CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Manevre ciudate in guvern: Trump – amenintat de Iran de pe teritoriul Romaniei

0 comentarii / 3088 vizualizări / 15 noiembrie 2016

După alegerea lui Donald Trump, una dintre cele mai arzătoare probleme ale mapamondului e soarta acordului nuclear, cunoscut ca și Planul Întrunit Comprehensiv de Acțiune (JCPOA), prin care Iranul și cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU, SUA, Rusia, China, Franța, Marea Britanie plus Germania au început să implementeze acordul nuclear începând din ianuarie. O (mult) prea stranie coincidență ar putea intercala între aceste state și România, folosită drept trîmbiță, cu acordul nu se știe cui.

Cum bine se știe, sub egida JCPOA, Republica Islamică Iran și-a asumat să limiteze programul său nuclear în schimbul eliminării sancțiunilor impuse asupra Teheranului. Semne de nervozitate pe axa SUA-Iran au apărut deja, de mai multă vreme, administrația Obama fiind acuzată că nu a făcut chiar tot ce trebuie pentru respectarea înțelegerilor; măcar alegerea lui Hillary Clinton ar fi asigurat, însă, continuitatea programului.
Problema e că Donald Trump a anunțat ferm, în repetate rînduri, că, o dată ajuns președinte, fie va pune capăt acordului, fie îl va renegocia din temelii.
O întîmplare neobișnuită face ca prima reacție oficială – dură – de nivel înalt a Iranului la adresa lui Trump, după alegerea acestuia, să vină din România,

Mai precis, o foarte stranie coincidență face ca miercuri, exact ziua cînd mapamondul a aflat cu stupoare victoria lui Trump, la București să se afle, într-o vizită aproape nebăgată în seamă, prima de acest fel după 20 de ani, ministrul de Externe al Iranului, Mohammad Javad Zarif. O vizită cam ciudată, date fiind relațiile destul de subțiri ale României cu Iranul, în ultima vreme, plus că guvernul Cioloș oricum nu excelează la capitolul politică externă.
Din cele două comunicate oficiale lemnoase, ale guvernului și ale MAE, nu am aflat mare lucru despre motivele vizitei, cu excepția ”interesului României pentru piața agricolă iraniană”(?!) etc.

În schimb, o întrebare cu șchepsis adresată, la finele unor declarații de presă, la MAE, ministrului iranian i-a prilejuit acestuia un mesaj tăios pentru noul președinte al SUA, deși numărătoarea voturilor era încă în toi, în SUA:

”În mod tradiţional, nu ne amestecăm în problemele altor ţări. Oricine este preşedintele Americii trebuie să înţeleagă foarte bine realitatea lumii de astăzi. În măsura în care are legătură cu Republica Islamică Iran, ceea ce este important este ca viitorul preşedinte american să aibă în vedere acordurile, angajamentele pe care America şi le-a asumat nu la nivel bilateral, ci multilateral”.

Două zile după vizita la noi, Zarif și-a accentuat amenințarea, într-o altă declarație: “Iranul a implementat partea sa din negociere. Din păcate, SUA, nici pe timpul administrației actuale, nu a implementat complet partea sa și credem că JCPOA este un acord rezonabil și este bun pentru toată lumea. Asta e preferința noastră. Nu înseamnă că noi nu avem alte opțiuni. Iranul vrea să rămână angrenat în JCPOA dacă toți ceilalți sunt pregătiți să facă la fel.” a spus diplomatul.

Marea întrebare e din partea cui a venit solicitarea, pentru România, de a servi drept microfon pentru mesajele lui Zafir: a SUA? Ori a grupării Rusia – China – Germania – Iran? (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998