CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9745 RON UP | 1 USD = 4.7430 RON UP | 1 GBP = 5.7323 RON DOWN

Marga: România, în declin fără precedent în istorie. Salvarea e statul național!

21 comentarii / 4601 vizualizări / 20 august 2023

Filosoful Andrei Marga atrage atenția, într-un discurs rostit la o manifestare a Forumului civic, la Izvorul Mureșului, că unica șansă a României pentru a ieși din ceea ce el numește cel mai mare declin al ei din întreaga istorie este consolidarea ca stat național și promovarea valorilor pe care la are în locul actualei clase politice formate din ignoranți, nepoți și pile.

Principalele idei din discursul cărturarului:

– Subiectul afirmării statului național este dintre cele mai actuale. Urmare a amatorismului decidenților și a slăbirii instituțiilor, țara noastră a fost adusă într-o situație critică.

– Niciodată în istoria ei România nu a cunoscut un declin atât de extins în timp scurt, precum în ultimele două decenii. Jaful din avuția națională a întrecut orice epocă, iar economiști de prim plan l-au descris zguduitor.

– Peste toate, democrația a fost desfigurată. Se iau decizii de importanță crucială ale statului fără consultarea cuiva. Se încheie mandate fără nici o asumare de răspunderi – deși în exercitarea funcțiilor și răspunderilor aferente s-au petrecut fapte oribile (fraude, falsificări, folosirea instituțiilor pentru răfuieli politice, trădări ale interesului public, traficul de persoane, oameni în vârstă și forță de muncă, distrugerea reformelor etc).

– Mediocritatea vârfurilor și nepotismul, confuzia valorilor și un autoritarism incult și patologic, sufocă țara.

– România a ajuns campioană la sărăcie în Europa comunitară și la mortalitate în pandemie, cu cea mai mare îndatorare din istorie, cu educație în declin și cu cea mai mare emigrație pe timp de pace. Iar, azi, este singura țară limitrofă cu războiul lipsită de politică externă proprie.

– Spre a scoate din împotmolire dezbaterea publică din România actuală, este timpul să se observe schimbarea de viziune ce are loc pe scena lumii zilelor noastre. Această schimbare infirmă deopotrivă internaționalismul, indiferentismul, instrumentalismul și autohtonismul și creează culoar asumării de sine a statului național.

– Schimbarea de viziune are în miez evidența că problemele de bază ale vieții oamenilor abia statul național le poate rezolva. Democrația nu este posibilă în afara cadrului național. Nici asistența socială, nici dezvoltarea și nici inovația nu sunt posibile în afara acestuia.

– Tot mai multe țări deschise spre lume duc azi politici naționale, fără a fi naționaliste.

– Trăim, desigur, într-o „societate mondială”. Numai că problema actuală nu este să facem din state și din cetățeni servanți acefali, ci să-i stimulăm la asumare de sine și schimbare.

– Istoria contemporană atestă că identitatea națională nu este relicva unui trecut intrat în muzeu. Ea este însă „provocată” să încorporeze achizițiile modernității.

– Este cazul să se învețe din cultura română că însăși descoperirea specificului românesc s-a făcut în conceptele Europei moderne. Că nici pentru România nu este alternativă la europenizare, dar trebuie ca ea să nu rămână o „formă fără fond”.

– Europenizarea se face oricum, prin forța împrejurărilor, încât problema pentru români este să o îmbrățișeze, nu să o încetinească.

– România trebuie să privească spre viitor și să asimileze experiența democrațiilor europene. Că, din nefericire, „fondul” nu a fost atins niciodată prin măsuri hotărâte, care să deschidă posibilități pentru cetățeni de a se exprima și de a schimba garniturile de conducere și elitele.

– Situația din țara noastră este azi atât de încărcată de crize – demografică, economică, bugetară, instituțională, culturală, motivațională – încât abia o reconstrucție instituțională bazată pe reconciliere națională este izbăvitoare. Ambele sunt posibile conștientizând erorile și democratizând statul.

– În România actuală democrația este confundată acum cu un instrument de putere. Nu se înțelege că fără a fi realitate de zi cu zi și fără meritocrație, democrația devine decorativă.

– Azi, nu este în țară instituție care să nu fie malformată de abuzuri în competiții.

– Urmare a noului cancer al constituționalismului din România – „desemnările unipersonale” în funcții cheie, nu numai că desemnații ajung să-i controleze pe cei aleși, dar se produce o degradare cu efecte în viața fiecărui cetățean.

