CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Marga: Statul român, de la vînzarea de copii la azilele groazei

14 comentarii / 3862 vizualizări / 15 iulie 2023

”După 1989, în România s-au vândut copii, mai apoi s-au făcut afaceri cu tinere, în 2020, afacerile s-au extins și la exportarea de „zilieri”, chiar sub „starea de urgenţă”. În 2023, se dezvăluie cruzimea deposedării și jafului la care sunt supuși „bătrâni” în „azile ale groazei”. După ce, în ultima decadă, au ars de vii oameni în cluburi, spitale și alte locuri publice! Situațiile acestea nu au atras până azi nici măcar nominalizarea vinovaților juridici, politici, morali. S-au dat, în schimb, pedepse, de ochi lumii, unor nevinovați” afirmă filosoful Andrei Marga într-un material publicat azi.

”S-a ajuns la scoaterea de sub penalizare a unora care au fraudat milioane, în vreme ce sărmani care și-au însușit pe ascuns o pâine de pe raft să fie condamnați cu asprime.

Toate acestea au explodat în conștiința publică. Pot însă urma oricând și oriunde în țară noi explozii ale unei subumanizări revoltătoare, ca cea din aceste zile, pentru că s-au accentuat, până la a intra în obișnuințe, nu numai corupția, favoritismul și nepotismul din instituții, ci și scăderea pregătirii și, astfel, a profesionalismului. Acestea, desigur, pe fondul diletantismului administrației.

Statul presupune – se poate spune rezumând – respect pentru cetățenie, libertăți și drepturi și suveranitate, reciprocitate în raporturile din societate, legalitate şi legitimare drept condiţii ale funcţionării sale. Ce distinge statul actual din România? Economişti capabili să vadă realitățile argumentează că „statul român nu mai există decât cu numele” – fiind „doar o anexă, o colonie”. Un fost preşedinte îl vedea „stat mafiot”, iar actualul „șef al statului” vorbește de „stat eşuat”. Cetățeni lucizi acuză „autodizolvarea de fapt” a statului propriu pe mâna noilor politruci.

Sare în ochi cercul vicios al experienței recente a României. Un ins nepregătit este propulsat în funcţie, acesta împarte posturi publice, precum o proprietate, unor inși care, neavând prin ei înşişi relief, îi ţin isonul. Prin mecanismul, rejectat în democrații, al „desemnărilor personale”, statul de azi a fost pus la dispoziția unor decidenți nepregătiți, săraci în scrupule. Cum spunea Boileau, un nepriceput găseşte adesea alţii şi mai nepricepuți, care să-i ia în seamă inepţiile. Avarierea statului se datorează, în substanță, nepriceperii celor care ajung să decidă, răsturnării ierarhiei firești de valori din instituții şi iresponsabilității.

Adevărul factual este că statul României actuale este după încasarea de lovituri grele – subminarea constituționalismului, distrugerea legitimării, reclădirea „statului paralel”. Acum el își adaugă o altă lovitură – căutarea obsesivă de pretexte pentru evitarea democratizării. În timp, „vinovații” s-au înmulțit. „Preşedintele” i-a și indicat pe rând într-o antologie a gafelor – „nişte evrei”, „nişte PSD-işti”, „nişte unguri”, desigur și „nişte parlamentari”. Acum alții sunt la rând. Țintele au fost „PSD”, a urmat „UDMR”, în curând vor fi alţii! Potrivit chimiei cunoscute a incapacității de a elabora alternative mai bune pentru cetățeni!

Salvarea? Nu este salvare care să nu treacă prin deşteptare. Soluția este evidentă pentru cetăţeanul care se respectă pe sine. El nu are nevoie de sfaturi complicate. Doar cetăţenii României, fără de care nu se poate rezolva ceva în statul lor, pot curma degradarea.

Nu există rezolvare la avariile statului actual fără a schimba direcţia – spre o democraţie meritocratică. Situația este de luat acum de la rădăcină, schimbând hotărât ocuparea funcțiilor în stat și procedurile prin care se face acesta. Altfel, avarierea înaintează” avertizează cărturarul.

