CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Mare ginditor francez, intrebare cruciala: Este pandemia o repetitie pentru subjugarea oamenilor?

23 comentarii / 122684 vizualizări / 16 august 2020

Despre Bernard-Henri Lévy, filozof și scriitor, se spune, și nu fără temei, că ar fi unul dintre cei mai mari – dacă nu numărul 1 – gînditori francezi ai momentului, iar asta înseamnă mult în țara lui Voltaire, Descartes, Rousseau ori Sartre. Pandemia de coronavirus este tema momentului pentru reputatul gînditor, care a lansat recent un eseu intitulat, în traducere aproximativă, ” Acest virus care ne scoate din minți”.

Un eseu care conturează o întrebare tulburătoare și care nu vine dinspre cuiburile de conspiraționiști virtuali, ci, cum spuneam, din una dintre cele mai strălucite minți ale lumii: Este reacția mondială total exagerată la Covid 19 preambulul unei noi ordini mondiale, în care cetățeanul își va pierde o mare parte dintre drepturile și libertățile sale fundamentale pentru care a luptat atît de mult în istorie?

Vă prezentăm mai jos un fragment din excepționalul eseu al lui Levy, despre care marii intelectuali ai nației noastre nu prea fac – oare de ce? – vorbire:

”Și eu am fost șocat.
Dar ceea ce m-a șocat nu a fost doar pandemia.
Cu genul ăsta de dezastre ne-am ciocnit mereu.
Acum un secol, gripa spaniolă a ucis cincizeci de milioane de oameni.
Dacă mă uit doar la epoca noastră, cea pe care sunt destul de bătrîn pentru a mi-o aminti, am avut celebra „gripă Hong Kong” din 1968, care a omorît cel puțin un milion de pământeni, cu buzele albăstrite de la sufocare sau hemoragie pulmonară. De fapt, acel episod nici măcar nu mai e atât de celebru. M-am documentat pentru un articol scris chiar la începutul pandemiei coronavirusului și am descoperit că a fost uitat aproape complet.
Cu zece ani înainte de gripa din Hong Kong – și la fel de ștearsă din memoria colectivă și din arhive – a existat „gripa asiatică”, cea care a pornit tot din China, înainte de a afecta Iranul, Italia, estul Franței și Statele Unite. Peste două milioane de oameni au pierit, inclusiv vreo sută de mii în Statele Unite și, probabil, un număr similar în Franța, care au murit în spitale depășite de situație unde, își amintesc ultimii martori oculari supraviețuitori, cadavrele se stivuiau la terapie intensivă mai repede decât puteau fi evacuate.

Nu, cel mai izbitor este modul foarte ciudat în care am reacționat de această dată.

Este epidemia fricii, nu numai de Covid-19, care a pogorît peste lume.

Am văzut suflete împietrite paralizate brusc.
Am auzit gânditori care au traversat alte războaie, îmbrățișînd retorica inamicului invizibil, pe a combatanților activi ori rezerviști angajați pe frontul unui război de sănătate publică.
Am privit Parisul gol, ca în jurnalul lui Ernst Jünger despre Ocupația Germană în timpul celui de-al doilea război mondial.
Am urmărit New York-ul și Los Angeles-ul devenind orașe fantomă, cu bulevarde la fel de liniștite ca potecile de țară, unde, așa cum spunea Victor Hugo, zilele sunt ca nopțile. Am urmărit, în aceste săptămâni, anti-Trumpiștii, democrații care luptă cu tendința „America First”, activiștii pentru drepturile civile, drepturile femeilor și drepturile omului refugiindu-se pe internet sau pur și simplu disparînd ”de pe radar”.
Am observat, în filmări ce mi-au fost trimise de la Kiev, Milano și Madrid, precum și de la Lagos, Erbil și Qamishli, pietoni solitari care păreau să fie acolo doar pentru a ne reaminti că mai există oameni, dar care traversau strada, cu privirile lăsate, imediat ce altă ființă umană apărea în peisaj.

În cele mai sărace zone, la fel ca și în marile metropole, am văzut populații întregi tremurând de spaimă și lăsîndu-se hăituite, uneori cu bîtele, precum vînatul, în propriile vizuine.

