CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9744 RON DOWN | 1 USD = 4.7191 RON DOWN | 1 GBP = 5.7415 RON DOWN

Manolescu critică dur sindicaliștii din educație: Populiști, ca și politicienii, ignoră problemele reale din învățămînt

19 comentarii / 3140 vizualizări / 8 iunie 2023

Reputatul cărturar Nicolae Manolescu îngroașă lista criticilor liderilor sindicali din învățămînt, acuzîndu-i, în contextul grevei cadrelor didactice, de populism și de ignorarea problemelor reale din sistem.

”Unii purtători de vorbe au fost de acord cu greva, alții, nu. Dar prea puțini au pus accentul unde trebuie și, printre ei, ca dirijori ai protestelor, sindicaliștii. Sigur, nivelul scăzut al salariilor, invocat unanim, reprezintă o mare problemă. Dar nu singura. Ca de obicei, prin atribuția lor de bază, sindicatele nu numai o scot în față, dar le uită cu desăvârșire pe toate celelalte probleme pe care le are școala românească, cum ar fi: starea clădirilor, multe, lipsite de autorizațiile cuvenite pentru funcționare, closetele în curte din cauza lipsei de apă curentă, lipsa electricității, și nu doar în localități de pe coclaurii Apusenilor, dar și la Corbeanca, lângă Capitală, absența cabinetelor medicale, a bibliotecilor, a laboratoarelor și a sălilor de sport, și pe alt plan, degradarea procesului de învățământ, pe care măsurile de reformă în curs de a fi adoptate de către Parlament o vor accelera, programele „descărcate“ și orientate de corectitudinea politică, „modularea“ calendarului școlar, prăbușirea autorității și prestigiului dascălilor” scrie Manolescu în ”România literară”.

”Mai nimic din toate acestea nu pare să-i intereseze pe sindicaliștii din învățământ care cer blocarea anului școlar dacă nu cresc salariile. Cu alte cuvinte, dând dovadă de același populism, ca și acela al politicienilor. Și, ca și politicienii, inversând cauzele și efectele: salariile mizere nu sunt decât efectul proastei funcționări a școlii românești și al concepției pedagogice eronate, eventuala majorare a salariilor nefiind o soluție pe termen lung și nici măcar una posibilă fără rezolvarea cauzei. Accentul trebuie pus pe cauze, nu pe efecte. Iar cauzele principale sunt, în fond, două: subfinanțarea cronică a școlii și concepția greșită pe care sistemul este bazat. Dacă despre subfinanțare se vorbește, despre concepție, mai rar, în orice caz, numai de către profesori, nu și de către sindicaliștii care-i cheamă acum pe aceștia la blocarea anului școlar” mai scrie academicianul. (B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

19 Comentarii

 1. de dinozaur

  • Securistul are dreptate in acest caz.

   • Tu esti „Securistul”, precis!

 2. Acelaşi Manolescu care cerea, acum nu mult timp în urmă, ca vaccinarea anti-covid să fie obligatorie şi milita ptr. cenzura presei? Despre el e vorba?
  Să-l ia dracu’ de boşorog comunist!

 3. ” cărturar ” -asta nici liiceanu nu putea sa abereze!

 4. Sekuriciul antic Nicalai Manolescu-Apolzan tot SEKURICI ! La citi bani aduna la anii lui(n 1939)din toate partile ii da mina sa vorbeasca… Presedinte al Uniunii Scriitorilor la al cincilea(???) mandat, ca Nicolae Ceausescu, a scufundat definitiv breasla scriitorilor. Istoria Literaturii a lui N. M. e o mizerie, cumetrii peste cumetrii, amante, neveste, subalterni, tovarasi de hotii etc. SEKURICI pina la moarte !

 5. Dupa un studiu tiparit al regretatului Marin Mincu, fost profesor universitar la Florenta-Italia, Istoria lui N Manolescu e un plagiat ordinar dupa George Calinescu. Dar asta in Romania plagiatorilor nu conteaza ! Recrutat de tinar de George Ivascu, N Manolescu a slugit anumite structuri toata viata, Sovietice ? Probabil. A distrus intr-adevar breasla scriitorilor. A facut-o la ordin ? Probabil. Din aceasta vedeta umflata comunista nu va supravietui nimic. Un individ marunt, egolatru, umflat cu pompa propagandei…

  • aici s-a ajuns, la hotie generalizata si la impostura intelectuala.
   Renunta adevaratii intelectauli sa mai produca ceva, caci stiu ca cel putin 10 hoti stau la panda sa il fure si sa-si aroge meritele muncii lui, fara ca hotii sa pateasca ceva, ci doar el, daca protesteaza.
   Hotii au devenit extrem de agresivi, precum batausii din scoala, care voiau sa ii bata pe cei care nu le dadeau sa copieze.