– Pe acest fundal, este ușor ca din afara țării să se impună ce este de făcut și chiar inșii care să ocupe funcțiile. Funesta „to do list“ și ascensiunea de inși nepregătiți la decizii sunt exemple vii. Cum se vede bine, unii le și aplaudă, în continuare.

– O temă neobișnuită s-a strecurat în dezbaterea publică din România de azi, anume, aceea că românii vor să-și amelioreze viața, dezvoltându-și țara, dar alții nu îi lasă.

– Se cuvine să lămurim lucrurile! Orice țară depinde de alte țări. Dacă nu s-a dezvoltat deja, cu atât mai mult. Dar nici o țară nu poate fi împiedicată să-și adopte propriile legi și decizii, cu condiția susținerii din partea cetățenilor și a controlului democratic! Experiența României de după 2004 atestă că un regim al inșilor mai slab calificați, preocupați de parvenirea proprie și a familiei, anihilează democrația, agravează problemele și slăbește reprezentarea unei țări.

– Nici o țară nu și-a atins propria dezvoltare fără cele mai bune forțe ale ei. Abia personalități calificate, integre și legitimate îi pot promova interesele, în cooperări cu oricine. România dispune, la rândul ei, de asemenea personalități, iar o democrație curată le și valorifică.

– În orice caz, în România, ora democrației curate și a schimbării de garnituri de conducere este imperativă. Altfel, crizele actuale rămân în exces, dar și amenințătoare. (B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

21 Comentarii

 1. ,, Directorul superior al serviciilor de urgență din Maui demisionează pe fondul criticilor pentru că nu a folosit sirene pentru a alerta locuitorii despre incendiile ucigașe.’’ https://twitter.com/i/status/1692351022063079793
  ,,Biden îi pasă mai mult de Ucraina decât de oamenii din Hawaii 24 de miliarde de dolari pentru Ucraina 700 de dolari pentru cetățeanul Maui.’’ https://twitter.com/CBKNEWS121/status/1692248528599294223

  ,,Marinarii Statelor Unite au „neutralizat” vineri un convoi FEMA care fugea din Lahaina afectată de incendii către Parcul Național Haleakalā, o sălbăticie de 33.000 de acri ce găzduiește cel mai înalt vârf al statului, Muntele Haleakalā, unde ar fi putut scăpa FEMA dacă pușcașii marini nu ar fi doborât un elicopter trimis să-i salveze pe briganții federali. Urmarirea a început vineri dimineață devreme, când un pluton de marină și FEMA au avut un schimb de focuri în rezervația forestieră Maui, la est de plaja Lahaina. Răspunzând la rapoartele serviciilor de informații, pușcașii marini au prins în flagrant FEMA îngropand cadavrele într-un mormânt de pământ pe care federalii l-au excavat cu un buldoexcavator. O procesiune de agenți FEMA a scos cadavrele bărbaților, femeilor și copiilor dintr-un camion de marfă M35 „deuce and a Half” și le-au aruncat unul peste altul, în timp ce supraveghetorii federali stăteau în jur, fumând țigări și band cafea.
  Marinii descălecaseră la distanță și se strecuraseră în AO al FEMA nedetectați. Sursa Real Raw News din biroul generalului Smith spune ca FEMA au fost mai interesati să spună glume despre morți decât să posteze observatori pentru a urmări forțele White Hat. Marinii se adăpostiseră în frunzișul dens și în spatele copacilor înainte de a deschide focul asupra forțelor federale. O duzină de federali au căzut deodată, tăiați de șuvoaie de foc marin. Unii FEMA au țipat îngroziți: „Nu trageți! Nu trage! Renunțăm!” în timp ce alţii aruncau pistoale sau puştile într-un efort disperat, dar zadarnic de a întoarce focul. Loviturile lor au lovit doar iarbă și copaci. Agenții lași care nu au vrut să lupte au lovit puntea și s-au târât prin frunziș până la vehiculele lor din apropiere, SUV-urile nemarcate și un centru de comandă mobil (MBC) FEMA blindat.
  Unii și-au găsit cauciucurile dezumflate, dar câteva vehicule au supraviețuit atacului. Șoferul „Deuce and a Half” a fost împușcat în față prin parbriz când a introdus cheia in contact. O duzină de FEMA – și FBI amestecati printre ei – au supraviețuit atacului inițial și au fugit de luptă cu două SUV-uri și un MBC. Șaisprezece pușcași marini din patru Hummer i-au urmărit, în timp ce pușcașii rămași au rămas în urmă pentru a-i curăța pe cei rătăciți și pentru a recupera civilii morți din groapa comună. Marinii au urmărit FEMA spre nord-est de-a lungul Rutei 36 până la intersecția Rutei 37 din Kahuli, apoi spre sud-est de-a lungul Rutei 37 spre Pukalani și, mai departe, drumul precar și deviant care se termină la intrarea în Parcul Național Haleakalā – drum de câteva ore cu masina. Sursa noastră a spus că pușcașii marini nu s-au angajat pe drum din cauza riscului de a pune în pericol civilii. FEMA a descălecat la Kalahaku Overlook, o stâncă cu vedere la craterul expansiv Haleakalā, și a format un perimetru defensiv în jurul vehiculelor lor, în timp ce un elicopter UH-60 în depărtare se apropia de stâncă. Marinarii au solicitat sprijin aerian de la Marine Corps Base Hawaii, altfel cunoscut sub numele de K-Bay, din Oahu, dar li s-a spus să se aștepte la o navă de combat, un AH-1Z Viper, nu la o pasăre de extracție. Blackhawk nu a răspuns la apelurile radio ale marinelor. FEMA a scos fum verde, recunoscut universal ca „forțe prietenoase gata de extracție”.
  În timp ce Blackhawk a coborât, gata să plutească, a fost lovit brusc de trei grenade trase de la un lansator de grenade MK19 alimentat cu centură montat pe un Hummer marin. Unul a tăiat catargul rotorului. Al doilea a zburat într-o uşă deschisă. Fumul și flacăra au cuprins pasărea, care s-a prăbușit din cer și a coborât în craterul Haleakalā. Viperul a sosit după ce pușcașii marini au transformat MK19 pe MBC-ul FEMA. Armura sa nu era suficient de densă pentru a supraviețui mai multor lovituri directe. Oricine dinăuntru a ars sau a murit din cauza inhalării de fum, sau s-a transformat în carne tocată. Marinii au făcut semn cu mâna pasării întârziate, spunând că au controlat situația. Restul agenților FEMA au căzut ca un domino. Marinii au găsit 113 cadavre în spatele „Deuce and a Half” și in mormânt. Mai târziu în acea noapte, un 737 încărcat cu personal FEMA a părăsit Aeroportul Kahului, destinație necunoscută.’’

