CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9726 RON DOWN | 1 USD = 4.5313 RON DOWN | 1 GBP = 5.7463 RON DOWN

Marea victima a tragediei de la Caracal: mitul ”112” s-a facut praf

21 comentarii / 5580 vizualizări / 27 iulie 2019

Cazul terifiant de la Caracal începe să ridice semne de întrebare tot mai mari, începînd cu primul și cel mai important: avem sau nu cadavre? Au fost sau nu ucise una sau mai multe persoane de către prezumtivul ucigaș cu sau fără complici? Nu știm încă multe lucruri. Dar unul singur e cert și, din păcate, s-ar putea să fie cel mai grav, de departe: există o victimă, și aceea e numărul unic 112.

Fostul colonel Daniel Dragomir făcea ieri o observație excepțională pe Facebook, din categoria faptelor care uneori rămîn ascunse în plin soare: confruntată cu o situație de o gravitate extremă, răpită, sechestrată, poate violată și torturată, tînăra Alexandra Măceșanu a făcut tot posibilul să sune la 112 și a cerut ajutor. Nu și-a sunat părinții, prietenii ori cine mai știe pe cine, ci a apelat la exact instituția statului care trebuie să intervină în situațiile dramatice.

Asta înseamnă încredere.

Vestea bună, deci, e că sistemul 112, introdus acum 15 ani, a reușit să penetreze conștiințele oamenilor și să se instaleze acolo în calitate de mare prieten și ocrotitor. 112 înseamnă că cineva e alături de tine în orice moment, că veghează non-stop pentru a lua măsuri în caz de primejdie. Au contribuit la asta, desigur, și cinematografia ori televiziunea, unde vedem frecvent, în filme, cum oamenii se grăbesc să sune la numărul de urgență cu trei cifre – 911 în alte spații geografice – cînd sunt agresați, împușcați, răniți, răpiți, accidentați șamd. Și tot de acolo am învățat că, știi nu știi adresa, ești mereu localizat fie și doar pe baza apelului, iar ajutorul nu întîrzie să vină.

În România, încrederea în 112 s-a cam zguduit în 2014, cînd autoritățile s-au dovedit incapabile să localizeze epava unui avion căzut în Apuseni.
Dar, începînd din aceste zile, e probabil că încrederea în numărul de urgență va scădea catastrofal, după ce românii au aflat întîi că STS a furnizat trei adrese greșite către poliție, iar mai apoi, cruntul adevăr. Unul care nu a fost deloc trîmbițat public de-a lungul anilor, măcar să știm cum stăm. E vorba de faptul că STS, administratorul legal al Sistemului Național de Urgență 112, de fapt nici nu poate localiza cu precizie locul de unde se sună.

În Manualul de operare al centrului de apeluri 112, elaborat încă din 2008 de STS, scrie negru pe alb:

”Obiectivul Sistemului naţional unic pentru apeluri de urgenţă 112 este de a oferi
populaţiei acces rapid şi uşor la serviciile de urgenţă, asigurându-se:
-Disponibilitatea unui număr de telefon scurt – 112;
– Accesarea tuturor agenţiilor specializate de intervenţie prin intermediul apelurilor la un
singur număr de apel;
-Preluarea fără întârziere a tuturor apelurilor efectuate la 112;
-Procesarea apelurilor de urgenţă ale cetăţenilor;
-Localizarea exactă a incidentului;
-Identificarea serviciului de urgenţă potrivit evenimentului raportat;”

Prin ”localizarea exactă a incidentului” acum aflăm de la STS că ”există în derulare procedura de modernizare a infrastructurii Sistemului 112 utilizându-se finanțare din fonduri europene, unul dintre obiective fiind și îmbunătățirea facilităților de localizare la momentul apelului 112”.

După 15 ani de funcționare a 112, românii află că sunt speranțe ca într-un viitor nedefinit să poată fi găsiți dacă pățesc ceva și nu știu adresa.
Noroc că tot STS ne instruiește, pe siteul propriu, să transmitem la 112, pentru o mai bună precizie, coordonatele geografice ale locului: ”De exemplu latitudine 44.4407808 și longitudine 26.0374528, sau în grade, minute și secunde, de exemplu N 44°26’26” și E 26°2’14”” spun specialiștii serviciului.
Pe asta, admit, încă nu am văzut-o în niciun film.

