CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Manevră sau pur și simplu frică?

0 comentarii / 1917 vizualizări / 9 aprilie 2015

Sunt cele două teze care trebuie avute în vedere de orice om cu capul pe umeri, atunci când analizează ultimele ieșiri la rampă ale principalilor actori ai epopei politico-penale. Încearcă Traian Băsescu să ne joace o ultimă farsă, semnalând că se afle în raporturi de ostilitate cu troica Coldea – Koveşi – Stanciu? Sau, cu adevărat, din vânător a devenit vânat?
Nu am ascuns și nu ascund că, dacă ar fi să aleg, aș alege prima variantă. Îl cunosc pe Traian Băsescu și știu de ce este în stare. Când și-a plantat cele trei „chei”, în cele trei poziții extrem de importante ale sistemului represivo-judecătoresc, a făcut-o, nu numai gândindu-se la mandatul său prezidenţial, ci și sau mai ales, la ce se va întâmplă după. Adică, chiar acum. Îmi sunt martore analizele publicate, atât în ziarul „Ziua”, cât și, ulterior, pe blogul, pe site-ul şi pe pagina mea de Facebook. Am avertizat, din timp, asupra faptului că Băsescu face importante mutări, atât la Serviciul Român de Informaţii, cât și la Parchet și, de asemenea, la vârful justiției, nu numai pentru a-și construi un instrument eficace împotriva adversarilor săi politici, ci și pentru propriul său scut de protecţie. Atunci când va veni vremea. Iar vremea a venit.
Până la urmă s-a dovedit că informațiile care pot compromite imaginea unor oameni, care pot pregăti târârea lor în anchete penale sau chiar în fața justiției au o platformă cheie, care le culege și le lansează. Este vorba de Serviciul Român de Informaţii, care dincolo de acțiunile pozitive pe care le face, dincolo de rolul pe care îl joacă, și el pozitiv, în Parteneriatul Euro-Atlantic, mai are și o misiune secretă. Pe care o cunosc doar câțiva avizați. În frunte cu Florian Coldea, cel pe care Traian Băsescu, și nimeni altul, l-a promovat în cea mai înaltă funcție de comandă. Este una dintre „chei”. În raport cu care Traian Băsescu nu putea să lase lucrurile la voia întâmplării. Nu numai că a numit, a promovat și a menţinut în funcție un om despre care are convingerea că este fidel și după încheierea mandatului, ci s-a și asigurat de fidelitatea acestuia. Traian Băsescu, în acest scenariu, îl are la mână pe Florian Coldea, într-o manieră devastatoare.
Același Traian Băsescu nu putea să o promoveze pe Laura Codruța Koveşi și să-i asigure spatele în cele mai înalte funcţii din Parchet, fără a proceda într-un mod identic. O „cheie”, așa cum s-a exprimat el, vorbind despre oamenii săi de bază din aparatul represiv, nu poate fi păstrată decât legată de gât. Laura Codruța Koveşi, indiferent de ce auzim la televizor, este o „cheiță” legată la gâtul lui Traian Basescu, iar dacă acesta dorește și nu mai are încotro sare în apă cu „cheiță” cu tot.
Aceeași situație și în ceea ce o privește pe Livia Stanciu. Această doamnă magistrat – de altfel, printre puținii magistraţi de la Înalta Curte, care nu vin din Procuratură – a fost promovată și menținută în această poziție în baza aceluiaşi obiectiv. Băsescu știa că, până la urmă, dosarele dresate adversarilor săi, cu sprijinul primelor două „cheițe”, vor ajunge pe mâna celei de-a treia „cheițe”, adică la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Şi că, tot acolo vor ajunge și propriile sale dosare dacă, parțial, vor scăpa lucrurile de sub control. Așa că s-a asigurat și de această „cheiţă”, a treia, pe are a pus-o la gât și a treia cu care va sări în apă, dacă va fi nevoie.
Evident, „cheițele” plantate de Traian Băsescu în funcții cheie, din cele mai importante instituții ale statului rămân, cel puțin o vreme funcționează bine unse, pentru că, nu mă îndoiesc, Traian Băsescu a plecat la el și cu o excepțională bază de date, atârnată și ea tot la gât, sub formă de cip.
Restul poate fi o simplă comedie. În care, el îi înjură pe cei trei și cei trei, cu rolurile învățate de mult, se pun în fața microfonului, pentru a-l înjura pe Băsescu, astfel încât toată lumea, dar, în primul rând, noii stăpâni să își imagineze că au situația sub control. Și că Băsescu și-a luat viteză pe topogan. (Sorin Rosca Stanescu)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998