CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9771 RON DOWN | 1 USD = 4.6069 RON DOWN | 1 GBP = 5.8086 RON DOWN

Manevre liberale oculte: un congres nestatutar si posibila suspendare a lui Citu de la guvern

6 comentarii / 3654 vizualizări / 2 iunie 2021

Este o premieră în România, practic, declanșarea unei bătălii fățișe pentru șefia unui partid cu patru luni înaintea congresului și anunțarea oficială a cel puțin doi mari competitori. Nu doar că, de regulă, candidații la șefiile partidelor se anunțau, uneori, direct în congres, dar nu puține au fost congresele cu un singur candidat, la PMP cel mai recent. Pe lîngă amintita premieră, mai avem de a face și cu grosolane încălcări ale statutului PNL privind alegerea viitoarei conduceri, ceea ce ridică și mai multe semne de întrebare vizavi de situația din partid și de scopurile pe care le-ar putea urmări structuri de putere din interiorul și din afara formațiunii. Să facem o scurtă analiză a situație, deci.

Extras din platforma-program cu care Ludovic Orban a cîștigat șefia PNL la congresul din iunie 2017:

”STATUTUL ȘI REGULAMENTELE: LITERĂ DE LEGE
De prea multe ori, în ultimii ani, statutul a fost pus între paranteze. Acest lucru a generat multe decizii eronate, care au afectat imaginea și credibilitatea partidului, au produs nedreptăți multor membri ai PNL, au generat o atmosferă de neîncredere și nemulțumire și, în ultimă instanță, a creat o prăpastie între conducere și baza partidului. Fiecare nou membru al PNL va primi la înscriere un exemplar din statut și regulamente pentru a-și cunoaște drepturile și pentru a putea să și le exercite. Conducerea PNL va fi un garant al respectării statutului și va sancționa orice încălcare a acestuia, indiferent cine o comite”.

În ianuarie anul acesta, după ce Rareș Bogdan și Robert Sighiartău ceruseră demisia lui Orban în urma eșecului din alegeri, același statut de partid a fost fluturat drept pavăză pentru liderul liberal.
„Organizaţia judeţeană a PNL Buzău susţine respectarea prevederilor propriului Statut, setului de principii ale bunei guvernări liberale emis în 4 august 2018 şi respectă forurile de conducere stabilite cu ocazia organizării Congresului Naţional al PNL din 17 iunie 2017, respectiv pe domnul Ludovic Orban, preşedintele ales, fapt certificat de către decizia unanimă adoptată în cadrul Biroului Executiv Judeţean desfăşurat pe 21 ianuarie” se anunța într-un comunicat al organizaţiei Buzău.

Zilele trecute, Ludovic Orban s-a șters pe tălpi de noroi exact cu statutul pe care îl declarase ”literă de lege”, convocînd nestatutar congresul PNL și făcînd o serie de anunțuri care ridică serioase semne de întrebare.

La ultimul Consiliul Național, aflăm că s-a decis congres pe 25 septembrie și că ”în perioada 1 iulie – 10 august vor avea loc conferinţele judeţene de alegeri, conferinţe la care se vor alege conducerile judeţene ale PNL. După alegerile din teritoriu, pînă pe 25 septembrie este prevăzută o perioadă de 45 de zile, conform statutului, pentru campania internă pentru Congres” conform relatărilor presei.

Și acum, să o luăm metodic.

Ce prevede statutul PNL despre derularea congresului.

Art.62
1. Congresul PNL se întrunește o dată la patru ani, la convocarea Consiliului Național.
2. Ulterior alegerilor parlamentare, cu cel puțin 60 de zile înainte, CN în funcție, la propunerea BEx, stabilește:
a) locul și data congresului; data desfășurării nu poate depăși data de 31 iulie a anului următor anului în care se desfășoară alegerile parlamentare.(s.n.)

Conform documentului suprem din partid, deci, congresul PNL trebuie ținut obligatoriu în următoarele două luni, cel mai tîrziu pe 31 iulie. Punct.

Ludovic Orban a decis altfel și nimeni nu a scîncit.

Conform aceluiași statut, Florin Cîțu nu poate candida la șefia PNL, pentru că documentul reclamă o vechime de minim cinci ani în partid pentru a putea candida la președinția PNL, iar el împlinește condiția abia după congres, în octombrie, devenind membru fix înaintea alegerilor parlamentare din 2016.
Desigur, același statut permite acordarea de derogări de vechime ”în situații excepționale”, dar firesc ar fi fost ca, la lansarea candidaturii, duminică, premierul să fi anunțat chiar el că va solicita respectiva derogare. Dar Cîțu nu a suflat o vorbă. Se teme oare că Biroul Executiv ar putea să nu îi acorde respectiva derogare?