Și mai aflăm acum, tot de la STS, că sarcina localizării apelanților nu ține de serviciu, ci de către operatorii privați de telefonie mobilă, de ANCOM șamd. În cîteva zile ni se va transmite, probabil, prin divizia presa acoperită, chemată din concedii și reactivată brusc, că STS nici nu are vreo legătură, de fapt, cu 112.

Foarte frumos. De-a lungul anilor, STS și-a trecut în cont fără să clipească niște premii pentru funcționarea serviciului 112, oferite de o asociație europeană.
Laudele erau pentru ei, criticile, desigur, sunt pentru alții.

Să nu ne îmbătăm cu apă rece chiar și așa: STS nu a prea fost premiat pentru buna funcționare a sistemului, ci pentru felul cum a derulat campaniile de promovare internă. La propagandă, serviciile noastre se pricep grozav.

În 2007, însă, împotriva României s-a declanșat la Bruxelles infringementul pentru incapacitatea localizării cu precizie a apelanților la 112. După doi ani, a fost închisă ,după ce STS a jurat că s-a rezolvat.
La acea vreme, STS se confrunta, ce-i drept, cu probleme mai mari.
Directorul serviciului, Marcel Opriș, anunța opinia publică, prin 2010, că o mare parte din buget este folosit pentru asistență sociala întrucît, în STS, jumătate din personal este feminin, iar din această jumatate, „80% e personal feminin fertil”, adăugînd că multe colege sunt „în îngrijire de copii”.

Belea mare cu fertilitatea setesistelor! Cine să se mai ocupe de 112?

Cîțiva ani mai tîrziu, la un seminar, același Opriș era îngrijorat de lipsa controlului statului asupra internetului.
”Nu avem un set de reguli de comportament in aceasta lume a Internetului. Nu. Vorbeste pe la colturi unul, altul… De ce? Fiindca in primul rand, cei care ne reprezinta n-au constientizat(…)Eu, daca as avea o putere din asta perversa sau mi-ati asigura un mandat de imunitate, primul lucru – as distruge tot mediul electronic tuturor alesilor nostri.”
„Statul nu poate fi absolvit de problema asta. Nu poate fi absolvit de raspunderea asta”, mai spunea Opriș, legat de controlul netului.
Și ne mai anunța mîndru directorul STS prin 2013 că vor putea localiza automat mașinile care au avut un accident: ”Dacă cineva e în viaţă acolo şi poate să preia iniţiativa, sigur, poate să dea detalii, dar la acest gen de accidente care sunt setate acolo, de obicei, se presupune că omul are nevoie de ajutor imediat. Toate datele se comunică instantaneu în întregul sistem, poziţia accidentului este cunoscută şi se intervine automat”.

După tragedia din Apuseni, să mai amintim, directorul STS a fost decorat cu Steaua României de președintele Băsescu.

Au trecut șase ani de la frumoasele promisiuni ale STS.
Ieri, s-a văzut cu adevărat eficiența serviciului.
De ieri, românii au aflat că, în caz de nevoie, e mai sigur să suni un prieten, că la STS e slabă nădejde.

Și au mai aflat că, tot în această săptămână, Comisia Europeană a decis să lanseze iar procedurile de constatare privind neîndeplinirea obligațiilor României, în ceea ce privește numărul de urgență 112.

Cine, cum, cînd va da socoteală pentru prăbușirea mitului 112? Și cît ne va costa reabilitarea serviciului? (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

21 Comentarii

 1. „Comisia Europeană a decis să lanseze iar procedurile de constatare privind neîndeplinirea obligațiilor României, în ceea ce privește numărul de urgență 112”

  deci gangsterii psd nu au vrut sa atraga banii UE pentru modernizarea 112 pentru ca nu ii puteau fura. tipic acestui partid de infractori numit psd. ioc autostrazi, ioc centura capitalei, ioc spitale si scoli noi, insa sunt bani pentru pensii speciale pentru parlamentari.

  pentru ca a modificat codul penal in beneficiul banditilor, psd are mainile pline de sangele celor 2 fete

  • Suna la STS, sa te duca la doctor.

