CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9749 RON UP | 1 USD = 4.7214 RON UP | 1 GBP = 5.7597 RON UP

Manevră-bombă: Geoană, eliminat de NATO din cursa prezidențială

17 comentarii / 4648 vizualizări / 31 martie 2023

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat azi oficial că i-a prelungit mandatul adjunctului său, Mircea Geoană, pînă la jumătatea lunii octombrie a anului viitor, anunț primit cu bucurie de fostul lider pesedist. Doar că anunțul lui Stoltenberg, coroborat cu legile în vigoare și cu declarații ferme și repetate ale lui Geoană înseamnă automat eliminarea acestuia din cursa prezidențială 2024.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a prelungit mandatul secretarului general adjunct Mircea Geoană în semn de recunoaștere a serviciilor sale în cadrul Alianței, a anunțat azi pe Twitter Oana Lungescu, purtătorul de cuvânt al NATO. „Abilitatea sa politică, expertiza și eleganța dovedite chiar și în momente de presiune continuă să fie atuuri puternice pentru Alianța noastră transatlantică. Ca recunoaștere a serviciului său, am extins mandatul său ca secretar general adjunct cu încă un an, până la mijlocul lui octombrie 2024. Îi mulțumesc lui Mircea pentru dedicare și abia aștept să continuăm să lucrăm împreună”, a spus Stoltenberg.

”Decizia de astăzi, la fel ca numirea mea în 2019, este o încurajare pentru toţi românii şi toate româncele de a ţinti cât mai sus şi îmi întăreşte convingerea că acesta este un moment în care România trebuie să capete îndrăzneala şi înţelepciunea de a profita de oportunităţile strategice pe care schimbările geopolitice le oferă” a venit prompt reacția de încîntare a lui Geoană, pe Facebook.

Ambele anunțuri transmit oficial informația că Geoană nu va mai candida la prezidențiale, anul viitor.

Să o luăm metodic.

Legea alegerilor prezidențiale prevede la Art. 27: ”Propunerile de candidați pentru alegerea Președintelui României se depun la Biroul Electoral Central, cel mai târziu cu 50 de zile înainte de data alegerilor”.

Același articol spune că ele trebuie însoțite de minim 200.000 de semnături de susținere.

Dacă luăm ca reper data primului tur al alegerilor prezidențiale din 2019, adică 10 noiembrie, Geoană ar trebui să-și depună candidatura cel tîrziu pe 21 septembrie 2024, adică înainte de expirarea mandatului său.
Dacă Geoană devine liber de constrîngeri pe 15 octombrie, conform lui Stoltenberg, atunci, pentru ca el să se încadreze în lege, alegerile trebuie să aibă loc cel mai devreme duminică, 8 decembrie, respectiv 22 decembrie, turul doi. Ceea ce ar împinge alegerile și finalizarea procedurilor spre buricul Sărbătorilor de iarnă, de la Sf.Nicolae și Crăciun pînă la Revelion, dacă nu chiar mai mult, lucru greu de luat în calcul, în primul rînd pentru că ar favoriza dramatic absenteismul la urne.

Dincolo de asta, e la fel de greu de înțeles cum s-ar putea strînge semnături de sprijin pentru un candidat care la acel moment nu poate candida și nici măcar anunța public o candidatură. Ne amintim scandalul produs în 2014, cînd a ieșit la lumină că Teodor Meleșcanu adunase semnături ilegal, în secret, în timp ce se afla încă în funcția de director al SIE, incompatibilă cu o candidatură prezidențială. Un scandal care nu a avut urmări pentru că Meleșcanu era un banal outsider și nu și-a bătut nimeni capul cu el.
Nu la fel s-ar putea pune problema în cazul lui Geoană.

Situația s-ar rezolva simplu dacă Geoană ar părăsi postul înainte datei fixate de Stoltenberg, prin demisie.

Da, dar există un mic impediment.

În repetate rînduri, fostul lider PSD a anunțat public și ferm că nu poate confirma dacă va candida la alegerile prezidenţiale din 2024 din România până nu îşi încheie funcţia de adjunct al secretarului general al NATO. El a menţionat că are obligaţia de loialitate şi onestitate faţă de organizaţia care i-a dat această şansă imensă şi va respecta scopul până în ultima secundă a mandatului, iar ”după aceea, discuţiile pot să meargă în orice altă direcţie”.