Manifestanții din Hong Kong au dispărut, ca prin magie.
Prietenii mei din Peshmerga, luptători al căror nume înseamnă „cei care ies în întâmpinarea morții”, s-au retras în tranșee.
Saudii și houthii, care duc un război nemilos, îndelungat, în Yemen, au lăsat armele imediat ce au apărut primele cazuri Covid-19.
Hezbollah stă acasă.
Hamas, după opt cazuri de virus, a declarat că unicul său obiectiv militar e acum să obțină măști de protecție din Israel. Dacă este necesar, au spus: „Le vom lua cu forța.” (Parcă îl aud pe Richard III: „O mască! O mască! Împărăția mea pentru o mască!”)
ISIS a declarat Europa o zonă de risc pentru luptătorii săi, care s-au retras prompt pentru a-și șterge nasul cu șervețele septice în adâncurile grotelor din Siria sau Irak, plănuind să lupte în zone „mai sigure” precum Egiptul, Yemenul, Indonezia, Afganistan și Sahel.
După ce a fost detectat un caz de Covid-19, 1.700 de amărășteni din Panama care migrau în nord, spre Statele Unite, s-au refugiat în junglă.
Până la jumătatea lunii aprilie, potrivit Agenției France-Presse, douăsprezece persoane au murit din cauza virusului în Nigeria, în timp ce optsprezece au fost ucise de forțele de securitate pentru încălcarea blocajului. Cu câteva luni mai înainte, se relata despre sate creștine rase de jihadiștii Fulani din nord-centrul țării.
Bangladesh, unde mă aflam cu cîteva ore înainte ca Franța să își închidă granițele, suferă de multă vreme de o multitudine de calamități: febră dengue, holeră, ciumă, rabie, febră galbenă și viruși necunoscuți. Dar și acolo, de îndată ce au fost raportate câteva cazuri de Covid-19, țara a intrat în stare de urgență.
Într-adevăr, întreaga planetă – bogați și săraci deopotrivă, cei cu resurse pentru a rezista și cei fără – a îmbrățișat ideea unei pandemii fără precedent, gata să extermine rasa umană.

Deci…
Ce ar fi putut determina asta?

Ar putea fi o transmitere în masă – nu doar a virusului în sine, ci a dezbaterilor despre virus?
Ar putea fi vorba despre o orbire colectivă, ca în romanul lui José Saramago, în care o epidemie misterioasă lasă fără vedere un întreg oraș?
Poate că e triumful defetiștilor care, obsedați mereu de sfârșitul lumii, îl văd acum îndreptându-se către noi și ne oferă o ultimă șansă să ne pocăim și să o luăm de la capăt.
Sau triumful păpușarilor lumii, care văd în acest imens blocaj (echivalentul celui despre care Michel Foucault vorbea în speculațiile sale timpurii despre sistemele de putere ale viitorului în Nebunie și Civilizație), o repetiție pentru un un nou mod de a aresta, asupri și reține o masă de oameni?

A fost o Împărăție a Terorii, asemănătoare cu cea născută după 1789, cu explozia sa de știri false, conspirații, entuziasm frenetic și, curînd după aceea, cu revolte întunecate, născute din deznădejde?
Sau poate a fost invers?
Un semn liniștitor că lumea s-a schimbat, că în sfârșit viața a fost declarată sacră, că de acum încolo, când vom ajunge la o alegere între viață și economie, viața va câștiga?
Sau poate că a fost opusul opusului: o panică generală, agravată de canalele de știri și rețelele de socializare care, transmițîndu-ne, zi de zi, numărul celor care muriseră, sunt în stare critică ori al celor care s-au recuperat, ne-a mînat într-un univers paralel în care nimic altceva, nicăieri, nu mai conta – și, în acest sens, ne-a înnebunit destul de literal.
Până la urmă, așa funcționează tortura chineză cu apă – sunetul picăturii, repetat la nesfârșit, devine un dragon înspăimîntător. Cum am reacționa dacă autoritățile de securitate a traficului ar decide să instaleze difuzoare uriașe la intervale de o milă pentru a ne informa cu privire la decesele de pe autostradă din ziua respectivă?” se mai întreabă gînditorul. (traducere și adaptare B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

23 Comentarii

 1. Si „opusul opusului” opusilor – cat de usor au disparut teroristii, jihadistii, pericolele nucleare iranian si corean…de ISIS nu mai auzisem de ceva vreme…unde sunt „refugiatii” care asaltau Europa, ce fac curzii cu razboiul lor de eliberare, cat din toate astea e adevar si cata butaforie ni se prezinta zilnic?! Ce viitor ni se rezerva de e nevoie sa fim inspaimantati in permanenta?! Acum cativa ani a fost „repetitia” ebola, incomparabil mai virulenta decat amaratul asta de virus si desi aveam vesti zilnic despre evolutia bolii, ba chiar si despre aparitia unui vaccin (nimeni n-a vorbit, totusi, despre incolonarea sub paza armelor, a populatiei obligate sa se vaccineze cu un ser, dovedit ineficient!) testat pe populatia afectata, totusi, in afara unor recomandari de limitarea vizitei zonelor cu focare, nu s-a intamplat nimic…n-a stat economia, nu s-au inchis scolile, nu s-a pus lacat pe teatre si sali de cinema…lumea. nu s-a oprit…si nici acum nu cred ca e altceva decat repetitie…mai e mult pana la terminarea proiectului „fabrici de mancare”

 2. TREZIREA e in toi !!!
  Vai de mama celor care au gindit si pus in practica acest experiment !!!
  Cind tavalugul va porni, nici moleculele nu vor mai ramine din ei !

 3. Analiză profundă a realității crude și crunte care a năucit o planetă, a răvășit o lume întreagă, f realistă, bazată pe date,elemente și criterii logice,coerente, și da, pare a fi o repetiție generală manipulativ orchestrată ptr instaurarea unei noi ordini mondiale printr un al treilea război global fără arme traditionale, fără soldați și trupe cu strategii cazone, doar cu instrumente abile,penetrante psihologice și economice!!

