CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Marele cistigator al scandalului Caracal

17 comentarii / 6107 vizualizări / 31 iulie 2019

A început vineri ca o tragedie și a continuat prin a deveni un imens scandal, aflat în plină derulare. Un scandal în care după șase zile știm că nu știm mai nimic. Nu există cadavre, nu există arme ale crimei, nu există mobil al crimei, nu există urme. Am paria că deja există însă, un mare cîștigător de pe urma acestui scandal. Să vedem cine ar fi acesta.

Scurt remember: în 1996, opoziția de atunci impusese în politica vremii un termen care prinsese foarte bine: ”Schimbare”. Nevoia de schimbare era clamată de dimineață pînă seara, pe toate canalele, speculînd faptul real că românii erau cam plictisiți de cei aproape șapte ani de regim Iliescu. Și formula a mers!

Atît de bine încît PSD(PDSR) și Ion Iliescu au înțeles că trebuie să ia măsuri, altfel vor avea probleme în alegeri. Din păcate pentru ei, găselnița a fost una penibilă: încercînd să se plieze pe dorința oamenilor, pesediștii au lansat contra-sintagma tembelă ”Schimbare în continuitate”. Adică schimbăm, dar tot cu noi la butoane. Au pierdut alegerile. Găselnița nu a funcționat.

Tragedia Alexandrei a impus rapid un termen asemănător, doar că la un nivel încă mai înalt: Resetare.

E nevoie de o schimbare din temelii a sistemului, de o resetare a statului, de o reformă totală.

Resetarea e clamată prin toate mijloacele disponibile, începînd cu rețelele sociale.

Un fost ministru, Daniel Funeriu, propune pe Facebook, spre exemplu, o lege a statului eșuat, care să ducă la desființarea Poliției, a Jandarmeriei, a Fiscului, a universităților și a altor instituții și reînființarea lor pe baze noi, sănătoase, în jurul profesioniștilor autentici.

Sunt mulți alții cu opinii similare. S-a ajuns într-un punct de maximă disoluție a autorității statului, oamenii simt nevoia de a se întîmpla ceva.

Ceva de mare anvergură.

În cazul Caracal statul și-a arătat în toată splendoarea impotența, incapacitatea nu de a rezolva lucrurile, ci măcar de a comunica relativ coerent ce s-a întîmplat.

Căutări bezmetice, cascadă de informații pe surse, toate false, isterie, agitație sterilă, demisii stranii, un tablou terifiant.

Multă lume se întreabă, deja, legitim, ce s-ar întîmpla dacă ne-am confrunta cu un atentat terorist, dacă o fetiță dispărută și presupus ucisă a răsturnat statul cu susul în jos?

Cazul Caracal – care vine în prelungirea scandalului adopției Sorinei – nu a relevat doar că reprezentanții autorității statului sunt incapabili să aplice procedurile legale, ci pur și simplu că aceștia nici nu cunosc respectivele proceduri.

Scandalul în plină derulare a schimbat deja, în opinia noastră, paradigma alegerilor prezidențiale.

Cursa electorală se va plasa obligatoriu pe cu totul alte coordonate decît cele întrevăzute pînă acum.

Va conta în alegeri candidatul care se va plia eficient pe mesajul amorsat de tragedia de la Caracal și va merge pe ideea de reformă de la rădăcină a statului.

Klaus Iohannis a lăsat ieri să se vadă că el însuși e înspăimîntat de acest lucru.

”România puternică înseamnă consolidarea instituțiilor statului, iar eu pun acest obiectiv în prim plan. Statul român trebuie resetat” a spus în discursul de după ședința CSAT.

”Statul român trebuie resetat!”

Să ne înțelegem: o asemenea formulă nu poate veni decît din partea unui candidat anti-sistem și complet ”nou”, adică netrecut vreodată prin sferele puterii, ba poate chiar ale politicii.

O asemenea formulă nu poate veni de la cineva care, de cinci ani, e în cel mai înalt scaun al statului.

A clama nevoia de resetare, de reluare de la zero, echivalează cu a-ți trage în cap un glonț politic, de a anula controlat propriul tău mandat.

Faptul că președintele a făcut, totuși, asemenea declarație funestă e dovada clară că e speriat, dezorientat și că încearcă, indiferent de risc, să se plieze atît cît poate pe noul tsunami al voinței populare.