 6. Abia aștept să văd câți “dascăli“ o să demisioneze dacă nu li se satisfac revendicările. 6? 7? Poate 8?…

 7. Este problema profesorilor sa scoata in evidenta toate neajunsurile sau a politicului? Closetele in curte sunt cel mai neinsemnat pretext, in conditiile in care străzile din marile orașe sunt împânzite de acele toalete ecologice, care sunt de fapt tot closete, ambulante. Nu văd insă la Manolescu sa spună ceva despre programa școlară cu accente lgbtq, sexualiate si alte anomalii. Mai spune ca ”…eventuala majorare a salariilor nefiind o soluție pe termen lung și nici măcar una posibilă fără rezolvarea cauzei”, dar cauza principală o reprezintă nepăsarea si nesimțirea politicului care a cheltuit ani de zile bani aiurea, care a îndatorat Țara cu cheltuieli numai de el știute, care, in continuare, alimentează bugetele militare ale unor armate străine, deși vede ca populația NU mai poate. Nu trebuie sa ii certăm pe profesori, era inevitabilă greva si nu se putea face in vacanță.

 8. Dascalii ar trebui sa demisioneze in masa. Sa se apuce de altceva. Sa-i educe pe copiii natafletilor de romani securistii ! Sau tractoristii ! Asta merita ! Impostorii criminali Onnanis, Ciuca si Ciolacu conduc Romania ? Sa va fie de bine !

 9. Și peste jumă sunt suplinitori(necalificați)

  • Ori mugesti sa te afli-n treaba, ca bovina?
   Ratatule pizmos!

 10. Una o atrage pe cealalta: nu poți avea un profesor serios dacă nu atragi în învățământ prin salarii atractive tineri de calitate. Nu poți face performanță oricât ai încerca dacă aduci în sistem doar pe cei care nu au reușit în altă parte la licee sau facultăți. Cea mai flagrantă nenorocire se întâmplă la obiectul de studiu informatică (știu fiindcă copilul termină a VIII-a): profesoara nu avea habar care sunt componentele PC-ului și care sunt periferice. Ce să mai vorbim de programare? Nu ai, nu ai cum să aduci un IT-ist de performanță să-ți educe 25-30 de elevi dintr-o clasă cu 2500 RON salariu.

 11. …se apropie de curul vostru, putiniști trădători cu pustule pe creier!

  • Hukraina mă-tii e cea mai mare ţară de borfaşi şi a sovieticilor cei mai criminali.
   Dacă tu ţi-ai tăiat prepuţa ovreieşte, tot n-ai scapat de pustulele de pe creier.
   Acum ai şi râie pe creier şi tenia echinococcus în interiorul lui.
   Şobolanskule hukrainean umflat ca porcu şi împuţit ca hoitu.

 12. Mai BTI, dacă pe pramatia asta pupincurista o ridici la rangul de „reputatul cărturar” și dacă mai este și academician atunci chiar ca nu mai este nici o speranta pentru România…

 13. Intelectualul este un clișeu din epoca de Aur in care erau prezentați ca modele pentru societate pentru a promova școala pentru a reforma societatea la nivel național … O sintagmă care exista in vremea bunicilor când peste jumătate din țară nu știau să scrie și să citească …….oricum acest protest aparține liderilor ….in fond dacă întradevăr erau prost plătiți duceau lipsă de personal … așa dacă mâine eu sunt liderul de sindicat a angajaților din privat …. și îi întreb vreți să facem grevă să luam cu 100% mai mult salariu sunteți de acord ? ……normal că vor orice om vrea mai mult aceasta este o trăsătură a omului este ADN-ul nostru prin care ajungem la razboie și evoluție in același timp ….nu trebuie să fi intelectual să înțelegi acești aspect

  • cacatule delirant, mancator de cacat pentru a se afla in nici o treaba.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998