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

14 Comentarii

 1. Ce rost avea profesorul Marga – alt prof care dă lectii pooorului – să invoce povestea cu „nişte evrei”? Nici măcar n-a citat corect din zisele celuilalt profesor. Iohannis spunea atunci: ”Nu știu care sunt dedesubturile acestei abordări, cine știe ce înțelegeri face acolo cu evrei. Sper că după revenire să aibă bunul-simț să explice românilor ce au făcut acolo”. Dragnea plecase cu Dăncilă într-o vizită în Israel, fără să se consulte pe temele abordate cu partenerii israelieni. Iohannis a mai spus că nu s-a mai pomenit ca un premier să anunțe cu o seară înainte că pleacă într-o deplasare, fără să spună care este scopul vizitei.

  • Iată ce spunea profesorul Marga în expozeul din anul 2014 denumit „Rădăcini ale antisemitismului„ : „Care este situația în România? (…) Evreii nu mai joacă un rol major în economia sau politica României, încât nu mai sunt de apelat când se caută responsabilii. Comunitatea lor este prea mică pentru a juca un asemenea rol. Ei sunt, însă, în continuare invocaţi.„. Deci, domnul Marga invocă de-aiurea evreii intr-o cauză care privește strict soarta României și necesitatea schimbării macazului politic.

 2. Șalom, Andrei!

 3. Andrei Marga e autorul lucrării slugarnice “Fraţii mai mari. Întâlniri cu iudaismul”, în care, mai pe ocolite, mai direct, vrea să demonstreze ca evreii ar trebui să ne conducă, fiindu-ne superiori, cum reiese din argumentele lui, un stipendiat de către iudei.
  Cartea i-a fost publicata chiar de jidovii de la editura Hasefer .
  În anul 1998, când era ministru al Educaţiei, Andrei Marga a dat ordinul de a se studia obligatoriu în şcolile şi liceele româneşti pretinsul „holocaust“ al uciderii evreilor în al doilea război mondial. A introdus şi „manualele alternative“ de istorie în care maghiarii şi evreii ar fi fost în trecut cei asupriţi de români, pe nedrept.
  Cu cartea publicată în 2009 la editura evreiască – „Fraţii mai mari: Întâlniri cu iudaismul“ -, Andrei Marga se adresează „generaţiilor viitoare“ de români, pentru a le convinge că iudaismul ar sta la baza europenismului nostru (ceea ce e fals) şi că, de aceea, trebuie să ni-l „asumăm“, fiindu-i tributari. De fapt, Marga vrea să ne înveţe minciuna că evreii sunt fraţii noştri „mai mari“ sau „fraţii de predilecţie“, sintagmă ce marchează „noua paradigmă filozofică“ a sa, a „filozofului“ Marga, mizând pe reconstrucţia Europei cu un viitor multicultural, iudaic nu numai creştin, pentru „a împlini idealul unei Europe realmente comune“, bazat pe „un dialog autentic“ asemeni dialogurilor pe care Marga le are, în cuprinsul cărţii, cu „personalităţi de marcă“ evreieşti, inclusiv cu prima femeie rabin din Austria, cu care a abordat „miracolul construcţiei statului modern (Israelul) pe pământul biblic al evreilor“. După ce a pierdut rectoratul Universităţii de la Cluj, Andrei Marga a primit un angajament de la „fraţii mai mari“ şi, din 4 martie 2012, preda la Universitatea Ebraică de la Ierusalim (The Hebrew University of Jerusalem), în Israel, ceea ce îi realimentează entuziasmul faţă de evrei şi îl face să publice articolul „Miracolele şi secretele Israelului“, în care elogiază peste măsură calităţile evreilor şi rolul lor „civilizator“, căci „Israelul asigură cele mai performante echipe (teams)“, zicea Marga, adăugând că nimeni nu a mai „produs o cultură antreprenorială… care să fie comparabilă cu cea a Israelului“, căci „Israelul se specializează în antreprenoriat al creşterii ridicate (high growth), care ajunge să transforme întregi industrii globale“. Se înţelege de aici că toate naţiile lumii ar trebui să îi accepte pe evrei ca şefi. La scurt timp de la exprimarea acestor convingeri apreciative pentru Israel, în care ignora cu desăvârşire chestiunea palestiniană şi politica israeliană agresivă, „filozoful“ Andrei Marga este cooptat de premierul Victor Ponta ca ministru de Externe al României. Istoria culiselor politicii româneşti arată că Ponta era tutelat în plan extern, de câţiva ani buni, de „doamna de fier“ a Israelului, Colette Avital, căreia îi ceruse ajutorul pentru a ajunge premier al României. Marga a mai publicat şi lucrarea „The Destiny of Europe“, pe aceeaşi linie apreciativă şi părtinitoare pentru Israel, pretinzând aberant că la baza Europei moderne ar sta iudaismul, ca vârf al „triunghiului“ civilizator Ierusalim-Atena-Roma…

