CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Marii hoti la dispozitia tandemului Chitoiu-Ponta

0 comentarii / 2035 vizualizări / 2 septembrie 2013

Ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, ii are pe marii hoti ai Romaniei la degetul mic. Desigur, daca vrea asta. Si daca si premierul Victor Ponta vrea. In modul cel mai oficial cu putinta, autoritatile din Germania ne pot servi pe tava lista tuturor persoanelor care, in ultimii ani, au detinut si detin si in prezent sume mari de bani in offshore-uri. Fireste, nu toti sunt evazionisti. Nu toti sunt infractori. Unii insa, da. Urmeaza proba de foc pe care o trece sau nu o trece USL.

Sunt aproape patru ani de cand serviciul secret al Germaniei, unul dintre cele mai bine pregatite din lume, a dus la bun sfarsit o operatiune pe cat de dificila, pe atat de controversata. A spart bancile de date ale Elevetiei. A pus mana pe toate informatiile privind conturile bancare detinute acolo. Oficial s-a aflat doar despre ce s-a intamplat in Elvetia. Cu certitudine insa, Germania a procedat identic si in ceea ce priveste celelalte paradisuri fiscale. Secretul bancar a disparut. Si ce ne priveste asta pe noi?

Desigur, autoritatile de la Berlin au avut ca prioritate, in anul de varf al crizei economice mondiale, identificarea acelor oameni de afaceri ai propriului stat care s-au sustras platii unor impozite. Pentru a recupera masiv prejudiciul cauzat. Ceea ce s-a si intamplat. Si nu intr-o tacere deplina. Au existat scandaluri rasunatoare. Si, inca o data, ce ne priveste asta pe noi?

Cancelarul german, Angela Merkel, probabil cu intentia de a demonstra lumii intregi legitimitatea acestui demers, chiar daca a presupus spargerea unor banci secrete de date, a oferit tuturor autoritatilor lumii si in primul rand celor din Uniunea Europeana, posibilitatea de a solicita si de a primi informatii complete despre proprii cetateni. Inclusiv Guvernul de la Bucuresti, pe atunci Guvernul Boc, apoi Guvernul Ungureanu, a fost atentionat ca, la o simpla cerere oficiala, toate informatiile ii vor fi puse la dispozitie. Cancelarul german, de-a lungul anilor, a repetat aceasta oferta. La prima vedere fara niciun rezultat.

Nu se stie in acest moment cum au raspuns guvernele de la Bucuresti. Au solicitat sau nu informatii? Daca da, atunci cum se explica faptul ca opinia publica nu a aflat nimic si nici nu s-a auzit cumva de declansarea unor proceduri penale impotriva acelora dintre utilizatorii societatilor offshore care au facut evaziune fiscala? Nu cumva oamenii, pur si simplu, au fost santajati in ipoteza in care autoritatile guvernamentale si fiscale de la Bucuresti au primit respectivele informatii? Sau sunt toti clientela a regimului Traian Basescu? Ceea ce, intre noi fie vorba, ar fi imposibil.

Mai plauzibil este insa ca, pur si simplu, de teama de a nu fi facute publice hotiile de amploare ale unor demnitari PDL, autoritatile de la Bucuresti au adoptat politica strutului. Au stat cu capul in nisip, facandu-se ca nu au auzit nimic despre oferta repetata a doamnei cancelar Angela Merkel. Pentru ca, daca i-ar fi dat curs, reactia care ar fi urmat ar fi fost in lant si incontrolabila.

Acum avem la putere un Guvern USL. Care a promis ca va pune capat coruptiei institutionalizate. Si iata nu depinde totul de Parchetul General si de DNA. Nu tot ce se intampla rau in aceasta tara, in materie de lupta anticoruptie, poate fi pus in carca celor doua institutii. Pana la urma, primele care trebuie sa se miste sunt autoritatile fiscale.

Pana la aplicarea, destul de discutabila, a ultimei masuri privind declaratiile de avere, le recomand ministrului Finantelor si prim-ministrului sa solicite ceea ce li se ofera pe tava. O lista de la autoritatile germane. (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998