CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Marile intrebari ale scandalului Mircea Basescu

0 comentarii / 1800 vizualizări / 26 iunie 2014

Există, în scandalul Mircea Băsescu – Bercea Mondial, semne de întrebare majore ținînd de chestiuni mai grave, credem noi, decît fapta unui individ, fie el și fratele președintelui, de a încasa bani murdari pentru trafic de influență. Întrebări al căror răspuns ar putea scoate la lumină grozăvii de neînchipuit, dar care, la fel ca în alte mari scandaluri precum Țigareta 2, Răpirea din Irak ori căderea FNI vor rămîne, aproape cert, strict retorice.

– O asemenea întrebare majoră este cine, cum și de ce a îngropat latura Mircea Băsescu a scandalului înjunghierii nepotului lui Bercea Mondial, după ce procurorul Iacobescu a sifonat în premieră informația, în februarie 2011? Nu doar că povestea a fost îngropată, dar procurorul respectiv a devenit victima unui linșaj mediatic de proporții, fiind considerat intoxicator, anchetat de CMS și, finalmente pensionat.

“La Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt şi parchetele subordonate nu se află înregistrat şi nu există în lucru la procuror vreun dosar în care să se efectueze cercetări faţă de Băsescu Mircea, pentru infracţiunea de trafic de influenţă sau alte infracţiuni” se arăta, la vremea respectivă, în comunicatul Parchetului General condus de Laura Kovesi. Astăzi, știm inclusiv din ancheta CSM că procurorii aveau deja înregistrări în care apăreau informații și indicii de acest tip. Cine din Parchetul General a decis ca ancheta în cazul Bercea să continue, dar fără capitolul ”Mircea Băsescu”?

– Cum se explică faptul că Eugen Iacobescu este, practic, singurul anchetator lăsat fără dosar, apoi sancționat de CSM, pentru vina de a se fi scurs informații în media pe parcursul anchetei, în condițiile în care, de ani de zile, anumite organe de presă, mereu aceleași, sunt invadate de informații, stenograme și înregistrări audio/video din dosare în lucru la Parchete, fără măcar să se declanșeze, cel mai adesea, vreo anchetă, măcar formală, pentru depistarea scurgerii de informații?

– Directorul SRI, George Maior, a dezvăluit că SRI trimite rapoarte despre activitatea criminală a clanului Bercea încă din 2001, și vorbim aici de infracțiuni de maximă gravitate. Cum se face că, pînă la această oră, cei din clanul Bercea sunt condamnați ori anchetați doar pentru înjunghierea unui nepot și pentru șantajul la adresa lui Mircea Băsescu? Ce se întîmplă la Parchete de nu se dă drumul în instanțe, în interval de aproape 14 ani, a dosarelor clanului Bercea pentru trafic internațional de carne vie, corupere de magistrați, evaziune fiscală, activități transfrontaliere șamd, despre care a sesizat SRI în zeci de rapoarte? Și cum se face că cca.120 de dosare penale au trecut peste clanul Bercea fără să lase urme, încheindu-se cu NUP? Cum se face că o răfuială într-un bar se dovedește mai importantă pentru procurori decît fapte în formă continuată pe parcursul unui deceniu și jumătate, ori mai mult, care aduc atingere siguranței naționale, conform SRI? (Bogdan Tiberiu Iacob)

 

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998