  • Rabinul Menachem Mendel Schneerson – care a condus Mișcarea Chabad și a exercitat o mare influență printre mulți evrei religioși în Israel, precum și în Statele Unite – expunea în cartea de autor ‘Gatherings of Conversations’: „Diferența dintre un evreu și un ne-evreu provine din expresia comună: «Să ne diferențiem». Astfel, nu avem un caz de schimbare profundă în care se află doar o persoană la un nivel superior. Mai degrabă avem un caz de «să ne diferențiem» între specii total diferite. Iată ce trebuie să fie spus despre corp: corpul unui evreu este de o calitate total diferită de corpul [membrilor] tuturor națiunilor din lume …“. Vechiul rabin [un pseudonim pentru unul dintre sfinții Rabini Lubovitch] a explicat că pasajul din capitolul 49 din Hatanya [cartea de bază a lui Chabad]: «Și tu ne-ai ales» [pe evrei] înseamnă în mod specific că a fost ales [de Dumnezeu] corpul evreiesc, pentru că astfel se face o alegere între lucruri similare din exterior. Corpul evreiesc «arată de parcă ar fi în substanță similar cu corpurile de ne-evrei», dar sensul … este acela că corpurile par a fi similare doar în substanța materială, în aspectul exterior și calitatea superficială.
   „Diferența de calitate interioară, cu toate acestea, este atât de mare încât corpurile ar trebui considerate ca specii complet diferite. Acesta este motivul pentru care Talmudul afirmă că există o diferență halahică în atitudine cu privire la corpuri de ne-evrei [spre deosebire de trupurile evreilor] «trupurile lor sunt degeaba»“.( citat din Jewish Fundamentalism in Israel, Israel Shahak and Norton Mezvinsky, First published 1999 by Pluto Press 345 Archway Road, London N6 5AA and 22883 Quicksilver Drive, Sterling, VA 20166-2012, USA, pp.59-60)

   • dar tot ham-ham fac

    • dar ies doar niste javre de căţei .

 4. „Desigur, ne gândim şi la educaţia tinerilor; în continuare, România va dezvolta informarea, educarea elevilor, a tinerilor în legătură cu ceea ce a însemnat tragedia Holocaustului, a Shoah, în ţările europene. Deci, ca să rezum, vom prezenta partenerilor israelieni o seamă de iniţiative noi şi, desigur, vom sublinia lucrurile oarecum puse pe şină, pe care vom persevera în perioada care urmează. „(https://www.politicaromaneasca.ro/exclusivitati-radio-romania/andrei-marga-ministru-de-externe-id8828.html)

 5. Chestiunea meritocrației pare o noutate în politica românească. În alte state occidentale subiectul este deja epuizat. Recomand domnului Andrei Marga articolul din contributors semnat de Marius Ghincea și intitulat „Cotele de gen, între meritocrație și democrație„.
  Se pune problema chiar a unei contradicții între cele două sisteme de conducere a unui stat. Democrație versus Meritocrație. Se pare că este mult de discutat. Ca și povestea cu Suveranismul, scoasă din laboratorul unor servicii secrete, cică inteligente.

  • tovarase internationalist, de pula belist si la bot muist.

   • Bă idiotule, iar ai apărut să-ți storci bubele de pe față pe net? Du-te-n pula lu tac-tu aia sifilitică!

    • caci e meniul tau de jigodie bolnava anti-nationala si anti-suveranista.
     Pot sa-ti torn cacat pe gat si cu basculanta, caci e haleala ta, lepra imputita.

    • muistule

 6. ceri muie public?

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998