CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Marian Saniuta: ”Armata si Internele au nevoie urgenta de bani”

0 comentarii / 1623 vizualizări / 30 martie 2011

Fostul ministru al Internelor, Marian Săniuță, avertizează, într-o declarație dată Inpolitics, că România ar putea ajunge într-o situație cel puțin dramatică dacă bugetul de stat ce urmează să fie rectificat anul acesta și cele din următorii patru ani nu vor prevedea cel puțin 4-5 %, însumat, pentru armată, ordine publică și siguranță națională.

Declarația lui Săniuță survine audierii, în comisia de Apărare a Camerei, a conducerii forțelor navale, în frunte cu viceamiralul Aurel Popa, după ce, în perioada anterioară, fuseseră audiați șefii forțelor terestre și aeriene.
”Pentru ca România să ajungă la nivelul unui membru autentic al NATO este imperios necesar ca bugetul de stat să prevadă, de anul viitor încolo, cel puțin 2% pentru dotarea nu doar aeriană, adică avioane multirol, ci și navală și terestră, față de cca.1,1%, cît prevede acum, cu tot cu pensiile militarilor. Fără ele, suma ar ajunge undeva, pe la 0,8% din PIB. Trebuie spus că din discuțiile foarte fructuoase pe care le-am avut cu militarii a rezultat că forțele navale au nevoie de un upgrade urgent, pentru că sunt nave care în 2-3 ani își termină resursa și nu vor mai întruni condițiile de acțiune. Cît despre forțele terestre, e nevoie de o îmbunătățire a echipamentelor de teren ale militarilor, altfel vor fi, de asemenea, probleme mari” spune deputatul independent.

Tot el mai spune că și sectorul ordinii publice și siguranței naționale va avea nevoie de o sumă de peste 2% din PIB, față de 1,5% în acest moment, pentru continuarea dotărilor ținînd de aderarea la spațiul Schengen, pentru dotarea trupelor de intervenție cu echipamente monderne, ca și pentru dotarea Inspectoratului pentru Situații de Urgență, care ar avea probleme serioase în cazul unor calamități naturale severe.
”E nevoie și de îmbunătățirea salarizării în domeniu, afirmă fostul ministru, pentru că disponibilizările din armată și de la Interne au redus capacitatea de acțiune, și este nevoie și de o stare de spirit corespunzătoare. Deocamdată, lucrurile sunt încă bune, sub acest aspect, dar nu se știe ce probleme ar putea aduce viitorul, mai ales că șefii acestor structuri se confruntă deja cu fenomenul îngrijorător al plecării unor angajați tineri, în putere, în favoarea altor meserii, ceea ce nu e de bun augur”, mai afirmă deputatul. (B.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998