CURS VALUTAR
1 EUR = 4.8922 RON DOWN | 1 USD = 4.4928 RON DOWN | 1 GBP = 5.5612 RON DOWN

Marea revelație a lui Tudorel Toader

0 comentarii / 1453 vizualizări / 24 august 2017

Ministrul Justiției Tudorel Toader a scos o păsărică pe gură. Ne-a anunțat că, prin măsurile preconizate, se va restabili echilibrul dintre puterile statului. Cu alte cuvinte, ne-a informat cu subiect și predicat că acest echilibru nu mai există. Că, dimpotrivă, România funcționează conform unui dezechilibru între puterile statului. Ce înseamnă asta?
Conform definiției unanim acceptate a statului de drept, cele trei puteri fundamentale ale statului, legislativă, executivă și judecătorească funcționează independent una de alta, se află într-un echilibru permanent și au capcitatea de a se controla reciproc. Dacă nu este întrunită una dintre aceste condiții, atunci nu mai există stat de drept. Iar ditamai Ministrul Justiției, un experimentat jurist, dacscăl de frunte în materie de Drept, cu experiență de judecător la Curtea Constituțională, ne spulberă orice iluzie. România de azi nu funcționează după standardele statului de Drept. Pentru că nu există un echilibru al puterilor statului. De abia de acum încolo va exista așa ceva, dacă și numai dacă propunerile legislative avansate de Ministrul Justiției vor fi omologate de Parlament și promulgate de căre Președintele României. Până atunci, cei trei sute sau câți or fi fost de rezistenți din Piața Victoriei nu au nimic de apărat. Cum să aperi ceva ce nu există?
De fapt nu există, cel puțin pentru ochii cetățenilor Romniei, dincolo de declarațiile ministrului Justiției, absolut nimic palpabil. Faimoasele proiecte de legi pe care nu le-a văzut încă nimeni – astfel încât toți suntem puși în situația de a judeca și comenta exclusiv pe marginea unui discurs al lui Tudorel Toader – din câte știm, nu vor cuprinde, cel puțin pentru moment, schimbările promise în materie de justiție. Răspunderea diferită a judecătorilor și procurorilor pentru grave derapaje și încălcări ale drepturilor omului s-a transformat într-un mare fâs, cel puțin la nivelul discursului, nefiind în niciun fel garantată, iar modificările legilor penale în raport cu deciziile Curții Constituționale ori sunt amânate sine die, ori nu vor fi operate deloc.
La dezechilibrul între puterile statului s-a ajuns cât se poate de simplu. Puterea judecătorească, care într-un stat democratic înseamnă exclusiv activitatea judecătorilor, a fost altoită după o rețetă de-a lui Miciurin cu forța procuraturii, adică cu avocații statului, care sunt de fapt parte a Executivului. Acestă procuratură, scrisă cu K, mutată artificial în barca Justiției, a slăbit și deci a vulnerabilizat puterea executivă și a creat aparența întăririi puterii judecătorești. De fapt această putere judecătorească a fost vulnerablizată prin introducerea unui corp străin, care a parazitat-o și a deturnat-o de la rosturile ei. În plus, prin blestematele protocoale încheiate, prin binomul și trinomul creat între un serviciu secret, procurori și judecători, dezechilibrul produs a devenit și mai accentuat iar Executivul, de altfel și prima putere în stat, care este puterea legisativă, au fost pentru mult timp îngenuncheate.
Fapt este că, pentru prima dată în istoria recentă, un înalt oficial al statului român, însuși Ministrul Justiție recunoaște o stare de fapt semnalată intens de presă în ultimii 15 ani dar ignorată cu bună știință de către toți factorii responsabili. Recunoașterea unei realități oribile nu înseamnă însă absolut nimic în absența unor soluții de schimbare și de restaurare după mai bine de 70 de ani a instituțiilor statului de drept. Se pare însă că vântul real bate di nou dintr-o direcție greșită. Vezi faimoasa declarație semnată recent de reprezentanții procurorilor, ai CSM și ai Înaltei Curți.(Sorin Roșca Stănescu)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998