Să analizăm un pic calendarul alegerilor stabilit duminică.

Conform statutului, șefia PNL se decide pe bază de moțiuni. Membrii care doresc să promoveze o moțiune trebuie să depună proiectul acesteia la comisia de organizare a congresului, cu cel puțin 30 de zile înainte de desfășurarea acestuia, însoțit de numele liderului și de semnăturile a 35 de membri care formează grupul de promovare. Apoi, comisia respectivă are 5 zile pentru a analiza și a da undă verde moțiunilor respective spre a putea candida.

Dacă amintita comisie nu acceptă un proiect de moțiune, în cel mult 3 zile de la primirea răspunsului, liderul moțiunii poate face apel la BPN, care este obligat să se întrunească în cel mult 7 zile de la primirea sesizării și să dea soluția care rămâne definitivă.

Cu cel puțin 10 zile înaintea congresului, moțiunile aprobate de comisie sunt trimise către organizațiile județene, care trebuie să decidă prin vot secret, cu cel puțin 7 zile înainte de congres, pe care dintre ele o susțin. Fără susținerea a minim 10 organizații județene, un lider nu poate intra în cursa pentru șefie, cazul lui Viorel Cataramă de la precedentul congres, spre exemplu.

Practic, intrarea oficială în cursa pentru șefia partidului se poate face cu doar 7 zile înaintea congresului, dacă se merge pe termenele limită. Iar dacă ne gîndim că data finalizării alegerilor județene e în preziua începerii campaniei interne de 45 de zile putem vorbi, într-adevăr, de termene limită. Statutul PNL nu pomenește nimic de durata campaniei interne pentru șefia partidului, dar prevede, la art.64, un minim de 45 de zile înaintea congresului pentru finalizarea alegerilor județene.
Orban pare că nu a vrut să permită niciun răgaz de tras sufletul între finalul alegerilor județene și debutul campaniei pentru șefia partidului.

Va fi Cîțu obligat să se suspende din guvern?

O perioadă de 45 de zile de campanie neprevăzută, deci, de către statut, dar care coincide, foarte interesant, cu cea prevăzută de Constituție, la art.110, în care prim-ministrul României poate absenta de la post fără a risca demiterea. Se pregătește, oare, tabăra Orban să-i ceară lui Cîțu suspendarea temporară din funcție cu o lună și jumătate înaintea congresului, pentru a-i mai tăia din pîrghiile de putere? Ironia sorții, ambii vicepremieri care l-ar putea suplini pe Cîțu, udemeristul Kelemen Hunor și Dan Barna sunt, ei înșiși, candidați la șefiile propriilor partide în aceeași lună septembrie.
La fel de interesant, zilele trecute Ludovic Orban declara că premierul Florin Cîţu nu poate să se folosească în campania internă pentru preşedinţia PNL de fondurile alocate de la guvern comunităţilor locale, menţionând că îşi doreşte „o democraţie cât se poate de clară, alegeri libere, oamenii să-şi exprime opţiunile conform propriilor evaluări şi să fie ales cel mai bun”.
Un semnal care pare să întărească ipoteza de mai sus.

Probleme cu desemnarea candidatului la Cotroceni

Un alt aspect fierbinte e candidatura la prezidențiale.
Ludovic Orban nu a ascuns interesul pentru desemnarea drept candidat al PNL la Cotroceni în 2024, iar eventuala sa victorie la congres ar fi și mai deplină dacă ar veni la pachet cu respectiva desemnare. Forța și influența viitorului lider ar crește exponențial odată avînd nominalizarea în buzunarul de la piept. Și informații din partid asta și acreditează, că atît Florin Cîțu cît și Ludovic Orban și-ar dori ca următorul congres să tranșeze problema candidatului la prezidențiale.