”Mulţumesc pentru întrebare, dar am să răspund cum am răspuns şi până acum şi am să o spun la modul cel mai ferm, răspicat şi onest. Atâta vreme cât sunt în această poziţie foarte importantă la NATO, voi da 100% din atenţia, energia şi talentul meu acestei funcţii. Este, cred, normal să te concentrezi pe munca importantă pe care o ai, pe încrederea pe care secretarul general mi-a dat-o şi pe încrederea pe care naţiunile aliate mi-au acordat-o. Acest lucru se va produce până în ultima zi a mandatului meu”, spunea Mircea Geoană în iulie, la Euronews.

”Deci nu aşteptaţi de la mine nicio decizie, niciun anunţ, până când voi fi eliberat din această funcţie. Când voi fi eliberat din această funcţie? Când decide secretarul general. Deci, îţi promit că facem un interviu a doua zi după terminarea mandatului la NATO şi acolo, probabil că o să ne gândim la viitor. Dacă va fi un viitor într-o direcţie, în alta, există un viitor în faţă, sunt extrem de mândru să reprezint Alianţa la acest nivel, am învăţat foarte multe, dar am obligaţia de loialitate şi onestitate faţă de organizaţia care mi-a dat această şansă imensă şi voi respecta scopul până în ultima secundă a mandatului meu. După aceea, discuţiile pot să meargă în orice altă direcţie”, a mai spus el.

În consecință, în urma deciziei de azi a lui Stoltenberg și conform propriilor angajamente, abia din 16 octombrie 2024 Mircea Geoană va putea vorbi despre o eventuală candidatură a sa la Cotroceni.
Prea tîrziu pentru a mai putea și candida, efectiv.

Timingul anunțat azi de Stoltenberg este atît de precis încît aproape ridică întrebarea dacă nu cumva el a fost conceput tocmai pentru a-l elimina pe Geoană din cursă, cu excepția cazului în care acesta și-ar încălca grosolan angajamentele publice și ar dezerta rușinos din post pentru a candida la alt post. O recomandare nu tocmai strălucită pentru un personaj dedicat securității planetare care se consideră om de onoare și se vrea viitor președinte. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

17 Comentarii

 1. presupunem ca mai e si Mircea Geoană al 3lea,
  nepotu generalului de securitate comunista Geoană
  (e ca la Alexandru Rafila).

  (prenumele „mircea” cu Mircea cel batran,
  „alexandru” dupa macedonul de renume;
  numele sint in subsidiar)

  • Mircea e puiul otravit(sau canceros) al GENERALULUI DE ARMATA , GEOANA.
   FAPTUL CA A PRIMIT O STEA DE GENERAL LINGA PECEPA – PE ACELASI PLATOU – NU-L FACE MEMBRU AL ORGANELOR DE SECURITATE.
   ASADAR, GEOANA TATAL FACE PARTE DIN AMPLA GELERIE A TRADATORILOR – CRIMINALILOR DIN ARMATA ROMANA, CARE AU ACTIONAT LA ORDIN STRAIN, CU CRUZIME, IN ZILELE LUI DECEMBRIE INSINGERAT.
   IN URMATORUL DECEMBRIE SE VOR INVERSA ROLURILE !!!

   • S-ar putea ! Dar mai sila imi facea Basescu !

  • Tatal lui Geoana a fost Comandatul trupelor de Geniu in vremea lui Ceausescu.Daca afost si securist e mai greu de stabilit ptr.ca in armata securisti nu ereu agrreati.Sa fim totusi corecti.

   • Direcția a IV-a Securitatii avea in comunism atributii in cadrul Armatei. avand aici ofiteri de armata care erau si „securisti”.
    Principala atributie a acestei directii a Securitatii ra aceea de a identifica și neutraliza spionajul sovietic.
    Direcție a IV-a a Securității era de-a dreptul paralela cu Securitațea propriu zisa, caci primea ordine directe și răspundea doar în fața lui Ceaușescu prin CC al PCR.
    „Direcția a IV-a” functiona in armata si era formata chiar din militari acoperiti adesea de alte functii.

    • Ca tine bobocule ce le stii tu mai rar.(coana Efimita)Esti depasit idiotule ,nu stii care era atmosfera in armata in perioada respectiva.Cunosti tu cu ce se ocupa Dir.a iv-a.Poate esti securist din directia respectiva.Mars la paie potaie ordinara.In rest ramane cum am stabilit,esti idiot si cretin.

     • Smecherul asta care le stie pe toate este inegalabilul Cornel Dan Niciolae. Fiu de securist si nomenclaturist devenit brusc dizident anticomunist.