Ce să o mai ții langa cu anticorupția, cu legile justiției, cu sfaturile Comisiei de la Veneția ori ale lui Juncker & comp atît timp cît românii au descoperit că banalul telefon la 112 duce mai degrabă la o umilință decît la o salvare?

Ce să mai vorbești de șpăgi politice atunci cînd aflăm că ziua în amiaza mare copiii pot fi răpiți, torturați, violați, uciși, arși, topiți în acid etc sub nasul autorităților? Ba chiar sub mutra lor ironic-zîmbitoare. Chiar dacă nu așa vor fi stat deplin lucrurile în cazul Alexandrei, astea au fost informațiile transmise românilor în ultimele zile, suficient pentru a declanșa poate cea mai mare emoție colectivă de la revoluție.

Urmăriți atent scena politică din ultimele zile și veți constata o stranie paralizie: PNL tace aproape mîlc, la fel PSD, PMP, UDMR, Pro România, ALDE. Iohannis abia dacă a avut 2-3 intervenții, cu tot cu ședința CSAT deja convocată pentru a acorda serviciilor secrete și mai mulți bani.

Guvernul a mai mișcat ceva, fiind la butoane în mare măsură, dar asta mai mult în primele 2-3 zile, apoi a lăsat-o mai moale. În mod normal, evenimente de asemenea coloratură produc efectul contrar, în sensul că toți din politică sar ca arși și se bagă în seamă, în culmea agitației, pe toate canalele, de dimineață pînă seara.

De data asta e mai degrabă liniște timorată.

Parcă toată lumea așteaptă ceva, nedefinit. Cu toții par spectatori au unui mare show a cărui regie nu le aparține. Ori poate pur și simplu simt că Titanicul se scufundă și nu e bine să-i fii în preajmă ca să nu fi tras în străfunduri.

Se speculează că în sferele înalte se pun la cale, de zor, planuri de ieșire din clinci; e posibil, dar asta nu ar explica deplin amuțirea clasei politice. În frunte cu USR-PLUS, ceea ce e destul de ciudat, pentru că e gruparea politică cel mai apropiată de profilul unui candidat anti-sistem, prin Dan Barna.

Și se mai speculează că un mare profitor indirect al poveștii ar fi Alexandru Cumpănașu, liderul Coaliției Naționale pentru Modernizarea României, care a intrat excelent în pielea promotorului – de-a dreptul isteric – al resetării statului. Și care promite de dimineață pînă seara tot ce le place românilor să audă în aceste zile. Asta, în pofida faptului că are un background puțin spus controversat și că a fost un stîlp al statului paralel aproape mai mult decît Kovesi. Nu poți arunca un ochi pe acțiunile trecute ale omului fără să dai peste șefi din servicii, parchete, poliție, politică șamd. Cînd Coldea avea nevoie de vreun număr de telefon, probabil la el apela.

Acum 2-3 săptămîni, Cumpănașu a anunțat că asociația sa – despre care aseară ne-a informat trufaș că grupează 500 de organizații și șase milioane de români – va avea candidat propriu la prezidențiale.

Deocamdată neagă vehement că el ar fi acela, dar are timp să se răzgîndească.

Nu știm dacă Alexandru Cumpănașu e candidatul care va da marea lovitură la prezidențiale.

Dar e aproape cert că, dacă există un mare cîștigător al tragediei de la Caracal, acesta e liderul care se va plia cel mai bine pe mesajul resetării statului, în mod extrem de asemănător cu ceea ce s-a întîmplat în Ucraina. Un lider care poate nici nu a țîșnit spre blockstarturi pînă acum.

Dar care are timp suficient să o facă în perioada imediat următoare.

Cu atît mai mult cu cît lucrurile nu merg spre calmare, ci dimpotrivă.

Azi am aflat toți, cu stupefacție, că suspectul Gheorghe Dincă a fost adus la București pentru tratamente medicale, așa că ancheta și audierile lui vor fi,practic, suspendate pentru o săptămînă.

Iar asta ne va împinge spre ajunul zilei de 10 august, cînd se prefigurează deranj mare în Piața Victoriei.