  • de zoaie bolnava si de scursura sifilitica.

  • Tratează-ți schizofrenia că ești mai bolnav decât oligofrenul de-i înjură pe toți.

 2. Din toata filipica asta necrutatoare un aspect mi se pare deosebit de relevant : precizarea ca obiectul ei are in vedere perioada de dupa 2004,iar chestia cu cancerul as lega-o de sublinierea recenta facuta de un fost ministru al justitiei,potrivit careia Curtea Constitutionala,de la infiintarea ei a pronuntat 900 de decizii in care a constatat incalcarea Legii fundamentale a tarii.Nu e cam mult ? De reflectat !

 3. De unde oamenii potriviti pentru a salva Romania? Cultura/scoala este in declin de multi ani. Aproape nu cred ca mai exista in colonie oamneni capabili sa faca ceva bun pentru tara, sa se ridice din genunchi si sa bata cu pumnul in masa. Cu alte cuvinte , sa nu mai fie sclavi.

 4. Munca… bat-o vina !
  –––
  1) (n. iorga) « Ţara noastră are, înainte de toate, o datorie : aceea de a munci. S-a muncit prea puţin, s-a muncit prea răzleţ. Munca adevarată şi spornică nu se poate face decât prin solidarita-te națională. Orice încercare de a rupe această solidaritate naţională, este un păcat faţă de această ţară şi faţă de acest neam. (…) »

  2) (dicton „comunist”) « Nu știi ? Te învățăm. Nu poți ? Te ajutăm. Nu vrei ? Te obligăm !…»
  Despre muncă era vb., căci „Comuniștii”, așa considerau : căci munca „întregului popor” (cu „brațele” și cu „mintea”), este singurul „izvor” al bunăstării și al demnității individuale / naționale.
  – Cât de „inuman” era regimul care adoptase un astfel de „dicton”? Ce anume, și pe cine, a „de-ranjat” atât de mult ? Nu cumva, tocmai acel „te obligăm”? Mai ales că era subliniat cu un alt „dicton”, la fel de „nemilos” cu cei „obișnuiți” să se „îmbuibe” prin trădare, hoție, înșelăciune și alte activități „speculative”: « Nici muncă fără „pâine”, nici „pâine” fără muncă !»
  O fi mai bine azi, când „pâinea fără muncă” a ajuns „ideal national”, iar „prosperii”, să provină aproape exclusiv din „pâine fără muncă”?
  – Cât de „inuman” era regimul care desființase « batjocorirea Omului de către Om »? Și sub ca-re, pentru prima oară în istoria noastră, Românii munceau (cu bune și cu rele) pentru ei și pentru țara lor, și NU pentru prosperitatea străinilor (cu sprijinul trădătorilor și al „cozilor de topor”).

