CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Manolescu: Cenzura stirilor nu e doar necesara, ci si vitala

19 comentarii / 4294 vizualizări / 30 mai 2022

Reputatul critic literar Nicolae Manolescu este de părere că cenzurarea presei este categoric necesară în anumite momente, el exemplificînd cu actualul război din Ucraina, unde cenzura știrilor ar fi chiar ”obligatorie”.

”Comunicarea de știri poate fi cenzurată? Răspunsul la întrebarea din titlu este incontestabil: da” scrie Manolescu în ”România literară”.

”Combaterea știrilor false nu mai constituie o problemă. Constituie însă o problemă necombaterea lor. Să ne aducem aminte de vertiginoasa răspândire în societate a opiniilor antivacciniste, care ne face să ne întrebăm câți morți au pe conștiință toți cei care ne-au îndemnat, să nu mai spun cu ce „argumente“, să nu ne vaccinăm(…) Măsluind vorbele, putem susține orice. Un lucru e absolut cert: a lăsa fake news să circule nestingherite, în pielea goală, în mâinile mânjite de sânge ale propagandiștilor lui Putin ar fi o dovadă de iresponsabilitate. Când Zelenski își cheamă patetic concetățenii să nu se predea, deși cad bombele peste ei, ceas de ceas, zi de zi și în proporție de masă, ucigând de-a valma civili – copii, femei, bătrâni – ca să nu mai vorbim de cei aflați sub arme, avem datoria de onoare de a interzice difuzarea știrilor false din media rusească, de pe RT și Sputnik, care cad asupra noastră, a tuturor, asemenea bombelor și rachetelor Kremlinului. Știm demult că și cuvintele pot ucide.
Da, cenzura nu este doar necesară, ci și vitală, mai cu seamă în timpul unui război informațional, precum cel din Ucraina, indubitabil la fel de ucigător ca și războaiele clasice” conchide criticul. (B.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

19 Comentarii

 1. lingator de talpi ale puterii, etatist si slugoi abject

 2. Altul care s-a tampit!

  • Si Manolescu e Inca un sugator de pu…ci de la Marele Lucurici

 3. mai exista Manolescu?

 4. Orice sistem social, pentru a cărui menținere trebuie să se recurgă la minciună, e sortit pieirii.
  Noi avem experiența din perioada „comunistă”, când ideologia era în fața realităților evidente, ajungându-se la „spirala minciunii” : minciuna, din ce în ce mai mare, mai „gogonată”, a devenit, în cele din urmă, sfidare pe față. Și totul, „în numele binelui” !
  …Și iată că, azi, s-a ajuns la mai mult decât atât. Libertatea de exprimare („garantul adevărului” și condiție obligatorie ca democrația să funcționeze), a fost de-a dreptul „eradicată” și înlocuită cu „industria adevărului convențional”.
  Adică… iarăși „spirala minciunii” ! Și tot „în numele binelui” !
  Incredibilul a devenit realitate : s-a ajuns să se afirme „oficial”, că minciuna – oricât de sfruntată și de ticăloasă ar fi – dacă servește „binelui” este permisă, încurajată.
  Și mai grav, nu numai minciuna, ci și crima : deasemenea, dacă servește „cauzei binelui”…
  – Să-i distrugem pe „cei răi” !

  Ar fi fost de așteptat ca un „ilustru intelectual” să abordeze tema arbitrarului în definirea acestui „bine”, în numele căruia am ajuns să „schilodim” democrația și să lăsăm toată puterea în mânile unor scelerați care se cred „atotputernici”, „atoate-știutori”, „atoate-îndreptățiți”.
  Și care, tot impart lumea în „cei buni” și „cei răi”, după bunul lor plac, încât «oamenii au ajuns să lupte pentru propria sclavie și pentru stăpânii lor».

  • In NT scrie „Şi veţi cunoaşte adevărul, iar adevărul vă va face liberi.”.
   Romania parca era o tara crestina cu un popor crestin, nu?

   Un pilon al statului de drept (nu de dreptzi) este transparenta.

   Dupa 2 ani de zile, pana astazi nu stim cine sunt „expertii” pandemiei din cauza carora au murit oameni, au fost distruse afaceri, iar copii si-au pierdut 2 ani de tinerete si educatie atata cat pot sa faci aici, am inapoiat generatii, iar majoritatea nu isi permit meditatii pentru a recupera.

   Decizia de a interzice/amana operatiile programate non-COVID a costat vieti, sanatate, 80% din bolnavii de cancer AU MURIT, bolnavii cronici si-au amanat tratamentele, operatiile, ce le-a daunat ireversibil sanatatii. Fara transparenta, nu raspunde nimeni.

   Sunt o groaza de pacienti si asociatii de bolnavi care au dat in judecata statul din romania pentru GENOCIDUL din pandemie fara succes, judecatorii si procurorii le resping tot.

   Cine va raspunde pentru genocidul valului 4 din pandemie, cand Turistul facea ski pe piramide? Cand pierzi 600 de oameni pe zi(cu siguranta erau mai multi) niste persoane vinovate trebuie sa raspunda penal cu puscarie. Pentru viata oamenilor nu exista prescriptie. In Romania s-a murit cel mai mult din UE raportat la populatie. De ce s-a murit la noi asa de mult? De ce se ascundea numarul de infectari? De ce se testa foarte putin ? De ce nu se faceau anchetele epidemiologice cum se faceau peste tot? De ce nu aveam tratamente ca orice alta tara din Europa? De ce ne ameninta la TV voalat Dulapu cu moartea si ne facea prosti daca ne imbolnavim?

