CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Manevre-soc: USR o ia pe culoarul nationalist?

2 comentarii / 3799 vizualizări / 29 octombrie 2017

România se confruntă cu un mister de proporții, greu de explicat cu argumente ”tradiționale”, anume absența unui partid naționalist în contextul în care asemenea formațiuni explodează pe tot cuprinsul Europei. Tocmai noi, care avem o istorie destul de bogată în domeniu, inclusiv în perioada post-decembristă. Nu e de mirare că în diverse cercuri se vorbește tot mai insistent despre necesitatea lansării unei asemenea formațiuni. O surpriză de proporții ar fi plasarea pe respectivul culoar a USR, iar semnele sunt destul de puternice.

”Să privim cu atenţie aceste evoluţii din spaţiul UE şi să ne întrebăm legitim de ce orientările politice naţionaliste din România se sting subit, de ce sucombă abrupt înainte de a trece pragul electoral? Sunt românii oare mai puţin naţionalişti, comparativ cu ceilalţi europeni? E o întrebare care rămâne deschisă”. Un punct de vedere interesant, expus zilele trecute în parlament de deputatul PMP de Mureş, Marius Paşcan.

Și alți observatori ai scenei politice au aceeași nedumerire: unde ne sunt naționaliștii, acum, cînd e vremea lor?
Există, ce-i drept tentativa fostului premier Victor Ponta de a lansa un asemenea partid, Pro România, cam fără vlagă pînă în prezent.
Dacă ne gîndim că abia vineri noul partid a fost oficializat de tribunal, să zicem că ar fi posibilă o activare bruscă a sa, de aici încolo.

De cochetat, se cochetează cu naționalismul pe mai multe planuri.

Pînă și regizorul Bobby Păunescu dă semne tot mai clare că a decis, brusc, să-și construiască un profil politic, făcîndu-și loc, mai degrabă neinvitat, în programul B1TV, post unde e patron, și abordînd teme populiste, cum ar fi plînsul pe umerii defunctei rable comuniste ARO, ridicată la rangul de mașină planetară.
Am paria că odrasla familiei miliardare Păunescu vizează și domeniul politic, după cel artistic, nu ne rămîne decît să așteptăm anunțul oficial.

Mult mai interesantă, însă, e schimbarea spectaculoasă de la USR, partid care a avut sîmbătă un nou congres (al cîtelea??).

Analizînd mesajele celor doi candidați la președinție, ca și situația conflictuală produsă în interior și soldat cu ieșirea din schemă, cu mare scandal, a fondatorului Nicușor Dan, se conturează ipoteza surpriză a intrării USR pe generosul culoar naționalist.
Cu atît mai ciudat cu cît USR a fost perceput mai degrabă ca exact opusul, un partid bruxellez care nu mișcă în frontul european. Ușoarele accente naționaliste ale lui Nicușor Dan, de acum niște ani, au fost rapid îngropate după nașterea USB și a USR.

La șefie s-au înfruntat Dan Barna, fost secretar de stat în guvernul Cioloș, și Vlad Alexandrescu, fost ministru în același cabinet.
Doi cioloșiști-iohanniști, cum s-ar spune.
Cu arome tefeliste de Macovei și sos de Kovesi, ca să fie rețeta completă.

Ne-am fi așteptat la niște mesaje care să întărească pentru viitor imaginea de grupare boemă, mai mult stare de spirit decît partid tradițional, mizînd pe dialogul virtual-digital mai degrabă decît pe organizarea clasică, ca și pe mesajele anticorupție și pe parteneriatul cu președintele Iohannis, eventual pe atragerea lui Cioloș. Totul în timp ce ochii sunt înfipți în spatele larg al Germaniei și Franței, nucleu dur al UE.

Surpriză, însă.
Nici vorbă de așa ceva.
Chiar pe dos.

Să o luăm metodic.

În primul rînd, am asistat la o scuturare zdravănă de trecut, începînd cu ”moștenirea” Nicușor Dan.
În discursul său, noul președinte Dan Barna a vorbit deschis și curajos despre un veritabil război civil în interiorul formațiunii, făcînd apel la încetarea acestuia, de aici înainte.