  3) Aici suntem. Milioane de oameni, descurajați, au plecat „în bejenie”. Și mai grav e faptul că „noua generație”, care atunci când a „deschis ochii asupra lumii” nu a văzut decât hoție, minciu-nă și… ”M..E”, e „dfinitiv pierdută”; la școală experimentează, „iepureasca” cu profesorii; în soci-etate, „gheboasele”; iar drogurile, sunt „la ordinea zilei”.
  … Poate vom găsi resursele să „ne luăm inima-n dinți” și să facem ce trebuie făcut, pentru sal-varea țării și a neamului – chiar dacă, „după”, vor apărea noi „memoriale ale durerii”.

 5. Desigur că majoritatea acestor lătrăi se dezic de legionarism. George Simion a făcut-o frecvent iar profesorul Marga este prea democrat ca să n-o fi făcut din fragedă pruncie. Nu mai contează. Vorba lui Păstorel Teodoreanu: „Căpitane/ Nu fi trist!/ Garda merge înainte/ Prin Partidul Comunist.„. Lătrăii democrați vor lătra în continuare iar legionarii tot criminali vor rămâne. C-așa-i în viață!

   • Marga a fost, in acelasi timp, si un lider arivist la Uniunea Tineretului Comunist si la Uninuea Asociatilor Studentilor Comunisti din R., nu legionar.
    Marga a cooperat ca ministru al Educatiei cu organizatiile lui Soros (schimband in rau manualele de istorie a romanilor), nu cu adeptii lui Corneliu Zelea Codreanu.

    • Te știu legionar de pe vremea când activai la cuibul Securiștii e cu noi. Poate ne explică Luminăția voastră ilustră (CDN gratulat de duamna Caroline Gunderode, moartă prin sinucidere) de ce teveul lui Sebi Ghiță este și antisoroșist și antiprogresist și antilegionar. Ca și George al lui Simion din fundul Măciucii.

     • cai verzi pe pereţi

   • Tu vorbesti, tu iti raspunzi si te faci apoi ca vorbesti cu careva?
    Si te invarti mereu la fundul Măciucii, sa mirosi briza?

 6. de cand i-a lovit turbarea

 7. “Filosoful“ Andrei Marga, un guru al materialismului dialectic și al patriotismului naționale.

 8. Pentru o societate deschisă și națională, alăturați-vă mișcării suveraniste patriotice însuflețite de filosofia Profesorului Andrei Marga!

 9. vom salva romania votand pentru acel bronzat =)))

 10. Problemele sistemice si particulare ale Romaniei sunt diagnosticate obiectiv si corect de catre domnul Marga.

  Dar solutiile propuse sunt doctrinare, anacronice, chiar fumate si depasite.

  • As dori sa aflu de la domnul Marga ce inseamna pentru domnia sa europenizare si de ce ar trebui noi sa o imbratisam?
   Faptul ca suntem ortodocsi ne scoate cumva din conturul Europei?
   Sa nu uitam ca Europa moderna inventata in perioada Renasterii datoreaza renasterea tocmai culturii bizantine, in mare parte emigrate in Italia din calea otomanilor. Ortodoxia si alte coordonate culturale le-am imbratisat de la bizantini, noi romanii, cu mult inaintea Renasterii.
   Oare mai este necesar sa ne reeuropenizam?
   Tare as dori ca domnul Marga sa raspunda acesei intrebari.

 11. Deruta în rândul nostru, al populației, este atât de mare pe cât de mare este nemernicia celor care ne conduc. Iar atacurile la persoană, sunt jalnice. Mai ales că analiza Profesorului este corectă. Din păcate, nu desprinde nici o măsură concretă. Eu am o propunere concretă: aleșilor să li se interzică să comunice pe Facebook în probleme de serviciu. Trebuie să iasă la conferințe publice, să fie văzuți la față și să răspundă în fața alegătorilor. Acum ceva timp o făceau. Acum se ascund.

  • maro

 12. ….bla,bla…

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998