CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9677 RON DOWN | 1 USD = 4.6059 RON DOWN | 1 GBP = 5.7949 RON DOWN

Mascarada damboviteana jalnica: Becali, Borcea, Copos & comp merg la rejudecare

0 comentarii / 1588 vizualizări / 20 mai 2013

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis azi să trimită spre rejudecare la Curtea de Apel Bucureşti dosarul transferurilor în care opt oameni din fotbal sunt acuzaţi de spălare de bani şi evaziune fiscală.
Dezbaterile în acest proces au fost finalizate vineri, iar un complet de trei judecători a amânat cu trei zile pronunţarea sentinţei.

George Copos, Mihai Stoica, Jean Pădureanu, Gheorghe Popescu, fraţii Ioan şi Victor Becali, Gheorghe Neţoiu şi Cristi Borcea au cerut vineri să fie achitaţi, considerându-se nevinovaţi.

„Sunt nevinovat. Tot ce am făcut în viaţă am făcut corect şi cu multă muncă”, a spus Gheorghe Popescu, în ultima sa declaraţie.

„Nu sunt vinovat. Nu am încălcat regulamentele federaţiei şi ale clubului”, a citit Jean Pădureanu de pe o foaie, vizibil emoţionat în faţa judecătorilor.

„Nu mi-am însuşit niciun ban. Toate sumele de bani din transferuri au intrat în conturile clubului Rapid”, a spus, la rândul lui, George Copos.

„Sunt total nevinovat de infracţiunile pe care DNA le-a inventat. DNA trebuia să inventeze ceva ca să mă lege de ceilalţi inculpaţi. În 21 de ani de carieră, nu am fost patronul unui club de fotbal, ci am fost doar angajat şi am acţionat în baza unui mandat al consiliului de administraţie. Cluburile la care am lucrat au adus în România zeci de milioane de euro. Să nu mă consideraţi din categoria oamenilor din fotbal atât de blamaţi, fără şcoală. Tot ce am făcut în viaţă a fost să capăt o notorietate şi să ajung la un club de fotbal mai mare. Toţi avocaţii îmi spun acelaşi lucru: ce cauţi tu aici? Eu nu ştiu ce caut aici”, a declarat Mihai Stoica.

Şi Cristi Borcea le-a spus judecătorilor că este nevinovat şi că a acţionat la Dinamo în baza unui mandat al conducerii, iar prin transferurile făcute de el a adus clubului un profit de 1.800%.

Ioan Becali i-a spus procurorului de şedinţă că îl va reclama dacă nu îi aduce o dovadă cu circuitul bancar al banilor aduşi de el în ţară.

În schimb, procurorul de şedinţă a cerut pedepse mai mari pentru cei opt oameni din fotbal şi toate să fie cu executare.

Pe 12 noiembrie 2012, Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat la cinci ani de închisoare cu executare pe patronul clubului Rapid George Copos.

CAB a mai decis atunci condamnarea la trei ani de închisoare cu suspendare a finanţatorului de la Gloria Bistriţa, Jean Pădureanu, la patru ani de închisoare a fostului director al Clubului de Fotbal Oţelul Galaţi Mihai Stoica, la şapte ani de închisoare cu executare a fostului finanţator al FC Dinamo Bucureşti Cristian Borcea, la opt ani de închisoare cu executare a fostului impresar Ioan Becali, la şapte ani de închisoare cu executare a impresarului Victor Becali, la trei ani de închisoare cu suspendare a fostului angajat al firmei „Becali sport” Gică Popescu şi la trei ani de închisoare cu suspendare a fostului acţionar la Clubul de Fotbal Dinamo Gheorghe Neţoiu.

Totodată, CAB a hotărât obligarea celor opt inculpaţi la plata unor despăgubiri către ANAF şi către cluburile sportive implicate, precum şi instituirea sechestru asigurător pe averile acestora pentru recuperarea prejudiciului.

Toţi cei opt oameni din fotbal au declarat recurs.

Pe 2 octombrie 2008, DNA i-a trimis în judecată pe George Copos, preşedinte şi patron al Clubului de Fotbal Rapid Bucureşti, Mihai Stoica, fost director al Clubului de Fotbal Oţelul Galaţi, Jean Pădureanu, preşedinte al Clubului de Fotbal Gloria Bistriţa, Gheorghe Popescu, fost angajat al firmei „Becali sport”.

Toţi au fost acuzaţi de înşelăciune, evaziune fiscală în formă continuată şi spălare de bani.

În acelaşi dosar au mai fost trimişi în judecată Gigi Neţoiu, fost acţionar la Clubul de Fotbal Dinamo, pentru înşelăciune, evaziune fiscală şi spălare de bani, Cristian Borcea şi fraţii Ioan şi Victor Becali, impresari, toţi acuzaţi de înşelăciune, evaziune fiscală, spălare de bani în formă continuată şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni.

DNA susţine că faptele săvârşite de cei opt inculpaţi au provocat un prejudiciu total de aproape 1,5 milioane de dolari în dauna statului şi de peste 10 milioane de dolari în dauna a patru cluburi de fotbal, o parte dintre banii obţinuţi din transferuri fiind „spălaţi” prin intermediul unor firme off-shore.

Rechizitoriul întocmit de procurori se referă la 12 transferuri ale unor fotbalişti români efectuate de la cluburile Dinamo Bucureşti, Rapid Bucureşti, Gloria Bistriţa şi Oţelul Galaţi către cluburi din străinătate, în perioada 1999-2005.

Conform probatoriului administrat, între Copos, Borcea, fraţii Becali, Pădureanu, Popescu şi Neţoiu ar fi avut loc transferuri bancare din sumele sustrase, banii fiind viraţi reciproc în conturile personale, fără justificare. (Agerpres)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998