CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Make Germany Great Again: Austriecii de la OMV vînd gazele extrase din România nemților

0 comentarii / 3585 vizualizări / 7 ianuarie 2025

Compania austriacă OMV a încheiat un acord pentru a furniza companiei germane Uniper gaze din proiectul său din Marea Neagră începând cu 2027, au declarat pentru Reuters trei persoane familiarizate cu această chestiune, în timp ce Europa caută noi modalități de a spori securitatea energetică după tăierea legăturilor cu Rusia.

Acordul pe cinci ani pentru 15 terawatt oră de gaze naturale din proiectul Neptun Deep, care nu a fost dezvăluit anterior, vine după ce luna trecută Rusia a încetat să mai livreze gaze prin Ucraina și după o reducere mai amplă a achizițiilor de energie ale UEde la Moscova din cauza invaziei sale în Ucraina. Volumul total al contractului reprezintă aproximativ 1,5 % din importurile de gaze ale Germaniei în 2024 și ar fi prima tranzacție care stă la baza mult-așteptatului proiect de mare adâncime, la mai mult de un deceniu după ce gazele au fost descoperite pentru prima dată în secțiunea românească a Mării Negre.

Neptun Deep, care ar trebui să înceapă să producă în 2027, deține aproximativ 100 de miliarde de metri cubi (bcm) de gaze recuperabile, fiind unul dintre cele mai importante depozite de gaze naturale din UE. Odată intrat în funcțiune, România va deveni pentru prima dată cel mai mare producător de gaze din UE și un exportator net de gaze.

OMV Petrom, care este deținut majoritar de OMV, România deținând o participație de 20,7%, a anunțat pentru prima dată că a descoperit 42-84 miliarde metri cubi de gaze în Marea Neagră în 2012. Atât OMV, cât și OMV Petrom nu au răspuns la o cerere de comentarii. OMV Petrom și producătorul de stat Romgaz care dețin proiectul Neptun Deep într-o împărțire de 50:50, au aprobat proiectul în 2023. Producția de pe platou va fi de aproximativ 8 miliarde de metri cubi pe an timp de aproximativ 10 ani, aproape dublând producția de gaze a României. Producătorii intenționează să vândă gazele separat, dar, în conformitate cu o lege din România, guvernul va avea un drept de preempțiune asupra gazelor din proiect. Producătorii de gaze au declarat că există un potențial uriaș pentru noi descoperiri în Marea Neagră din România, unde țara are rezerve estimate la 200 miliarde de metri cubi, care promit să ajute la diversificarea aprovizionării în regiune. (B.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

STRTIME=1662721998