CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9726 RON DOWN | 1 USD = 4.5313 RON DOWN | 1 GBP = 5.7463 RON DOWN

Manolescu da militaria jos din pod: revolutie in literatura sau razboi intre scriitori?

7 comentarii / 3498 vizualizări / 23 ianuarie 2021

Reputatul critic literar Nicolae Manolescu anunță, într-un articol apărut în aceste zile, startul unei posibile revoluții în literatură, dar care, la fel de bine ar putea fi, de fapt, o nouă etapă în războiul fratricid dintre scriitori care însîngerează de ani de zile Uniunea Scriitorilor.

Anunțul lui Manolescu, președinte al Uniunii Scriitorilor și director al revistei ”România literară”, e făcut într-un material apărut în publicația pe care o conduce și se referă la schimbarea majoră de direcție pe care trebuie să o aibă critica literară de aici înainte.

”Cititorii României literare vor descoperi câteva schimbări în revistă, chiar dacă nu toate începând cu acest număr, pe parcursul noului an. Încă de anul trecut am adresat, în numele conducerii Uniunii Scriitorilor, pe baza unei analize, directorilor de reviste aflate în patrimoniul nostru solicitarea de a reflecta asupra posibilității de a îmbunătăți conținutul și aspectul grafic al publicațiilor. Ca și aceea de a le spori vandabilitatea, în măsura puterilor noastre și ale presei scrise în general, în condițiile pandemiei. Termenul este de șase luni, așa că nu ne așteptăm la un feedback de pe acum. Am avut totuși unul, despre care voi vorbi mai încolo. În ce ne privește, iată, facem primul pas” scrie academicianul.

În ce constă marea schimbare, anunță el:

”Solicitarea principală a constat, înainte de orice, în a oglindi producția de carte actuală în mod cât se poate de corect și de obiectiv(…) Acesta fiind, mai degrabă, contextul solicitării conducerii Uniunii de la care am pornit, miezul lucrurilor constă în necesitatea ca revistele să oglindească literatura actuală românească, traducerile inclusiv, nu mai e nevoie să precizez, fără prejudecăți, fără clișee la îndemână, și anume cu spirit critic.

Carența spiritului critic a devenit o caracteristică aproape generală a criticii din publicații.

Mă refer la critica de întâmpinare, îndeosebi, la cronici, recenzii, comentarii la zi și altele, al cărei fondator a fost Maiorescu, de la articolele din tinerețe la rapoartele academice despre tineri scriitori de după 1900. Maiorescu a creat la noi spiritul critic. Tot mai des fără căutare astăzi, când, urmându-l pe Cărtărescu din cartea lui despre postmodernism, din urmă cu două decenii, criticii douămiiști văd viitorul meseriei lor în statistici inerte, în care conturul valoric nu contează, spiritul critic se estompează până la uitarea de sine chiar și în critica de întâmpinare, a cărei hrană esențială este. Nu poți lăsa o recenzie fără oxigenul spiritului critic. Din păcate, acest lucru se întâmplă.

Revistele dau pe dinafară de cronici inerte, de obicei laudative, fără ciurul maiorescian, creând un peisaj publicistic otova, ca o pajiște în care buruienile au năpădit florile”.

Mai pe românește, cel mai cunoscut critic român afirmă direct că, în România, critica literară autentică a cam dispărut de ceva vreme, locul ei fiind luat de articole siropoase, laudative și lipsite de valoare.

Un fenomen greu de contestat, fie și dacă ne gîndim doar la faptul că, indiferent ce politician ori vedetă din showbiz scrie cîte o carte, se găsește mereu un critic profesionist care să i-o laude.

În principiu, decizia lui Manolescu de a da milităria jos din pod în domeniul criticii literare și a tăia în carne vie de aici încolo e absolut salutară.

Doar dacă ea nu ascunde, însă, intenția de a transforma respectiva critică într-o armă îndreptată contra unor scriitori care îl contestă vehement pe Manolescu și care au fost excluși, în masă, din USR.

O suspiciune întărită chiar de Manolescu, în același articol, în care amintește de războiul cu literarii confrați, care au adus USR 200 de procese în justiție și chiar o reclamație la Papa de la Roma.(?!!)

”I-am auzit, nu o dată, tocmai pe cei care le iau apărarea înverșunaților noștri neprieteni, ba chiar publicându-i și comentându-i elogios în revistele pe care le conduc, spunând că am face bine să ne împăcăm. Ca și cum noi, nu ei ne-au târît în procese, ne-au pârît pe la toate forurile, ne-au calomniat! Noi n-am făcut decât să ne apărăm” mai scrie criticul.
Manolescu se arată, totodată, profund deranjat de faptul că o recenzie făcută unei cărți pe care a scos-o cu mîna lui din ”România literară” a fost publicată ulterior în altă revistă a USR.