     • Toti inaltii ofiteri, inclusiv generalii care participau la sedintele politice de la cel mai inalt nivel erau oamenii Directiei a IV-a, Securitatea armatei. Oricine cauta afla acestea. Iar Ioan Geoana avea intrare directa la Ceausescu si participa la sedinte cu acesta cf. articolului „Generalul de Securitate Ioan Geoana, convocat de Ceausescu in mai 1986…”
      Urla prostia si nesimtenia in tine Înpârţialule jegos,

     • care îşi mai zice delirant şi preot al grupării religioase Credința Neamului Românesc, altă credinţă decât cea propovăduită de Biserica Oortodoxă Română, pe care o atacă în permanenţă, mai ales pe patriarhul Daniel, pe care îl consideră un adversar şi duşman personal. E sony rău băiatul cu capul şi de aceea îşi zice şi Imparţialul, căci el e excepţional, e perfect, e the best (poate Bestia).
      Suferă schizofrenic de credinţa în excepţionalismul calităţilor propriei persoane, „preotul neamului”.
      Numai un sisi îşi spune sieşi „Imparţialul” , căci el e precis din categoria „super-eroilor“ tâmpiţi care ies prin alte pârţi pe stradă cu chiloţi peste colanţi şi cu o pelerină a la Batman ori Superman, făcând pe salvatorii si grozavii, deşi sunt nişte prăpădiţi de smintiţi.

     • CD Niciolae a spus ca tatal sau a fost nomenclaturist si era langa Ceausescu: „Tatăl meu se afla lângă Ceauşescu (împreună cu ministrul Ilie Văduva, şeful lui), în noaptea de 21 decembrie 1989, ca slugă a regimului, în sediul CC, când s-a întâmplat aceasta.”.

    • E un neo-securist sub acoperire, care mănâncă maro,
     şi un mercenar al cauzelor anti-naţionale româneşti.
     Apare cu mai multe nume, dar un singur suflet, negru şi bolnav.

   • Eugen Mihăescu, în volumul „Între linii”:
    «Edgar M. Bronfman… I-am răsfoit cartea intitulată „The Making of a jew (Cum se face un evreu)” și am descoperit că are un capitol dedicat României… Autorul povestea că, pe la începutul anilor ‘70, în calitate de președinte al Congresului Mondial Evreiesc, însoțit de Lawrence Eagleburger, pe atunci la Departamentul de Stat, și de avocatul Alfred Moses (viitor ambasador al SUA în România -n.red.), a făcut o vizită la București. Intenționa să negocieze cu Ceaușescu emigrația evreiască. În acea perioadă au cerut să emigreze în Israel foarte mulți evrei, iar șmecherul s-a gândit să facă o afacere și din treaba asta. Tiranul a primit delegația și i-a explicat că România a făcut mari cheltuieli cu evreii, mai ales cu cei care și-au făcut gratuit studiile superioare. Organizațiile evreiești erau însă gata să plătească și cei trei aveau împuternicirea să negocieze prețurile. Când a venit vorba de „mercurial”, Ceaușescu s-a eschivat și le-a spus vizitatorilor săi că deleagă pe altcineva să poarte discuțiile despre bani. Bronfman îl numește pe trimisul lui Ceaușescu „The General”, pentru că avea un nume greu de pronunțat, dar care semăna cu acest cuvânt rostit în limba engleză. Sunt convins că generalul Geoană, căci despre el este vorba, primitor ca orice român, mai ales când are voie de la stăpânire, i-a invitat pe emisarii evreilor acasă, la masă și acolo, n-am nicio îndoială, l-au cunoscut pe adolescentul Mircea…………..»

 2. CE IL TOT INDESATI IN GAURA KURULUI PE PROSTANACUL DE GEOANA, VI SE PARE CA MAI E CEVA DE VANDUT PRIN TARA ASTA SI VA TREBUIE SAMSAR IN PLUS?! CE BUN A FACUT VREODATA ASTA TARII? SPAGI, CEASURI SI TARATURA DE VIERME IN FATA BANULUI! SIKTIR CU PROSTU VOSTRU! EXPIRAT SI TANTALAU

 3. Cine din USA nu il vrea pe Geoana presedinte in Colonie? Cumva Pentagonul care au lesa pe obezitatea cretinoida si tradatoare Nig Ciuca?

 4. Si-atunci cui ii raman cele mai mari sanse? Codrutei? Ca ea era pe locul 2 ?!!

  • noul „geniu din Carpati” !

 5. & Apariția uniformelor, epoleților și caschetelor a contibuit la dispariția monarhiilor și a șefilor de triburi încă de pe vremea lui Napoleon, războaie și dispariții de monarhii, colonizarea Americii, asiatici, turcii, ?

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998