CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Marius Oprea acuza: CNSAS devine instrument de lupta politica

1 comentariu / 2869 vizualizări / 27 aprilie 2018

Istoricul Marius Oprea avertizează, într-o postare pe Facebook, că ultimele evenimente legate de activitatea CNSAS par să indice transformarea Colegiului în armă politică, inclusiv prin abuzuri în serviciu ale unor angajați ai săi.

”Mădălin Hodor a publicat lista sa cu cei ”200 de colaboratori” ai Securității în ziua de 12 aprilie a.c., la o săptămînă după alegerea d-lui Ion Aurel Pop în fruntea Academiei Române. Din textul însoțitor, reiese că publicarea listei a fost întîrziată de colegii săi din CNSAS de la Cercetare, care au anonimizat, în prima instanță, copia primită de acesta după originalul listei – el reușind să primească, însă, o alta cu datele în clar, cînd colegii săi de la invesitigații au fost de serviciu la ”dat cu tuș” pe documente. Deci, de fapt, lista care îl incrimina pe actualul președinte al Academiei Române drept colaborator al Securității, fără nicio altă dovadă suplimentară, ar fi trebuit să apară cu o săptămînă înainte – pe 5 aprilie, exact în ziua alegerilor la Academia Română” afirmă istoricul.

”Articolele lui Mădălin Hodor au apărut în revista ”22”, editată de GDS. În opinia mea, din diferite motive, GDS a încercat (şi a reuşit, din nefericire pentru istoria sa) o aliniere politică, pe care nu o declară, dar care este vizibilă și în revistă. Personal, în 20 ianuarie 2014 mi-am dat demisia din GDS, din două motive, pentru că, după cum scriam în acea demisie publică, ”nu doresc să fiu parte a unui grup de monolog politic și să cauționez moral GDS, ca agent electoral nedeclarat”. Se întîmpla în ”epoca de aur” a ”băsismului”. Al doilea motiv era protestul meu față de decizia GDS de a i se acorda premiul ”grupului” pe anul 2014 d-nei Germina Nagîț, pe atunci (și pînă recent) fiind la CNSAS șefa lui Mădălin Hodor, la Investigații. Cred că aici se află punctul de legătură între cele două atacuri – cel la adresa mea și cel la adresa d-lui academician Ion Aurel Pop. Concomitent cu aceste ”dezvăluiri”, doamna Nagîț a intrat în colegiul CNSAS, propusă de USR. Dacă am dreptate, această ascensiune, pe fondul scandalului public creat de Mădălin Hodor, ar putea fi într-adevăr primul pas prin care Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității ar putea deveni, prin controlul și influența exercitate de doamna Nagîț asupra foștilor colegi din CNSAS, un instrument în lupta politică” mai scrie Oprea. (B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Un comentariu

  1. Zice m.oprea de lista care il incrimina pe d-l Ion Aurel POP,fara nici-o dovada suplimentara,ca a fost colaborator(ma rog- probabil fara Protocol semnat)al Securitatii vechi.D’a uite ca nu trebuia sa caute mult in trecut ”dovada suplimentara”, ca o gasea in prezent numai sa fi citit ceva interviu a unui nou general securist,ce conduce actuala Academie a noii securitati si ceva ”scoala doctorala” a acesteia,in care spunea clar ca actualul pres. al Academiei romane e sprijinit de catre un securist veritabil,F Coldea,(ala ce se considera Isus si ne-a amenintat pe toti ca sfarsim ca Iuda daca ei ne considera tradatori) in politicile academice a le institutiei ce o conduce.Ac’u nu s-a legat de coordonarea politicilor academice de catre un sri-ist ”democratic”,care n-are ce cauta in politicile Academiei,daca nu cumva o fi existand si cu academicienii un Protocol secret de slujire a SRI-ULUI ”democratic”.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998