CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9731 RON DOWN | 1 USD = 4.5843 RON DOWN | 1 GBP = 5.8128 RON DOWN

Marea concluzie a congresului: In PSD, ai cistigat – esti executat!

1 comentariu / 2545 vizualizări / 12 martie 2018

În absența prezentării unui raport de activitate a actualului lider, a dezbaterii rezultatelor guvernării ori a adoptării unor documente programatice, congresul PSD de sîmbătă a avut ca unic obiectiv alegerea unei noi garnituri de conducere, ceea ce s-a și întîmplat. Atît doar că marele mesaj al acestui demers e că, în partid, competența este un delict grav și trebuie sancționat aspru.

Să o luăm metodic.

În octombrie 2015, la ultimul congres, a fost aleasă o garnitură proaspătă de lideri, după cum urmează:

Presedinte executiv: Valeriu Zgonea
Vicepresedinti:
Dolineaschi Andrei
Negrescu Victor
Pop Georgian
Vulpescu Ioan
Banicioiu Nicolae
Tudose Mihai
Stefan Viorel
Simon Gheorghe
Vlase Petru Gabriel
Chirica Mihai
Firea Gabriela
Vasilescu Olguta
Andronescu Ecaterina
Pana Doina

Cîteva luni mai tîrziu, noua conducere, mai puțin Zgonea, exclus după un meci cu Dragnea, aducea PSD o victorie zdrobitoare în alegerile locale, la loc de cinste fiind Capitala, pentru prima oară complet roșie.
După alte cîteva luni, aceeași conducere își trecea în cont și victoria, la fel de zdrobitoare, la alegerile parlamentare.
Cu cei aleși în 2015 în frunte, PSD a obținut cea mai răsunatoare victorie de după 1990.

La congresul de sîmbătă au fost aleși următorii:

Președinte executiv PSD: Viorica Dăncilă
Secretar general: Marian Neacșu
Vicepreşedinţi:
Doina Fedorovici
Mirela Furtună
Carmen Dan
Lia Olguţa Vasilescu
Natalia Intotero
Doina Pană
Roxana Mînzatu
Gabriela Firea
Gabriel Vlase
Marian Oprişan
Paul Stănescu
Mihai Fifor
Gabriel Zetea
Bogdan Trif
Robert Negoiţă
Adrian Ţuţuianu

Comparația scoate la iveală lucruri stupefiante:
Marii cîștigători ai alegerilor din 2016 au fost pur și simplu epurați.

Din toată garnitura de conducere aleasă la congresul din 2015 au rezistat pe poziții doar trei femei: Firea, Vasilescu, Pană și un singur bărbat, Gabriel Vlase.
Vechea conducere nu a fost ajustată, îmbunătățită.
A fost rasă, practic.

„Eu cred că partidul a ieşit întărit din acest congres. Cred că echipa pe care o avem acum de vicepreşedinţi, conducerea partidului, este mai puternică şi cred că va fi şi mai eficientă decât cea anterioară. (…) Aş putea spune că principalul viciu (al conducerii anterioare – n.r.) a fost lipsa de implicare” explica, azi, presei, secretarul general Marian Neacșu.

O ”lipsă de implicare” care a adus victoria masivă în alegeri!
Unii dintre foștii lideri nu se mai regăsesc nici măcar în partid, precum Mihai Chirică, iar alții au ajuns veritabile oi negre, precum Bănicioiu, Tudose ori Andronescu.

Concluzia logică și de bun simț ar fi că, în PSD, unii construiesc scaunele, iar alții se așază pe ele.

Acest lucru trebuie obligatoriu coroborat cu absența de la congres, fie și ca invitați, a tuturor președinților anteriori lui Liviu Dragnea, de la Oliviu Gherman la Ion Iliescu, Adrian Năstase, Mircea Geoană ori Victor Ponta. (Potrivit lui Ponta, aceștia ar fi fost eliminați pînă și de pe siteul oficial al partidului)

Același Neacșu susține că de vină ar fi atitudinea de frondă a unor dintre ei față de partid.

Cînd elimini din sala congresului toți foștii lideri, însă, se cheamă că ai o foarte mare problemă, nu doar de imagine. Chiar și dacă povestea cu fronda ar fi reală, tot s-ar naște întrebarea cum și de ce ajunge PSD permanent în conflict cu cei pe care îi declară, tot el, periodic, cei mai buni oameni din rîndurile sale, potriviți să-l conducă?

La congresul din 2015, Dragnea declara public, cu mîndrie, că partidul a ales să parieze pe tinerețe, desemnînd o garnitură de conducere formată din tineri: „La barbati sunt multumit ca a iesit macar unul care e mai in varsta ca mine, altfel ramaneam singur, izolat, intr-un grup de tineri” mai spunea el.

După doi ani și un pic, tinerii PSD vor fi îmbătrînit, probabil, și s-a trecut la altă strategie: promovarea femeilor.

”Noi în PSD știm cel mai bine cât de mult încep să însemne femeile în politică și în funcțiile de conducere ale statului. Recunoașteți că n-a fost ușor să ajungem aici, că am avut ceva de luptat. Ba, a fost nevoie să dăm jos doi premieri bărbați ca să putem pune o femeie(?!!) a spus Dragnea la congresul de sîmbătă.

E greu să ne imaginăm ce ar putea fi la viitorul congres, cu acest gen de raționament.
Pînă atunci, însă, lui Dragnea ar trebui ca ceva să-i dea de gîndit la modul cel mai serios.
Cu toate presiunile infernale făcute asupra organizațiilor și delegaților la congres, cu toate aranjamentele și manevrele care au dus inclusiv la acuzații de fraudare, peste 830 de delegați din totalul de 3900 au votat pentru adversarii liderului PSD, Nicu Bănicioiu și Ecaterina Andronescu.
O cifră uriașă în condițiile în care cei doi – atenție mare! – nici nu au mai candidat în cele din urmă.
Ceea ce înseamnă că în PSD chiar există un nucleu solid de lideri care nu-l mai înghite pe președintele partidului și pe ai săi oameni. Un nucleu care, îndrăznim să profețim, va crește permanent în perioada care urmează. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Un comentariu

  1. Vlase a „rezistat” fiindca e omul serviciilor.Uitati-va pe CV-ul lui sa vedeti cum papagalul asta si-a trecut ca mari realizari „doctoratul” in securitate si toate conferintele de doi lei la care a participat…

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998