  • Bandiții securiști de la SRI și SIE au furat pe rupte bani de la buget și au făcut labă.

   Sebi Ghiță, ăla de care spuneți toate labele SRI că e omul lui Ponta, a furat pentru SRI la ordinul lui Coldea.

   • SRI și STS. SIE e SRI.

 2. Intre timp s-a declansat actiunea – Reperati onoarea serviciilor si a procurorilor! Pentru ca, in ultima vreme, avem dovezi televizate ale ticalosiei si lipsei de carte a procurorilor, ba si impotenta serviciilor de tot felul, alimentate nesimtit de la buget, se incearca deturnarea maniei populare catre politisti, aflati, in siajul guvernului…Daca il vezi de doua ori pe Coarna si mai ai si experienta legitimarii unui agent, ai suficient material sa injuri politia de trei ori pe zi, pe nemancate…Doar ca, fara subordonarea tuturor institutiilor statului, mafiei securiste, nici politistul nu era sluga rea si puturoasa de acum. Sau, nu in asa mare masura…Cand aflam despre existenta unei mafii magistrale a adoptiilor internationale, iar, imediat dupa, despre amploarea traficului de persoane, cu contacte la cel mai inalt nivel, n-avem cum sa nu ne intrebam ce fac serviciile cu interceptarile alea…Sau, intercepteaza numai soferii de tir, parlamentarii, guvernantii si candidatii la Bac?!Poate amaratul ala de copil n-a inteles sensul referendumului si politica lui Iohanis, importanta coruptiei fata de infractiunile cu violenta, altfel ar fi sunat la 112 sa denunte spaga pe care i-a dat-o dezaxatului si ar fi fost imediat localizata…Sau, poate aflam ca si asta e colaborator DIICOT si binomul incerca sa-si securizeze vreun dosar…Oricum, ridicol cum s-au trezit adulatorii protocoalelor sa dea in PSD, care are felia politista, numai sa acopere Dulapaul care-i are in gradina pe procurorii nestiutori de carte si pe securistii manuitori de voturi!

  • Foarte bine punctat…Daca as avea posibilitatea sa distribui comentariu as face-o..la fel cu urmatoarele doua comentarii..ma bucur ca avem inca oameni destepti si consider ca intr-o buna zi ne va ridica Dumnezeu si pe noi din mizeria asta in care ne scaldam, datorita viclenilor ascunso care ne conduc…Doamne Ajuta

 3. Crima din Caracal reprezinta pentru Iohannis si USR-ul prilejul de a da startul in campania electorala si pentru prostitul prostilor, din care cauza nu ucigasii si violatorii sunt pericol social, nici interlopii, nu STS-ul si procurorii sunt incompetenti, ci „coruptia ucide”.

  Cat priveste STS-ul, nu se va intampla nimic. Alegerile trebuie castigate de cine trebuie, asa ca STS-ul trebuie sa fie lasat in pace pentru a „numara” voturile conform procentelor deja prestabilite.

 4. Motiv pt iohannuss și maimuțele urlatoare sa urle.. Iohannuss nu a promulgat legea pt politie, pt răspunderea magistraților.. Ii tine în brate pe setesiști, pe procurori și securisti..

  • Foarte corect..

 5. ”Onegheurile” au primit ordin de lupta.

 6. @asd! Cat de slinos si nenorocit poti fi? Tu te rabzi uitându-te in oglinda? Nu iti e scarba de tine? Nu iti vine sa vomiti? Ai copii? Sper saracii sa nu aiba nevoie vreodata de 112 sau de alt ajutor, pt ca la cat se untermenschen esti Dzeu te va bate cat de curand!