 5. știrile false din media rusească, de pe RT și Sputnik trebuiesc cenzurate, dupa capul lui N.M, dar știrile false din media occidentala trebuiesc cenzurate ? dar știrile care chiar sunt adevarate din media rusească, de pe RT și Sputnik, trebuiesc si ele cenzurate

 6. „Știm demult că și cuvintele pot ucide.”
  -ma-sa se intindea cu jidanu de la bacania din coltz-pentru alcool.

 7. E cale lunga între combaterea știrilor false si ideea ca știrile false poarta vina principala pentru orice. Evident ca fake news-ul difuzat de RT și Sputnik trebuie combătut. Dar oare stirile false or fi de vina ca ,,s-a liberalizat” piata de energie din Romania? Ori a fost o politica publica deliberata in acest sens? Politicile publice eronate or ucide mai mult decât cuvintele? Aparent, e bizar ca Manolescu vorbește doar despre vitalitatea cenzurii ca antidot la razboiul informational al Rusiei. Dar nu si despre vitalitatea educației de calitate, a instituțiilor publice funcționale și a spargerii cartelului big business – mass media -politica. In realitate, Manolescu a rămas acelasi politruc de profesie.

 8. Rablamentul asta complet senil vrea sa-si pastreze postul ilegal de Presedinte al Uniunii Scriitorilor pina la inmormintare… Si poate si post-mortem. Un recrutat de sovietici care nu se mai da dus. Un securici odios. Bietii scriitori romani trebuie sa poarte cadavrul asta moral ambulant in spinare. Vai de capul lor ! Ce scirba !

 9. Asta minca rahat cu sovieticii si acum maninca rahat cu americanii. Ii place rahatul, un coprofag, un coprovor, un coprofil ?

 10. Nici maturizarea treptata si nici semnele de evolutie spre o relativa normalizare a vietii literare nu determina deocamdata o schimbare in scrisul lui N.Manolescu. Dimpotriva ceea ce la inceput putea fi considerat o simpla imitatie,mai mult su mai putin vinovata se accentueaza si devine un „bun” al sau. Limbajul, marcat de aceleasi poncife ale dogmatismului, capata o nota personala, fiind practicat pe cont propriu. […] In timp ce insusi Paul Georgescu, de ex. sau Ov. S. Crohmalniceanu si alti vechi combatanti pe frontul dogmatismului proletcultist se fereau in 1964 sa mai scrie la modul violent ideologizant, cei doi [Nota : N. Manolescu si Dumitru Micu] continua cu zel si optimism partinic sa oficieze in cea mai autentica maniera proletcultista.[…] Abia in 1965 N.Manolecu va incepe sa se trezeasca din somnul dogmatismului proletcultist, restructurindu-si viziunea critica si arsenalul mijloacelor de expresie.” (M Nitescu. „Sub zodia proletcultismului”, Humanitas, 1995, paginile 283-288)
  3. Sint sigur ca pe multi aceste remarci ii vor lua prin surprindere. Pentru a permite oricui sa-si faca o parere, atasez citeva citate din texte comise de domnul Manolescu si propuse analizei noastre de M.Nitescu : ( Va previn ca lectura nu e placuta !)

 11. „23 August 1944 a avut urmarile cele mai profunde in literatura, pusa in fata unor probleme umane nemaicunoscute, a unui peisaj social si moral cu totul deosebit. Arta, hranita secole intregi din negare, devine un mod de a afirma noul umanism socialist. Factorul hotaritor al revolutionarii literaturii noastre este Partidul, chiar numai pentru faptul ca avangarda marxist-leninista a clasei noastre muncitoare e arhitectul sructuralelor prefaceri sociale si politice, al unei noi realitati, al unui nou tip uman, mult mai evoluat, care pune scriitorilor probleme noi, mult mai complexe. Facind din creatia literara o parte integranta a cauzei generale a clasei muncitoare „o literatura cu adevarat libera, legata fatis de proletariat”, Partidul i-a ajutat pe scriitori sa inteleaga ce rol le revine in viata sociala, in lupta pentru construirea si desavirsirea socialismului, aportul pe care il pot aduce la faurirea si dezvoltarea constiintei socialiste, la distrugerea vechii mentalitati. Insusindu-si ideile marxism-leninismului, scriitorii au dobindit o imagine justa, adecvata a esentei fenomenelor pe care le reflecta, a perspectivei evenimentelor pe care le traiesc. Inca din primii ani dupa Eliberare, Partidul a inceput procesul complex si indelungat de inchegare a unui front scriitoricesc unit, a indrumarii literaturi noastre […] Intregul nostru front scriitoricesc a inteles ca literaturii nostre ii revine – asa cum spunea tovarasul Gh. Gheorghiu -Dej la Conferinta pe tara a scriitorilor, in cuvintarea din 24 ianuarie 1962 -misiunea de mare raspundere de a contribui cu toata forta ei de inriurire la formarea si dezvoltarea constiintei socialiste, la faurirea omului nou, a moralei socialiste…Etc.etc”

 12. Securistu tot securist, pana la capat, dar si extraordinar de redus… Ce cauta acolo in functia aia, el fiind nimeni in drum pe domeniul lui … Are doar patalama de securist notoriu

 13. Pai nu luptara asta și celelalte panarame „intelectuale” – Liiceanu, Patapievici etc. pentru libertate? Fiindcă ii cenzura fostul regim. Antivakxxy au morți pe conștiința? Dacă propagandistul ticalos încă mai propaga asa ceva chiar trebuie interzis. Imbecil cu ifose. Pătură lui de nemernici este cea mai antiromâneasca alcătuire. Huooo, golanul.

 14. & Manole(scu) al „Mănăstirii Mass-media”, ?

 15. @ Păi, Hell-vig, Hell-vig, și nicio mănăstire, la mass-media, ?

 16. Ena git ele lupi guse nas !

 17. un bou sinistru acest manolescu îmbătrânit urît

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998