Manolescu da militaria jos din pod: revolutie in literatura sau razboi intre scriitori?
7 comentarii / 3720 vizualizări / 23 ianuarie 2021
Reputatul critic literar Nicolae Manolescu anunță, într-un articol apărut în aceste zile, startul unei posibile revoluții în literatură, dar care, la fel de bine ar putea fi, de fapt, o nouă etapă în războiul fratricid dintre scriitori care însîngerează de ani de zile Uniunea Scriitorilor.
Anunțul lui Manolescu, președinte al Uniunii Scriitorilor și director al revistei ”România literară”, e făcut într-un material apărut în publicația pe care o conduce și se referă la schimbarea majoră de direcție pe care trebuie să o aibă critica literară de aici înainte.
”Cititorii României literare vor descoperi câteva schimbări în revistă, chiar dacă nu toate începând cu acest număr, pe parcursul noului an. Încă de anul trecut am adresat, în numele conducerii Uniunii Scriitorilor, pe baza unei analize, directorilor de reviste aflate în patrimoniul nostru solicitarea de a reflecta asupra posibilității de a îmbunătăți conținutul și aspectul grafic al publicațiilor. Ca și aceea de a le spori vandabilitatea, în măsura puterilor noastre și ale presei scrise în general, în condițiile pandemiei. Termenul este de șase luni, așa că nu ne așteptăm la un feedback de pe acum. Am avut totuși unul, despre care voi vorbi mai încolo. În ce ne privește, iată, facem primul pas” scrie academicianul.
În ce constă marea schimbare, anunță el:
”Solicitarea principală a constat, înainte de orice, în a oglindi producția de carte actuală în mod cât se poate de corect și de obiectiv(…) Acesta fiind, mai degrabă, contextul solicitării conducerii Uniunii de la care am pornit, miezul lucrurilor constă în necesitatea ca revistele să oglindească literatura actuală românească, traducerile inclusiv, nu mai e nevoie să precizez, fără prejudecăți, fără clișee la îndemână, și anume cu spirit critic.
Carența spiritului critic a devenit o caracteristică aproape generală a criticii din publicații.
Mă refer la critica de întâmpinare, îndeosebi, la cronici, recenzii, comentarii la zi și altele, al cărei fondator a fost Maiorescu, de la articolele din tinerețe la rapoartele academice despre tineri scriitori de după 1900. Maiorescu a creat la noi spiritul critic. Tot mai des fără căutare astăzi, când, urmându-l pe Cărtărescu din cartea lui despre postmodernism, din urmă cu două decenii, criticii douămiiști văd viitorul meseriei lor în statistici inerte, în care conturul valoric nu contează, spiritul critic se estompează până la uitarea de sine chiar și în critica de întâmpinare, a cărei hrană esențială este. Nu poți lăsa o recenzie fără oxigenul spiritului critic. Din păcate, acest lucru se întâmplă.
Revistele dau pe dinafară de cronici inerte, de obicei laudative, fără ciurul maiorescian, creând un peisaj publicistic otova, ca o pajiște în care buruienile au năpădit florile”.
Nicolae Manolescu, presedintele Uniunii Scriitorilor din Romania, ii da in judecata pe Cristian Teodorescu, Dan Mircea Cipariu, Florin Iaru, Cristian Gheorghe Popescu, Adrian Suciu, Paul Vinicius, Grigore Soitu, Valeriu Mircea Popa, Nicolae Danut Iancu, Tica Iacob. Manolescu solicita prin acest demers anularea „Actului constitutiv al asociatiei Uniunea Scriitorilor din Romania, cu sediul din Calea Victoriei nr. 133, sector 1, Bucuresti, Romania, din data de 7.01.2017” si cere ca acestia sa plateasca cheltuielile de judecata, scrie news.ro.
Pe rolul instantelor de judecata exista numeroase litigii intre Uniunea Scriitorilor din Romania (U.S.R.) si fosti membri care au fost exclusi si care au considerat oportun sa se auto-proclame „noua conducere a USR”, desfasurand in aceste pretinse calitati si cu incalcare dispozitiilor statutare si legale, activitati prejudiciabile pentru Uniune, se arata in cererea de chemare in judecata inregistrata de avocatii USR la Judecatoria Sectorului 1, in 9 martie. HOtnews
Uniunea Scriitorilor a anunțat azi că îl exclude pe scriitorul Sorin Lavric, proaspăt ales senator pe listele AUR, după ce în presă au apărut mai multe fragmente din ultima carte a acestuia, în care autorul face afirmații jignitoare despre femei sau despre romi.
Culmea este că volumul cu pricina, “Decoct de femeie”, publicat la Editura Ideea Europeană, a apărut de mai bine de un an, iar scriitorul Sorin LAvric era redactor încă din 2009 la revista România Literară, condusă de Nicolae Manolescu, președintele Uniunii Scriitorilor.
Iată comunicatul Uniunii Scriitorilor:
E adevarat ca Nicolae Manolescu va fi presedinte al Uniunii Scriitorilor pina la 102 ani ? Formidabila! Ce potentza!
Herta Muller a fost suspendată din Uniunea Scriitorilor. Noua ordine financiară Manolescu&Vosganian presupune ca neplata cotizației să ducă la suspendare. Este una din practicile reclamate de către Lungu în confruntarea cu Manolescu. Practică având rezultat și alte suspendări, precum Eugen Simion, Nicolae Breban. Suspendările au creat imagine proastă, dihonie și nervi. Eugen Istudor
Liber la canibalizare! Cand asociatiile de „intelectuali, scriitori, artisti de tot felul au devenit veritabile secte, cand talentul si cultura au devenit facultative fiind inlocuite cu slefuiri reciproce si vulgaritate vomitiva, cand Daciada a fost inlocuita cu „Actiunea de anulare a istoriei romane din toate domeniile¨, cand scriitori talentati sunt obligati sa-si publice lucrarile pe banii familiei, ori pe Amazon, pentru ca o secta culturnica a acaparat si paraziteaza institutii menite sa promoveze valori autohtone…a venit momentul sa se ¨critice¨ intre ei, adica momentul asteptat de multa lume, cand ¨revolutia¨ culturala isi devoreaza copiii…Hai liberare!
P.S. Bineinteles ca n-am asteptari, lumea se indreapta spre intuneric, de ce ar gerera vreun licar tocmai pupilii lui Gogu Radulescu…Cand ne-a lovit democratia cu mitralierele si tunul, in numele aspiratiei nationale la capitalism, ¨intelectualii¨ astia vesnic cu revolutia in buzunarul de la spate s-au repezit sa-si croiasca asociatii de prieteni si fideli, de cunoscatori ai drumurilor pidosnice, dar, mai ales de cenzurare talamba si brutala a celor care le cunosteau betesugurile si cu care nu impartisera bacsisurile grase de la stalinistoidul Radulescu…din pacate, s-au puit nepermis si nu mai incap in ¨cluburi¨…
@ Sunteți de părere că ar putea să se scrie, ca variante la BigPharma cu B de la boli, eventuale variante ca, MigPharma cu M de la medicamente , PigPharma cu P de la pastile, HigPharma cu H de la hapuri, TigPharma cu T de la tatamente, sau alte eventuale variante,?
Manolescu, un prăpădit soros Rahat în ploae