CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Manevrele Puterii: Opozitia, la un pas sa incaseze o mare lovitura financiara

0 comentarii / 1448 vizualizări / 23 aprilie 2012

În timp ce, la vedere, bătăliile politice pentru debarcarea guvernului Ungureanu ori pregătirile pentru alegerile locale sunt în toi, în afara luminii reflectoarelor se petrec evenimente importante, care ar putea influența masiv confruntările electorale din acest an.

Astfel, o lege care a trecut zilele trecute, extrem de discret, prin Senat, ar putea crea probleme grave opoziției în perspectiva alegerilor din acest an. E vorba de controversata propunere de modificare a legii 334/2006, privind finanțarea partidelor, propunere prin care partidele politice pierd complet finanțarea de la bugetul de stat, care a trecut tacit prin Senat și mai are doar hopul Camerei Deputaților, acolo unde Puterea are încă majoritatea.

Legea a fost inițiată anul trecut de către un deputat al puterii, Daniel Oajdea (ulterior demisionar) și a stîrnit un val de proteste din partea reprezentanților opoziției, dar și a analiștilor politici, care au văzut în ea o lovitură teribilă, nedemocratică și incorectă pregătită de guvernanți. Motivul e simplu: întotdeauna, partidele de la putere au acces mult mai mare, într-o formă sau alta, la resursele bugetului de stat, lucru nespecific opoziției, însă. Finanțarea de la buget se acordă partidelor, precizăm, lunar, prin intermediul Autorității Electorale.

În consecință, deși legea ar acționa, teoretic la fel, asupra tuturor partidelor de la noi, în fapt ea ar lovi puternic doar pe cele de opoziție, confruntate cu probleme mult mai mari de ordin financiar.
Interesant de observat, la vremea inițierii legii, guvernul Boc nu a contestat cîtuși de puțin ideea, ba chiar a încurajat-o subtil, susținînd, în punctul de vedere oficial formulat, că legea ar aduce economii de milioane de euro anual la bugetul statului. Premierul Boc, semnatarul documentului, a refuzat, abil, să ia atitudine pro sau contra propunerii lui Oajdea, aruncînd pisica în ograda Parlamentului, cel îndrituit să decidă.
Dacă inițiativa adoptată de Senat trece și de Cameră în perioada următoare, partidele din opoziție s-ar putea confrunta cu probleme majore în perspectiva alegerilor parlamentare, dacă nu chiar și locale, știut fiind că finanțarea de la buget se derulează, în acest caz, pe două direcții, cea a activității curente și cea a campaniilor electorale. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998