”Vă cer să oprim războiul civil USR vs. USR. E timpul să punem punct. Să ne recunoaștem greșelile și sa reînvățam sa avem încredere unii în ceilalți. Să ne uităm la ce ne apropie și nu la ce ne desparte. Sa ne comportam ca adulți și nu ca puști cu cornete. Să devenim noi cei care impunem agenda și nu victimele agendei altora” a spus Barna.

În fapt, un leit-motiv al discursul său a fost lipsa de încredere care domnește între membrii USR, ceea ce face lucrurile mai mult decît interesante, în condițiile în care s-a vorbit pe la colțuri despre USR ca de un instrument disputat aprig de mai multe servicii secrete, în principal SRI și SIE. De aici să provină respectiva neîncredere?

Barna a vorbit – iarăși important! – despre transformarea USR dintr-o mișcare într-un partid adevărat, ca la carte, cu filiale în toate localitățile, cu figuri cît mai numeroase atrase în schemă, cu o reorganizare din temelii pe departamente și structuri profesionale, și, mai ales, a vorbit despre nevoia contacului direct cu oamenii obișnuiți pentru a le afla problemele și a găsi rezolvarea lor.

”Ceea ce ne lipsește deocamdată este o infrastructură care să transforme această resursă umană grozavă într-un adevărat mecanism al schimbării. Asta este marea provocare a USR de luni după congres. Să transforme entuziasmul și competențele oamenilor într-un instrument al schimbării reale. Asta înseamnă să transformăm USR dintr-o mișcare politică într-un partid.

Obiectivele pe care vi le propun pentru următorii doi ani se referă tocmai la intarirea noastra ca si grup de oameni onesti, destepti, patrioti si consolidarea acestui mecanism a cărui construcție am început-o la Cluj. Sper că împreuna putem transforma USR-ul într-o mașină eficientă și redutabilă, pe care nu o mai zgâlțâie propriul motor și care să fie capabilă de două lucru: unu, să se bată pentru problemele comunităților; doi, este o provocare pe care v-o propun să dăm României un prim-ministru la următoarele alegeri parlamentare”.

USR anunță, deci, sfîrșitul copilăriei și al copilărelii și înscrierea pe drumul maturității, ca partid tradițional, în locul unei mișcări bazate mai degrabă pe Facebook, Twitter și pe Piața Victoriei.

Grupul Nicușor Dan, să îi zicem ”visătorii”, e împachetat și aruncat la coș, fără regrete, în ciuda unor declarații de consolare incluse în discursurile candidaților. Parcă pentru a marca și mai clar ruperea de trecut.

Un element extrem de important, de asemenea, e distanțarea clară de PNL, partid pus pe același taler cu PSD. Despre ambele, Barna spune că ”Sunt partide uzate morale, partide compromise, partide care învârt pe funcții aceiași oameni și aceleași obiceiuri(…) această ţară merită și poate fi salvată de modul de a face politică a la PSD și PNL(…)Dacă USR se risipește, vom fi irosit și noi, din nou, speranțele unei generații întregi că se poate naște un partid politic care să nu fie o frântă aripă tânără de PSD sau PNL”.

Practic, partidul își anunță decizia de a merge pe cont propriu și în opoziție cu cele mai mari două partide ale momentului.

Lipsesc, însă, în discursurile celor trei grei, noul președinte, contracandidatul său și președintele interimar din ultima perioadă, Levente Elek, orice referire la președintele Iohannis ori la Dacian Cioloș.

Numele lor nici măcar pomenite en-passant nu sunt.
Există doar o exprimare mai degrabă enigmatică – lăsînd loc pentru multe speculații – în discursul vicepreședintelui Alexandrescu, care vorbește despre USR ca despre ”Un partid al dreptății, un partid al democrației, un partid viu, un instrument politic de aur pe care viitorul președinte îl va avea la dispoziție”.