Un deranj care poate constitui chiar rampa de lansare spre prezidențiale a Marelui Reformator, oricine va fi el. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

17 Comentarii

 1. Frumos articol, doar ca eu as face o completare…Tot ne legam de servicii si de faptul ca întotdeauna totul e orchestrat..Nu v-sti gândit o clipa ca deasupra tuturor se afla totusi o putere divina care ar avea un cuvânt de spus…Poate aceasta rasturnare de situatie sa fie doar ingaduinta lui Dumnezeu de a ne arata in ce noroi ne scaldam…Si poate poate cu aceasta ocazie ne trezim..iar faptul ca Alexandru Cumpanasu ar putea profita de aceasta ocazie chiar daca are trecutul urat, poate prin aceasta situatie omul se pocaieste si ar fi un bun presedinte..Nu ar fi o ipoteza de luat in calcul?Doamne Ajuta

  • Nu domnule. Omul e un ins cu o ambitie obsesiva, o tipologie total contraindicata functiei de presedinte. Este fix ceea ce trebuie sa evitam.

 2. Astia sint specialistii nostri scoliti in puzderia de facultati aparute ca ciupercile.Pe vremuri se spunea:mediocritatile au ramas in tara.Ce buni ar fi aia acum.Astia de-acum sint vai mama lor…

 3. Lucrurile s-ar complica si mai mult daca PSD-ul ar iesi de la guvernare. Cu cine s-ar mai lupta candidatii „sistemului” ?

  • Nick-ul cu care semnezi sunt cumva zabrelele lui Dragnea? Sau ale lui Valcov?

   • Esti cam bou, dar nu ma mira, ca doar de asta ati fost spalati pe creier, ca sa fi boi usor de manipulat.

 4. Resetarea statului? Cei care i-au suflat conceptul in ureche tovarasului presedinte ar fi trebuit sa-i spuna ca resetarea implica de regula revolutie si violenta politica. Adica anarhie. Resetarea statului este deci incompatibila cu stabilitatea interna si, evident, cu democratia.

  Statele puternice nu se reseteaza niciodata. Se reformeaza, dovada fiind Germania si Japonia dupa al Doilea Razboi Mondial. Faptul ca un stat slab ca Romania se reseteaza nu-l va transforma intr-unul mai puternic. Imi amintesc de vestitul moment zero din fotbalul romanesc clamat de Mircea Sandu. Adica un reset, care a produs actualul campionat al Romaniei in care exista un singur club profesionist.

  Cred ca ideea de resetare a statului a aparut mai degraba dupa ce povestea cu lupta anti-coruptie a fost monopolizata de USR. Iohannis o sa agite in campania electorala ideea ca va intari statul. Interesant e ca predecesorul sau vorbea de ,,modernizarea statului”. Am vazut ce modernizare a facut tov Basescu. Resetarea tov Iohannis va fi cam la fel.

 5. Ar trebui si cetateanul de rand resetat.Ala care da sau primeste spaga, termina o fabrica de diplome. se angajeaza pe baza de pile si nepotisme, fura de la stat, etc…Greu tare! Dar la teoria chibritului revolutionar pe facebook si strigaturi in piata ca precupetele nu ne intrece nimeni.

 6. „Maestrul” Cristoiu v-a plagiat lamentabil, fara nici o referire la dv. in articolul din noaptea asta. Analiza dv. este impecabila. Sunteti un analist pe care il urmaresc de mult timp, cu maxima apreciere.

 7. Resetarea ar insemna scolirea oamenilor cu care vii in contact; angajarea doar pe criterii de stiinta de carte; destructurarea relatiilor de familie din institutii. Cand omul cu scoala va fi in locul potrivit, se va considera ca sunt sanse de insanatosire; altfel, autoritatile vor umbla bezmetice ca mustele ametite.

  • livia , cine propune resetarea, un ermen inexistent in limba romana ?Funerium, acel huligan PDL carer a dovedit prin vorbe si fapte ca este un părimat politruk ” necunoscator de cate”? Dupa mintea acestuio huligan basist Romania adevenit un calculator, o masina fara viata, iar opamn eii piese ruginite in calculator?? Mai sa dfie , dar indioti mai sunt unii neresetabili !

 8. Se știe că toate pușlamalele lucrează la stat. De asta SRI are companii private, pline ochi de oameni competenți, absolvenți la academia națională de muls oaia, care extrag bugetele de investiții ale statului.
  S-ar fi gândit securistul care i-a scris textul dulapului retardat că după resetare se încarcă același sistem de operare securist?