Să fie, deci, revoluția lui Manolescu o decizie impusă cu adevărat de dispariția criticii literare autentice ori doar o nouă etapă în bătălia cu adversarii săi din domeniul cărților, în care revistele, nouă la număr, ale USR, vor deveni arme menite să îi desființeze pe aceștia la nivel literar? Rămîne de văzut în următoarele săptămîni. (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

7 Comentarii

 1. Nicolae Manolescu, presedintele Uniunii Scriitorilor din Romania, ii da in judecata pe Cristian Teodorescu, Dan Mircea Cipariu, Florin Iaru, Cristian Gheorghe Popescu, Adrian Suciu, Paul Vinicius, Grigore Soitu, Valeriu Mircea Popa, Nicolae Danut Iancu, Tica Iacob. Manolescu solicita prin acest demers anularea „Actului constitutiv al asociatiei Uniunea Scriitorilor din Romania, cu sediul din Calea Victoriei nr. 133, sector 1, Bucuresti, Romania, din data de 7.01.2017” si cere ca acestia sa plateasca cheltuielile de judecata, scrie news.ro.

  Pe rolul instantelor de judecata exista numeroase litigii intre Uniunea Scriitorilor din Romania (U.S.R.) si fosti membri care au fost exclusi si care au considerat oportun sa se auto-proclame „noua conducere a USR”, desfasurand in aceste pretinse calitati si cu incalcare dispozitiilor statutare si legale, activitati prejudiciabile pentru Uniune, se arata in cererea de chemare in judecata inregistrata de avocatii USR la Judecatoria Sectorului 1, in 9 martie. HOtnews

 2. Uniunea Scriitorilor a anunțat azi că îl exclude pe scriitorul Sorin Lavric, proaspăt ales senator pe listele AUR, după ce în presă au apărut mai multe fragmente din ultima carte a acestuia, în care autorul face afirmații jignitoare despre femei sau despre romi.

  Culmea este că volumul cu pricina, “Decoct de femeie”, publicat la Editura Ideea Europeană, a apărut de mai bine de un an, iar scriitorul Sorin LAvric era redactor încă din 2009 la revista România Literară, condusă de Nicolae Manolescu, președintele Uniunii Scriitorilor.

  Iată comunicatul Uniunii Scriitorilor:

 3. E adevarat ca Nicolae Manolescu va fi presedinte al Uniunii Scriitorilor pina la 102 ani ? Formidabila! Ce potentza!

 4. Herta Muller a fost suspendată din Uniunea Scriitorilor. Noua ordine financiară Manolescu&Vosganian presupune ca neplata cotizației să ducă la suspendare. Este una din practicile reclamate de către Lungu în confruntarea cu Manolescu. Practică având rezultat și alte suspendări, precum Eugen Simion, Nicolae Breban. Suspendările au creat imagine proastă, dihonie și nervi. Eugen Istudor

 5. Liber la canibalizare! Cand asociatiile de „intelectuali, scriitori, artisti de tot felul au devenit veritabile secte, cand talentul si cultura au devenit facultative fiind inlocuite cu slefuiri reciproce si vulgaritate vomitiva, cand Daciada a fost inlocuita cu „Actiunea de anulare a istoriei romane din toate domeniile¨, cand scriitori talentati sunt obligati sa-si publice lucrarile pe banii familiei, ori pe Amazon, pentru ca o secta culturnica a acaparat si paraziteaza institutii menite sa promoveze valori autohtone…a venit momentul sa se ¨critice¨ intre ei, adica momentul asteptat de multa lume, cand ¨revolutia¨ culturala isi devoreaza copiii…Hai liberare!
  P.S. Bineinteles ca n-am asteptari, lumea se indreapta spre intuneric, de ce ar gerera vreun licar tocmai pupilii lui Gogu Radulescu…Cand ne-a lovit democratia cu mitralierele si tunul, in numele aspiratiei nationale la capitalism, ¨intelectualii¨ astia vesnic cu revolutia in buzunarul de la spate s-au repezit sa-si croiasca asociatii de prieteni si fideli, de cunoscatori ai drumurilor pidosnice, dar, mai ales de cenzurare talamba si brutala a celor care le cunosteau betesugurile si cu care nu impartisera bacsisurile grase de la stalinistoidul Radulescu…din pacate, s-au puit nepermis si nu mai incap in ¨cluburi¨…

 6. @ Sunteți de părere că ar putea să se scrie, ca variante la BigPharma cu B de la boli, eventuale variante ca, MigPharma cu M de la medicamente , PigPharma cu P de la pastile, HigPharma cu H de la hapuri, TigPharma cu T de la tatamente, sau alte eventuale variante,?

 7. Manolescu, un prăpădit soros Rahat în ploae

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998