CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9769 RON UP | 1 USD = 4.5843 RON UP | 1 GBP = 5.8121 RON DOWN

Manipulare: Basescu aplica smecherii americane de campanie pe pielea lui Ponta

2 comentarii / 1868 vizualizări / 31 martie 2014

Mulți dintre cititori vor fi observat că, de la o vreme, adversarii premierului Victor Ponta apropiați președintelui (vezi Elena Udrea șamd) obișnuiesc să îl denumească, în emisiunile TV, în absență, cu ambele prenume, respectiv ”Victor Viorel”. Numele de familie uneori vine, alteori, nu.

Iată că, mai nou – vezi conferința de presă de azi pe marginea accizei la carburanți -, și președintele, primul care a început să utilizeze ambele prenume ale lui Ponta, a început să se refere la primul-ministru cu apelativul ”Victor Viorel” fără a-i mai menționa și numele de familie.

Șmecheria nu e nouă, e bine cunoscută în politica occidentală, cu precădere în cea americană, și are rolul de a minimaliza etapizat adversarul în ochii electoratului.

Pe de o parte, folosirea ambelor prenume (sau mai multe, dacă ele există) sugerează, în subconștient, acțiuni precum strigarea catalogului în școală, ori altele de același calibru, scopul fiind trimiterea adversarului la un nivel inferior în raport cu vorbitorul.

Pe de alta, lipsa numelui de familie nu face decît să accentueze lipsa de considerație față de oponent, fără a mai vorbi de refuzul de a prezenta și funcția acestuia.

În SUA, bunăoară, mai toată presa a remarcat, la ultimele alegeri prezidențiale, că Obama și-a început campania referindu-se la adversarul său republican, Mitt Romney, fost guvernator de Massachussetts, cu apelativul politicos ”Guvernatorul Romney”, deși acesta nu mai avea funcția respectivă de 5 ani. Pe măsură ce campania avansa, însă, Obama a început să piardă, ca din întîmplare, „guvernator” din discursuri, iar oponentul a devenit, simplu, dl.Romney, inducînd abil, public, ideea de declin al acestuia. (B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

2 Comentarii

  1. Ticalos mare Basescu, il submineaza pe plagiatorul Victor/Viorel…

  2. Nu cred ca publicul romanesc are aplecare spre asemenea subtilitati.
    Dar una peste alta, m-am plictisit teribil de acest personaj; abia astept decembrie cand sper, sa nu-i mai auzim nici macar numele.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998