  • Parpanghele, spune drept si recunoaste.
   Este ca te-au dat afara aia de la SRI? Este ca sunt acri strugurii de la SRI? Nu ca la jandarmerie ar fi mai dulci. Lupta corp la corp nu e ca intelligence, este? Nici Loganu bleumarin nu e ca Mertanu’ sau Bemvanu’, este?

   • Puleac securist prost, legătura mea cu ciobănetul securist prost ca tine nu a existat, nu există și nu va exista niciodată.
    Ia muie cât dorești de la șefii tăi care te fut zilnic!

    • Am uitat să menționez că STS-ul care investește miliarde de euro în firmele acoperite ale SRI a dat asigurări că sistemul 112 funcționează la standardele solicitate de CE.
     Vezi bine, acum nu mai vrei în UE, vrei doar muie!

 9. Singurul castigator e, paradoxal, cetateanul roman, ca intelege, in sfarsit, ca e singur, ca banii pe care- da statului reprezinta o taxa de protectie mafiota, adica neurmata de niciun serviciu prestat. Singura lui scapare e sa se ajute singur si sa spere ca nu intra, nici din greseala, in atentia vreunei institutii din astea, gonflate…Aici e vorba de o mafie transpartinica, niciun partid, nicio institutie nu e nepatata…Cumpanasu e rezultat si profitor al sistemului, odata iesit din atentia media ca unchi al unei victime, va fi sfasiat de aceeasi presa, daca indrazneste sa-foloseasca politic…Ne tot miram de cativa ani cum de oameni. altfel, normali la cap sustin isteric privilegiile DNA/SRI/DIICOT si atarnatoarele lor, in aceeasi vreme nu prea intelegem ce se intampla cu sumele uriase alocate acestor institutii, nevazute la vreme de criza…In contextul nenorocirii de la Caracal se ridica o parte a cearsafului de pe realul stat paralel, ala care se bazeaza pe crima organizata protejata la cel mai inalt nivel…Presedintele, sustinatorii SRI si disperatii din secta tortionara incearca sa evite, sau sa contrazica ipoteza (aproape probata) a traficului de persoane, cu monstruozitatile agravante, trafic de copii (prin mafia adoptiilor internationale) si abominatia numita trafic de organe…ceea ce parea fantasmagoric, doar ca acum e tot mai verificabil…Si nu prea vrea sa verifice nimeni, ca si in cazul Colectiv ni se prezinta o insailare horror, numai sa nu se pomeneasca adevarul: si Caracalul, ca toate orasele din Romania isi bazeaza supravietuirea pe trafic de persoane….Traficantii sunt cetateni de frunte, alaturi de alesi si de functionari ai statului, protejati de marile parchete…Lui Iohanis ii tremura chilotii, pentru ca startul lui in fruntea urbei s-a bazat fix pe trafic de fiinte umane, nici Dancila nu se simte prea bine, pentru ca institutiile blambece sunt la ea, la fel si celelalte partide, intr-un fel sau altul pot fi legati de institutiile complice, altii (USR) au legaturi intime cu ONG-uri implicate in aceeasi mizerie, doar cu spoiala de legalitate, bazata pe complicitatea magistratilor incolonati…Singurii nevinovati, adica nepomeniti, nici din greseala, de nimeni raman SRI-ul (fara de care DIICOT-ul nici nu respira, ce sa mai vorbim de STS…) si mimoza pudica Birchal de la Justitie, care n-are nicio apasare, desi a suspendat toate procedurile de titulalizare a procurorilor sefi, patroana (sau matroana) procurorilor analfabeti care tin de sase la poarta unui suspect de crima

 10. Cumpanasu si-a asasinat nepoata pentru voturi? ASTA DA EMOTIE NAZIST IOHANNISTA.Cumpănasu a luat milioane de euro de la statul roman si din Uniunea Europeana pentru a ”impliminta” democratia securista /stalinist/nazista in Romania. Acest ins recunoaste ca a fost in tovarasie cu asasinii Alexandrei , dar … acum nu mai e cu ei. Adica Cumpanasu nu mai este cu gruparile instituionalizate de mare criminalitate transfrontaliera ! Si-nca un aspect ,parintii Alexandrei nu vorbesc niciodata despre Cumpanasu.De ce le este rusine cu el,ori stiu ei ceva nestiut de nimeni.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998