Nici corupția nu a fost o temă prea generos exploatată la congres. Cuvîntul apare de trei ori în total, în discursurile celor doi candidați la șefie, iar numele Kovesi, Macovei ori DNA nu apar deloc. Semn că încă o temă electorală importantă și-a cam epuizat potențialul.

De departe, însă, cea mai spectaculoasă manevră este întoarcerea armelor contra UE și SUA, dacă ne putem exprima astfel.

O spunem încă o dată: guvernul Cioloș a fost conceput – și perceput ca atare – ca o structură eminamente pro-bruxelleză, cu miniștri importați la propriu din capitala UE și instalați în palatul Victoria.

Cu atît mai șocant să auzi acum, din gura unui fost ministru ”bruxellez”, Vlad Alexandrescu, un asemenea discurs:

”Nu există două Românii, nu există o Românie săracă și o Românie bogată. Există o singură Românie care a fost îngenuncheată, care a fost violată, care a fost abuzată, care este umilită, care este aruncată la periferia Uniunii Europene, căreia i se promit compensații imaginare, halucinante, halucinogene, căreia i se vorbește despre trecutul ei mioritic, mistic, dacic, care e băgată într-un buzunar al politicii internaționale, care este scoasă din jocurile importante de decizie din Uniunea Europeană, care este antrenată pe o pantă a resentimentului, pe o pantă a unui joc perdant. O Românie care ar trebui să rămână în continuare închistată în frică: în frica de modernizare, în frica de a juca in liga I a Uniunii Europene, în nucleul dur de decizie; o frică socială, o frică economică, o frică identitară. Nu ne este frică, nu avem de ce să ne fie frică. Mai jos nu putem ajunge, am ajuns la fundul sacului”.

România îngenuncheată, violată, aruncată la periferia UE ori în buzunarul politicii internaționale??

Vadim și Păunescu ar fi lăcrimat auzind asemenea vorbe.

Numai că ele vin de la fostul ministru al Culturii, Vlad Alexandrescu.

Și au fost rostite către un auditoriu format din oameni despre care scriam cîndva, mai în glumă, mai în serios, că au nume exagerat de cosmopolite.

Și mai spune liderul userist, în final, despre partidul său: ”Un partid care va crește, care se va extinde, organic, un partid care nu va putea fi oprit, un partid care îi va reprezenta pe toți cei care nu au reprezentare. Un partid care îi va face pe toți românii umiliți să ridice capul și să spună sunt român și sunt reprezentat, sunt român și mă duc la vot, pentru că am cu cine”.
Iar Barna completează: ”Partidul de care nu numai noi, dar si marea majoritate a romanilor vor fi mandri!”

Regăsirea mîndriei de a fi români, sfîrșitul umilinței pentru români, iată teme 100% naționaliste.

E clar că pentru USR, congresul de sîmbătă e mai mult decît o schimbare de lideri.

E o schimbare aproape totală.

Nu știm cu certitudine dacă USL și păpușarii săi din umbră țintesc o înscriere, fie și atent controlată, pe culoarul naționalist, dar semne sunt destul de multe că asta se dorește.
Cu atît mai mult cu cît toată energia partidului din perioada care urmează pare să fie dedicată alegerilor europarlamentare din 2019, un moment care ar putea schimba structura PE în favoarea naționalist-extremiștilor.
Asta, pentru că mandatul noii conduceri a fost limitat pînă la respectivele alegeri, după care va avea loc un nou congres.
Una peste alta, USR devine un subiect interesant de urmărit, în lunile care urmează, în care ne vom da seama dacă ipoteza noastră a fost sau nu eronată. (Bogdan Tiberiu Iacob)

foto: jurnalul.ro

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

2 Comentarii

  1. cred ca vlad alexandrescu se refera la romania psd-ului care e tinuta jos de incompetenta si hotia social democratilor. ca din cauza prostiei partidelor vechi romania e jos. si cica usr-istii vor duce romania unde trebuie, dar nu prin critica la UE ci prin munca.usr are oameni buni in partid, capabili. dar la politicieni e varza

  2. Eheee! De la a crede pana la a cunoaste e cale lunga. abc-ule, tu esti varza!

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998