CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Marturisire a miliardarului Benetton: ”In Romania, am angajatii cei mai tristi!”

0 comentarii / 2006 vizualizări / 8 mai 2011

Figură de legendă a afacerilor europene, miliardarul italian Luciano Benetton, fondatorul, între altele, a retelei magazinelor cu același nume, a vizitat zilele trecute România, la invitația prietenului său, fostul ministru Dan Ioan Popescu, prilej pentru guvernul Boc să încaseze cîteva înțepături de la nivel afaceristic înalt, dacă ne putem exprima astfel.

Luciano Benetton este capul unei familii cunoscute în întreaga lume, cu o avere de mai multe miliarde de dolari și afaceri grele, de la vînzarea de haine la construcția de autostrăzi, inclusiv implicarea în Formula 1. Bun cunoscător al politicii, Luciano a fost și senator în parlamentul italian timp ce mai mulți ani, în care a intrat pentru a îmbunătății imaginea acestuia într-un moment dificil, 1992, deși recunoaște că nu prea îi place politica. Prieten de ani buni cu fostul ministru pesedist al Economiei, Dan Ioan Popescu, dar și investitor de marcă pe piața autohtonă, Benetton a acceptat zilele trecute să își întrerupă un voiaj în Alaska pentru a da o fugă pînă la București, la invitația amicului său român, pentru a discuta anumite oportunități de afaceri cu acesta, dar și pentru a vedea mersul investițiilor sale de aici.

Foto: Antena 3 Benetton, la biroul lui DIP din București

În cadrul vizitei el s-a întîlnit și cu primarul general Sorin Oprescu, discutînd despre posibilitatea unor investiții în centrul vechi al Capitalei și a dat interviuri presei. Într-unul dintre acestea, acordat Antenei 3, Benetton nu s-a sfiit să critice indirect guvernul de la București, despre care a afirmat că nu ajută prea mult investitorii străini. Din cauza lipsei de facilități, a chiriilor mari pentru spațiile comerciale ori a puterii scăzute de cumpărare, grupul Benetton are, spre exemplu, puține magazine la noi, deși are fabrici în România care produc haine pentru mii de magazine ale sale din 120 de țări ale lumii: ”Am făcut investiții și am creat 6.600-6.700 de locuri de muncă în România, dar nu am reușit niciodată să avem un euro contribuție (de la stat n.n.) pentru investițiile industriale pe care le-am făcut aici. E un argument important care încurajează și un principiu indispensabil pentru țările care vor să crească numărul investitorilor străini” a spus el.
Demn de menționat faptul că niciun oficial guvernamental nu a profitat de vizita lui Benetton în țară pentru a discuta oportunități de afaceri, la fel cum s-a întîmplat și cu prilejul altei vizite a acestuia, în 2005. Premierul Boc are, firește, probleme mai importante pe agendă, cum ar fi vizitele electorale în județe, alături de Elena Udrea, în perspectiva congresului.

Potrivit lui Dan Ioan Popescu, magnatul italian a făcut o observație foarte interesantă și amară, totodată, în timpul discuțiilor pe care le-a avut cu el pe marginea unor afaceri comune: ”În nicio altă țară unde am fost să îmi inspectez afacerile nu am întîlnit atîta deznădejde, pesimism și lipsă de orizont precum în România. Aici am angajații cei mai triști!” a mărturisit Benetton. (B.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998