 4. Totul a disparut: teroristi, atacuri cu bombe, demonstartii, boli (toate au fost eradicate), si a ramas doar virusul covid si populatia indobitocita de minciuni sfruntate.

 5. „Cum am reacționa dacă autoritățile de securitate a traficului ar decide să instaleze difuzoare uriașe la intervale de o milă pentru a ne informa cu privire la decesele de pe autostradă din ziua respectivă?”

  Ar scădea numărul de accidente?!? Deep!!! :)

  Ne apropiem de milionul de morți, cu lockdown, cu stări de urgență și de alertă, cu lucrat de acasă, și suntem încă în sezon cald în emisfera nordică.
  Nu mai faceți apel la trezire, pensionarii din România deja au auzit și nu cred. Suntem pe primul loc în UE la nr decedați COVID19. Bucurați-vă de viață până vă lovește năpasta. Miorița gen. :)))))))))))))))

 6. […] „Și eu am fost șocat. Dar ceea ce m-a șocat nu a fost doar pandemia. Cu genul ăsta de dezastre ne-am ciocnit mereu…. Nu, cel mai izbitor este modul foarte ciudat în care am reacționat de această dată. Este epidemia fricii, nu numai de Covid-19, care a pogorît peste lume”, scrie Bernard-Henri Lévy, unul dintre cei mai mari gânditori francezi, într-un eseu tradus de Bogdan Tiberiu Iacob pentru Inpolitics. […]

 7. toti au respectat oridinul…cine l-a dat?criminalii de razboi odata prinsi spuneau anchetatorilor nu am gresit cu nimic we follows ordres….who give the order!!!!

 8. Cate ceva din fiecare pentru fiecare…
  Multe întrebări ( legitime)
  Dar nici o soluție practică…
  Oare chiar așa de mult am decăzut ca si specie umană!?!?!? Intorceti-va la Descartes…la RATIONALITATEA FIECARUIA DINTRE NOI…primul pas: DUBITO…

 9. Încă foarte multe întrebări fără răspuns și destui băgători de/ în seamă care nu practică altceva decât șantajul.

 10. […] MARE GINDITOR FRANCEZ, INTREBARE CRUCIALA: ESTE PANDEMIA O REPETITIE PENTRU SUBJUGAREA OAMENILOR? […]

 11. Eu nu cred ca ar scadea nr de accidente daca ar fi instalate megafoane pe sosea ,eu cred ca in prima faza ar creste fiindca oamenii ar fi inebuniti de asta si nu ar mai fi atenti la realitatea din jur……
  Dar dupa un timp …cred ca si ar lua masuri de protectie sa nu mai asculte toate prostiile care deformeaza realitatea(chiar daca la prima vedere e spre binele oamenilor )

  • După accidentul cu 2 morți de la Cernobîl, PCR a optat să meargă închis, informația era transmisă din gură-n gură, se împărțeau pastile de iod la întreprinderi și se recomanda ieșitul din casă mai răruț. Poate că o informare ceva mai exhaustivă ne-ar fi scutit de efectele de după.
   Dar cum să faci de râs oficial progresul științific al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice?

   După mizeria aia, parcă aș prefera să am acces la informații și un comportament social responsabil. Altfel ar fi foarte greu să trăiești printre giboni, oarecum mortal.

 12. […] Sursa: inpolitics.ro […]

 13. Ce diferentiaza actuala pandemie de precedentele este combinatia sinergica dintre o situatie medicala si efectul amplificarii mediatice. Impreuna au generat un fenomen in avalansa care practia a blocat sau este pe cale de a bloca viata normala pe planeta paralizata de frica. Pe acest fond, orice exercitiu de control nedemocratic al puterii devine posibil si probabil. Ceeace vedem fiind doar inceputul. Iar chinezii sunt perfect adaptati acestei situatii asa incat ei se profileaza ca marii castigatori ai pandemiei fricii. Adio Crestinism, Democratie si Libertate deci ? Speranta moare ultima !

  • Cum considerați că este afectat creștinismul din India, Pakistan și Bangladesh pe fondul intensificării pandemiei?

 14. […] Până la urmă, așa funcționează tortura chinezească cu apă – sunetul picăturii, repetat la nesfârșit, devine un dragon înspăimântător. Cum am reacționa dacă autoritățile de securitate a traficului ar decide să instaleze difuzoare uriașe la intervale de o milă pentru a ne informa cu privire la decesele de pe autostradă din ziua respectivă?” se întreabă gânditorul, conform Inpolitics. […]

 15. De ce nu se traduce carte lui in românește?

  • Pentru că încă nu a apărut, acestea sunt numai extrase.

 16. Pandemia este similara,teoriei naziste de infricosare a maselor pt.a fi controlate si inftricosate.

 17. Interesant, dar – nimic nou – tot între conspirație și negare a acesteia … fiecare înțelege cît este pregătit să înțeleagă și, mai ales, după structura lui de personalitate.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998