania, pusă „cu botul pe labe”; Franța „dată pe brazdă”; „Polono-Balticii”, care și-au regăsit „rolul lor istoric” (amânând „socotelile” cu Ucrainenii, pe mai încolo); „Nordicii”, care își caută un loc la „masa de joc”…
  Austria (& Ungaria), mai prudente (sau mai practice?), s-ar mulțumi „doar” cu ceva din „imperiul pierdut”, după care suspină în taină…
  Cele două State ale Românilor, au rămas „pionii de sacrificiu”, pregătiți ca, la momentul potrivit, să fie împinși „la înaintare” – „mutare” prin care ”SUA & NATO” speră să „echilibreze centrul” do-minat de „Ruși”. R.M. e „pionul otrăvit”, pus la dispoziția lui Zelensky (căci dna Maia, dovedindu-se a fi depășită de sarcina primită, a fost trecută pe „pilot automat”, primind mutările „în plic”).
  …Scenariul e déjà vu, putem spune: «sub „amenințările tot mai evidente” ale Moscovei, lucrurile vor fi astfel aranjate încât pe teritoriul RM să poată pătrunde (la cerere) „ajutoare” pentru „apăra-rea / salvarea democrației”, a „suveranității”, a „opțiunii libere” pentru „lumea civilizată” bla-bla.»
  Moment în care, tare mă tem că va fi activat „pionul România”…

  • excelenta analiza cu modul in care fiecare se cauta a fi bagat in seama.totusi prostia se arata in adevarata ei splendoare.

 5. Totuna zici corect, insa este foarte probabil sa NU le iasa… Romania are putini, ce-i drept, chiar foarte putini, dar are, tolomaci cu capul pe umeri. Se joaca dur zilele astea pentru planul final, dar socotelile unora NU vor iesi… Surprize surprize! Maia, retine doar atat, ti-ai tradat poporul caruia i-ai jurat credinta, iar asta NU se face, ci se cam plateste!

 6. Domnu’ Iacob… vedeti ca ori cenzurati dvs. …. ori o fac altii, pe site-ul dvs!

 7. Sa va ia draqu!… pe toti!
  Kretinii astia, in fata carora ingenunchiati si care sunt singurii de ne-au bombardat, ne-au impins in saracie si, astazi, ne ameninta siguranta!
  Vrem razboi?!.. la cat de cretini suntem si la cum ne comportam, s-ar putea sa il avem!
  O dobitoaca, ca Maia Sandu, inventata de ai ei stapani, se chinuie astazi sa bage Moldova in raboi si, pe noi, pe langa ea!
  … aproape ca ne meritam soarta!

  • draqu te-a luat pe tine de mult

  • dobitoaca este „”scolita pe afara””unde se pare ca a pus „botul”potrivit cu „situatiunea”coool.

 8. MOACA DE PROASTA, FRUSTRATA SI LGBT…MAIA SANDU…SIKTIR TUTA MOLDOVEI! DUSMANUL ESTE CHIAR EA. A PUS MOLDOVA PE CHITUCI SI STA IN GENUNCHI SI LINGE…CE I SE DA! O AMARATA, CUM ARATA ASA SI TRAIESTE! MODESTA PE NAIBA! CIRCAREASA…

 9. Comentariul Totuna e cel mai reușit și realist

 10. […] Bogdan Tiberiu IACOB Sursa: inpolitics.ro […]

 11. […] издание inPolitics опубликовало статью в которой ухмыляется над президентом Молдовы из-за […]

  • SIS al Maiei Sandu practica cenzura si a sters articolul.

 12. Până la urmă am aflat cine erau cei care vroiau să dea o lovitură de stat. Galeria echipei Partizan Belgrad și o echipă de pugiliști dim Muntenegru. Vreo 7. Bine că i-au oprit la timp.

 13. ” aruncă periodic în ochii cetățenilor ideea că forțe oculte, în general cu sprijin extern furnizat de state care urăsc visceral democrația, plănuiesc permanent răsturnarea de la putere a conducerilor legitime.”

  dom’le
  acuza ca 1 singur om poate „destroy our democracy”
  e vibranta chiar la americani:
  inseamna ca da,
  „marele satana” e un stat de cacao,bananier,
  capushat de toti parazitii Planetei,globalistii samd.
  (nu ne e clar cine e autorul textului citat,
  r.turca sau bti?)

 14. BTI-ule ,pana la urma cu cine tii????Si vad ca ai multi cretini pe langa tine!!!!!De raul cel mai mic ati auzit plavanilor???Sa vina Dodon si Putin sa va futa ,va doresc!

  • cretinule de cacact.

 15. Pt. Raul, prostane dacă erau lgbd pe când părinți tai erau tineri, tu nu erai decât o LABA TRISTA COMUNISTA!

 16. igor dodon si spaimele lu maya
  ce sa povestim…..
  (ti-ar putea fi bunic!)

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998