Numai că și aici statutul PNL se pune contra. Conform art.129, orice membru al PNL își poate manifesta dorința de a candida pînă cu cel puțin un an înaintea campaniei pentru prezidențiale, adică octombrie 2023, caz în care trebuie să sesizeze oficial Biroul Executiv al partidului iar acesta, la rîndul său, transmite toate cererile Consiliului Național, care – mare atenție! – le supune votului tuturor membrilor PNL.
Altfel spus, la fel cum s-a întîmplat și la PSD în trecut, nu congresul, ci membrii PNL de rînd decid candidatul cotrocenist.
Dacă viitorul congres forțează, totuși, desemnarea unui candidat, ar fi o altă încălcare grosolană a statutului, iar eventuala manevră de modificare a acestuia la congres și aplicarea imediată a schimbărilor riscă să repete situația din 2014, care a dus la respingerea de către tribunal a statutului modificat. (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

6 Comentarii

 1. Sunt fascinat de perseverenta de care dați dovada în a scoate în evidenta toate minusurile existente în viata noastră! Cred ca asta e Golgota dvs! Nu vreau sa va asemui cu Cassandra dar demersurile dvs de multe ori sunt în van! Oricum kudos pt munca și efortul depus! Sper ca la un moment dat sa fiți apreciat la adevărată valoare!
  Acum sa trecem la Partidul Național de Labari! Sper și ma voi duce sa aprind o lumânare la Sf Mina ca praful și pulberea sa se aleagă de ei! De ei și de Ciolacu!

  • Se spune ca, intr-o padure, izbucnise un incendiu devastator si o pasare Colibri tot aducea apa in cioc, ca sa stinga focul. Toate celelalte animale, innebunite de spaima, fugeau care încotro, pe unde nimereau. Pasarea Colibri continua, insa, sa care apa cu ciocul. Un tigru, constient de zadarnicia demersului, ii atrase atentia:
   „Esti nebuna? Tu crezi ca poti sa stingi focul asta imens, cu stropul de apa pe care-l aduci tu?”
   Pasarea Colibri ii raspunse: „Eu imi fac partea mea…”

   • Va mulțumesc pt răspuns! Am văzut aceeași parabola într-o postare a unei avocate care nu a știut sa localizeze pasarea geografic! Asta ca să mai detensionam aerul!
    Mulțumesc încă odată și continuati( cum se spune în armata)!

 2. In colonia aceasta se incalca tot: legi, statute, cuvantul dat, spusele de ieri care nu mai aui nici o valabilitate azi si tot asa. Jungla. Cred ca si aia are legile ei, totusi.

 3. PNL nu are alta solutie decat sa regizeze o asa sciziune daca nu una formala, cel putin una la nivel de opinie si viziune politica. Totul cu speranta ca si asa putinii simpatizanti nu vor fugi la USR sau la alte formatiuni. E clar ca PNL numai reforma nu doreste sa faca, daca ma gandesc bine, partidul are mai multi antireformisti la varf decat reformistri adevarati. Cum sa-i tii pe astia, cum sa-i tii si pe reformistii care vad in USR o solutie mult mai viabila? Pai regizand o fractura interna, care sa-i tina locului si pe unii si pe altii. Unii cu uzatul si diluatul Sica, altii cu modestul Citu. Modest ca valoare, fireste.

  Peneleaua sufera ca si pesedeaua de aceeasi boala, a politicianismului primitiv, de gasca proasta, incompetenta, clientelara bazata pe familie si pe incuscrire. Abonata la schema de personal de la stat. Numai ca, pesedeaua, desi mai bolnava, se afla totusi in opozitie si cum necum, aici e rost de convalescenta. Pe cand peneleaua, e la butoane, care erozeaza oricum, darmite sa promiti reforma si apoi sa te faci ca ploua. Asadar, singura lor sansa e sa se imbrace in reformistri pentru a putea stopa declinul propriu si ascensiunea USR. Amintirea zilei de 26 Mai 2019, un fel de minirevolutie electorala, pare ca le da dureri de cap tuturor. Sistemului militarizat in primul rand, dar si lui KWI si PNL. Boala lunga, moarte sigura. Pensiile speciale si imbuibarea fara de munca conduc la diabet, hepatopatii si ateroscleroza. Apoi, daca nu te lasi de imbuibare, nu ai decat doua optiuni. Infarct miocardic sau insuficienta cardiaca. Exit in ambele.

  • Cu mențiunea ca Usereaua securistă are de gând să reformeze tot bugetul către lichelele SRI, începând cu plantarea pensionarei speciale de 42 de ani pe un post de secretar de stat, evitând astfel cumulul pensiei bazate pe contributivitate cu salariul obținut pe merit.

   PROOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOSTOOOOOOOOOOOOOOOOVAAAAAAAAAAAAAANEEEEEEEEEEEEEEEEEE!!!

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998