CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Marea scamatorie PD-L pustieste scolile si spitalele

0 comentarii / 1333 vizualizări / 15 septembrie 2010

Multi au lansat, dar putini au auzit, un avertisment lansat nu cu multa vreme in urma. Atunci cand, sub pretextul descentralizarii – o operatiune in sine necesara -, scolile si spitalele au fost trecute in carca administratiilor locale.

Guvernul Boc, nu se mai stie acum care numar de Boc, a facut acest transfer, sub forma administrativa, dar fara a face cuvenitele modificari la nivelul bugetelor alocate comunitatilor locale. A fost o scamatorie. O operatiune care trebuia sa insemne reforma s-a transformat intr-un act banditesc. Lipsite de fonduri, scolile si spitalele au fost trantite in carca administratiilor locale, pentru ca ele sa raspunda de ceea ce va urma. Iar consecintele se vad astazi.
Intr-o societate moderna, democratica, in care functioneaza economia de piata, statul isi reduce treptat din atributii. Deplasandu-le catre altii. In general, catre sectorul privat. Acolo unde nu se poate, atributiile statului, ca institutie centralizata, sunt preluate de catre comunitatea locala. Dispare, cu alte cuvinte, tipul de stat paternalist. Si apare statul minimal.
Numai ca in Romania, cel putin pentru moment, acest tip de reforma nu este posibila. Decat prin schimonosire. Prin mimare. Prin teatru ieftin. De ce? In primul rand, pentru ca economia de piata nu este functionala. Si nu este functionala pentru ca nu au fost rezolvate, in prealabil, trei chestiuni cardinale. Prima este problema proprietatii. Care, dupa 20 de ani, tot nu a fost clarificata. Cine nu crede, sa intrebe zecile de mii de persoane ale caror proprietati au fost confiscate de regimul comunist si nu au fost inca restituite de regimul postcomunist. In al doilea rand, nu a fost rezolvata problema fortei de munca. A muncii ca marfa. Spunem ca traim in capitalism, dar munca este, atat sub aspect juridic, cat si sub aspect moral, construita ca institutie pe un algoritm suta la suta comunist. Atentie, nu socialist, ci comunist. Atat timp cat munca nu este o valoare liber negociata pe piata, nu traim sub acest aspect intr-o economie de tip capitalist. In fine, in al treilea rand, inca vorbim despre monopol de stat. Monopolul de stat, producator de gauri negre pe care le suporta toti contribuabilii, distruge sau diminueaza, in mod periculos, libera concurenta. Ca urmare, economia nu poate fi functionala nici sub acest aspect.
In aceste conditii, descentralizarea devine o simpla schimonosire a capitalismului. Iar guvernarea PD-L, maestra in scamatorii de genul “afara-i vopsit gardul si-nauntru-i leopardul”, a ridicat la nivel de arta acest truc al descentralizarii. Printr-o decizie, asa-zis revolutionara, a transferat scolile si spitalele in subordinea autoritatilor locale, dar fara a le oferi banii corespunzatori. Asa se face ca, in acest moment, asistam, privind emisiunile diverselor canale de televiziune, la multiplicarea unor situatii dramatice prin care trec oamenii care lucreaza in institutiile de sanatate si invatamant. Asistam, de fapt, la distrugerea acestor institutii. In timp ce guvernantii se distreaza copios, aratand cu degetul spre administratiile locale. Care, la randul lor, ridica neputincioase din umeri. (Sorin Rosca Stanescu – www.sroscas.ro)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998