 7. Pai STS-ul de mult este deturnat de la ceea ce trebuie sa faca prin fisa postului; se ocupa de fraudarea alegerilor. Citeam ca a primit sume fabuloase pentru modernizarea serviciului 112. Intre altele a organizat o licitatie pentru achizitionare echipament; au ramas in competitie 3 firme: una americana- pe primil loc, alta franceza. Seful firmei franceze, un fost sts-ist ( !!!). La summitul de la Sibiu, sorinel ionel s-a intalnit cu Macron. De ce ? Pentru a da castigatoare firma franceza de pe locul 2, cu promisiunea ca atunci cand ii va expira mandadul la sts, sorinel ionel va fi numit intr-o structura europeana, pe model julien. E bine?

 8. @catre toti comentatorii de mai sus:

  nu aveti niciun argument, gunoaielor! voi, pesedistii , ati modificat codul penal in folosul infractorilor, asa incat e mai greu de prins violatorii, pestii si criminalii! sangele fetelor e pe mainile voastre, nemernicilor!

  • Este adevarat ca taica-tu a fost ofiter de securitate? Jura ca n-a fost. Tu traiesti din aceasta mizerie a postarilor platite, te stiu de vre-o zece ani.

 9. @ asd! De ce nu te duci tu sa iti faci un frate? Adica sa o fecundezi pe mama ta? Nu de alta dar e pacat sa fii singur!

 10. Bune observatiile de mai devreme ca tovarasii din servicii, care acceseaza fonduri europene pt excursii de lux si modernizarea propriului parc auto, incearca sa mute vina spre Interne, iar de aici catre PSD.

  Nu coruptia, ci TRADAREA ucide. Criteriile de selectie pentru persoanele din functiile publice nu sunt incompetenta si prostia, ci lipsa de caracter si a patriotismului. Cazul lui Coarna e relevant. N-ai cum sa-l asculti si dupa aceea sa mai ai incredere in institutie. In spatele tradarii e de fapt multa prostie si un calcul nestrategic. Nu inseamna ca daca ai bani cu nemiluita esti puternic, destept si frumos. Poti sa ai conturile burdusite si sa fii iobagul neamtului, rusului sau al americanului.

 11. „Asd” si Ion Caramitru, de exemplu, reprezinta acelasi prototip de comportare politica. O combinatie
  de legionarism si bolsevism. Intr-o societate cu adevarat democratica, asemenea specimen ar fi raspuns in fata legii pentru actiunea sa. Din pacate, Romania de azi este inerta, asezata de buna voie cu capul pe butucul calaului, parca repeta istoric Romania anilor ’30-40.

 12. Buna ziua!
  Vazand atata indiferenza ma doare suflet sa nu scriu doua randuri.
  Fac voluntar in Italia la 112.
  Cred va noi nu cunoastem principi fundamentali.
  A FI uman, a fi interesat sa iti aperi aproapele,
  Sa iti cunosti drepturile.
  E dureros si fara cuvinte!

  • Christina, esti in eroare. In Romania, la 112 sunt militari, nu voluntari, este ca pe vrema lui Stalin in Romania lui Iohannis. . STS-ul nu da doi bani pe ”principi fundamentali”. Ei au o misiune politica esentiala, si anume misiune numararea conform ordinelor in campnia electorala. nu sa isi fac datoriaumana la 112.

 13. @Opinați că s-ar putea încerca, chiar și prin intermediul avocatului desemnat din oficiu, supunerea persoanei acuzate la presiuni și tentații pentru a recunoaște fapte pe care nu le-ar fi comis, procurorii neprezentând probe ce ar susține acuzațiile și polițiștii nederanjând acuzatul de crimă în afara orelor reglementate de lege pentru percheziții, și pentru ca autoritățile oltenești să soluționeze cazuri pentru care nu au descoperit infractori, cazul amintind și de cel al lui Cristian Cioacă și al Elodiei Ghinescu, acuzatul Dincă nefiind totuși vreun individ ce ar avea pregătirea unui comisar de poliție precum Cristian Cioacă, ?
  Remarcați totuși și că ăștia de la poliție, pe la olteni, nu ar mai putea organiza nici flagrante în afara orelor reglementate pentru percheziții, ?

 14. Imunitatea parlamentară ARTICOLUL 72
  (3) În caz de infracţiune flagrantă, deputaţii sau senatorii pot fi reţinuţi şi supuşi percheziţiei.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998