CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Masina de propaganda s-a stricat

0 comentarii / 2111 vizualizări / 15 august 2014

E pe butuci. Si nu mai circula cu nicio viteza. Nici macar nu poate fi vorba de o reducere. Ca sa il parafrazez pe Victor Ponta, care, la randul sau, l-a plagiat pe Liviu Voinea, ministrul Bugetului, nu vorbim aici despre o reducere a vitezei de la 130 la 100 de km pe ora. Nu! Pur si simplu angrenajul a intepenit. Si vorbim aici de cel mai formidabil dispozitiv de PR pe care l-a avut Romania vreodata. Si din care Ponta s-a hranit si a crescut in mod artificial pana ieri. Motivul acestei groaznice avarii, care sparge in tandari imaginea liderului socialistilor, este definit printr-o expresie poate mai putin inteleasa de romani, dar care are o greutate fenomenala sub aspectul vietii acestora. Romania a intrat in recesiune tehnica. Ce inseamna asta? Unde a esuat Victor Ponta? Si de ce propaganda premierului nu mai face fata?

In ciuda unei erori care nu pare a fi deloc intamplatoare, mai ales daca va ramane nesanctionata, adevarul s-a aflat. Din datele Eurostat. Un sistem european de masurare a performatelor si contraperformantelor unui stat membru. Produsul Intern Brut al Romaniei a scazut in al doilea trimestru cu circa 1%. Este a doua scadere consecutiva. De unde si expresie de recesiune tehnica. Pentru ca in cifre absolute, desi intr-o mai mica masura decat a fost preconizat, Romania inregistreaza totusi o modesta crestere. Institutul National de Statistica, creat tocmai pentru a oferi societatii romanesti cifre exacte, nepoleite politic, nepartizane, a gresit. A comis, in momentul potrivit, o eroare majora. Care i-ar fi venit manusa lui Victor Ponta, cel ce se prezinta in fata neamului drept un premier destoinic. Conform erorii comisa de INS, PIB-ul nu aparea a fi in scadere cu 1%. Si, prin urmare, Romania nu ar fi fost in recesiune. In aceeasi perioada, ministrul Bugetului, Liviu Voinea, se afla in concediu, astfel incat nici el, dupa cum spune, nu putea descoperi eroarea. Noroc cu Eurostat. Romanii au putut afla astfel adevarul.

Care este acest adevar pe care au incercat sa-l ascunda INS, ministrul Voinea si Victor Ponta? Daca afirmam ca Produsul Intern Brut a scazut in al doilea trimestru cu 1%, nu le spunem romanilor mare lucru. Daca vorbim insa de o pierdere de aproape un miliard de euro, este cu totul si cu totul altceva. Imaginati-va ce s-ar fi intamplat daca acest miliard de euro nu ar fi fost pierdut, ci ar fi putut fi pompat in invatamant. Sau in sanatate. Sau macar in armata romana. Pentru ca tot ne bate razboiul la usa. Dar nu a fost sa fie. Economia a fost prost condusa de guvernul socialist. In loc de crestere, avem scadere. Pentru a supravietui, pentru a reusi cat de cat sa imbunatateasca viata oamenilor, Romania are nevoie de o crestere anuala de minimum 5%. Cu un guvern bun, o asemenea crestere ar putea fi de 7%. Dar nu vom avea decat 2%. Total insuficient. Pentru ca acesti 2% la ce se raporteaza? La starea de dupa criza a economiei. Deci, la o economie deja cazuta.

In mod normal, un guvern, dupa un asemenea esec, cedeaza altora puterea executiva. Se recunoaste pur si simplu invins. Dar nu si guvernul socialist condus de Victor Ponta. Mai ales acum, cu cateva luni inaintea alegerilor prezidentiale. Ar fi fost de preferat ca romanii sa mai poata fi mintiti un timp. Sa nu afle, de pilda, ca investitiile straine sunt sub nivelul anului trecut, care oricum a fost mult sub nivelul celor din 2008, cand dreapta inca mai conducea aceasta tara. Inflatia a crescut si ea, situatie de care propaganda lui Ponta s-a ferit sa fie descoperita de romani. Pentru ca inflatia ne arata cum se poate inrautati viata cetatenilor. Cu aceiasi bani cumperi mai putin. Exact asta se intampla. Romanii pot cumpara astazi mai putin decat ieri. Din aceasta perspectiva, a gradului ridicat e inflatie, ne aflam pe locul trei in Europa. Situatie care le consolideaza romanilor statutul de cetateni care traiesc cel mai prost in Europa.

Ce mai aflam din aceste succinte statistici? Ca Guvernul Ponta, de socialist ce e, in disperare de cauza, pentru ca nu are suficiente incasari la buget, s-a gandit sa mai mareasca birurile. Si astfel, in ultimul an, au aparut 36 de noi taxe. Dar, dupa cum s-a vazut, nici aceste taxe, pe care au trebuit sa le suporte cetatenii si societatile comerciale, nu au fost de natura sa imbunatateasca situatia. Dimpotriva. Guvernul socialist s-a dovedit incapabil sa descopere un adevar elementar. Si anume ca, pe masura ce maresti birurile in numar si volum, la buget nu vin mai multi bani, ci mai putini. Iar investitiile nu sunt mai multe, ci se reduc si ele consistent. Pana cand masina economiei se gripeaza. La fel cum s-a gripat si masina de propaganda.

In aceste conditii, nu este de mirare ca domnul Traian Basescu, caruia i-a venit apa la moara, lucreaza acum cu materialul cilentului si ataca furibund Guvernul Ponta. Intre altele si pentru o masura buna initiata de PNL, inghitita cu chiu, cu vai, macar aparent, de socialisti, dar poate intr-adevar nesustenabila. Este vorba de legea privind diminuarea contributiei la asigurarile sociale de stat. Care, daca ar fi fost luata in urma cu doi ani, ar fi generat cu certitudine o crestere economica. Sesiunea extraordinara, convocata la solicitarea opozitiei pentru promovarea rapida a actului normativ, va avea loc peste cateva zile. Ce vor face socialistii? Vor vota pentru? Daca da, ce asigurari ofera Guvernul Ponta populatiei ca, pentru a sustine scaderea CAS, nu o va impovara cu biruri noi?

Cum sa ai pretentia sa devii presedinte socialist al Romaniei cand nu esti capabil sa conduci bine un guvern socialist? Cum ar putea masinaria de propaganda, fie ea si exceptionala, a premierului Victor Ponta sa acopere un esec guvernamental de asemenea proportii? Pot strategii in PR ai premierului sa puna esecul pe seama presupusei relatii telepatice dintre Traian Basescu si Klaus Iohannis? Sa fie de vina candidatul dreptei la prezidentiale pentru prostiile guvernantilor? (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998