CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9672 RON DOWN | 1 USD = 4.5844 RON DOWN | 1 GBP = 5.7927 RON UP

Marele cutremur din septembrie

2 comentarii / 2507 vizualizări / 9 septembrie 2014

Va avea loc chiar in aceasta luna. Primele semne se vad. Nu trebuie sa te transformi in seismograf pentru a afla ca probe zdrobitoare au sosit prin curier din Statele Unite si se refera la o uriasa si dubla frauda. Se va numi probabil dosarul Microsoft-EADS. Doua operatiuni in care statul roman a suferit pagube imense. Si, de asemenea, nu trebuie sa ai la dispozitie un sesimograf pentru a descifra semnificatia declansarii anchetei impotriva corifeilor de la Siveco. Cutremurul, atunci cand va cunoaste magnitudinea sa, va insemna aproape 20 de dosare penale, cele mai multe ale unor fosti si actuali ministri.

In afacerea Microsoft, asa cum am mai aratat si in cateva analize anterioare, au fost achizitionate de catre institutiile statului licente de utilizare a unor soft-uri la valori de zeci de ori mai mari decat preturile reale. Diferenta s-a scurs in cea mai mare parte, cu ajutorul unor intermediari, in buzunarele unor inalti functionari publici. Aceasta operatiune s-a desfasurat pe parcursul mai multor ani, astfel incat si spagile au fost livrate in rate. Anchetatorii din Statele Unite au descoperit si au pus la dispozitia DNA zeci de conturi din paradisuri fiscale, apartinand unor demnitari de la Bucuresti si care au fost create tocmai in scopul de a fi tranformate in pusculite ale mitei. Aceasta in ceea ce priveste Microsoft. Cat despre afacerea EADS, a carei devoalare starneste mare suparare nu numai in Germania, dar si in Franta, si acolo, pana la urma, este vorba tot de o operatiune in mediul electronic, la capatul careia statul roman a fost pagubit cu aproape un miliard de euro. Si in ce domeniu? Culmea, chiar in cel al securizarii frontierelor.

Aceste uriase fraude nu erau la indemana oricui. Deciziile care au condus la amputarea finantelor statului roman nu ar fi putut fi luate de functionari marunti. Monitorizarea derularii fraudelor si toate deciziile adoptate pe parcurs s-au facut la cel mai inalt nivel. Sunt implicati membri ai unor guverne succesive – se va vedea ca si coruptia la nivel inalt este transpartinica –, inalti functionari publici, dar si reprezentantii unor importante societati particulare, specializate in domeniul electronic.

Cum este, de pilda, Siveco. Siveco despre care in special ziarul Ziua a publicat numeroase anchete, semnaland modul absolut uluitor in care castiga, calcandu-si literlamente competitorii in picioare ani de zile, apropape toate licitatiile publice. La fel cum se intampla astazi cu intreaga increngatura Asesoft, detinuta prin interpusi de deputatul Sebastian Ghita, omul de casa al premierului Victor Ponta.

Dar degeaba a facut dezvaluiri ziarul Ziua. Degeaba au facut dezvaluiri si alti jurnalisti. Parchetele de la Bucuresti nu au avut, ani de zile, curajul sa se atinga nici de Siveco, nici de alte societati comerciale si, cu atat mai putin, de inaltii demnitari ai statului.

Acum, anchetele merg aproape pe pilot automat. Pusi in fata unor probe practic inatacabile, procurorii DNA avanseaza rapid in cercetarile penale declansate sub impuls american. Ancheta de la Siveco este practic un semnal ca, foarte curand, luna aceasta, procurorii vor solicita anchetarea, daca nu cumva si arestarea unui mare numar de fosti si actuali ministri. Un veritabil cutremur politic in prag de campanie electorala prezidentiala. Si o uriasa provocare pe adresa Parlamentului, care va trebui sa decida daca va incuviinta sau nu anchetele. Ar fi extrem de grav ca Parlamentul sa faca din nou zid, protejandu-si actualii si fostii ministri. Ei sunt singuri, de fapt, care beneficiaza de imunitate in ceea ce priveste dreptul investigatorilor de a-i ancheta. (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

2 Comentarii

  1. Cine vrea să înţeleagă daravela cu Microsoftul să-l caute pe Dragoş Rişcanu! ….. vă explică el cu lux de amănunte.

  2. Your articles are for when it aboelutsly, positively, needs to be understood overnight.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998