CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Matadoarea Macovei, la un pas de injunghierea taurului PDL

0 comentarii / 1898 vizualizări / 5 decembrie 2010

Un eveniment mai puțin băgat în seamă, petrecut azi, anunță vremuri teribile pentru PDL, culmea fiind că nu e vorba de o acțiune pritocită de adversarii politici, ci de un insider, adică Monica Macovei. Care pregătește o regulă de fier pentru partid ce ar putea fie schimba radical structurile de putere din interior, fie va da o lovitură de imagine care ar lovi decisiv un partid și așa făcut zob de criza economică și de disoluția statului pe care îl administrează.

Concret, e vorba de Conferinţa „Integritate în Europa Centrală şi Est”, la care au participat la București, azi, alături de Macovei, reprezentanții a 34 de formaţiuni de centru-dreapta din Europa şi SUA. În finalul conferinței, participanții au adoptat o rezoluție comună care solicită tuturor partidelor de centru-dreapta din Europa Centrală și de Răsărit adoptarea unor criterii de integritate şi competenţă în promovarea în funcţiile de partid şi în cele publice şi crearea unor mecanisme concrete de aplicare a acestora.

De asemenea, se cere crearea unor comitete independente pentru implementarea criteriilor de integritate, formate din membri aleşi de congrese, fără funcţii executive la nivel de partid. În document se mai arată că nepotismul şi clientelismul politic, alături de corupţie, sunt printre problemele cele mai grave în majoritatea ţărilor din Europa Centrală şi de Est. În plus, Macovei a anunțat deja că va milita pentru introducerea acestei rezoluții în viitorul statut al PDL.

Mai pe românește, odată adoptată această rezoluție de către un partid precum PDL, este strict interzisă promovarea în funcții politice de conducere a unor persoane care sunt fie și numai anchetate penal, chiar dacă justiția nu a apucat să își spună cuvîntul final.
Macovei a explicat încă de ieri, înaintea conferinței amintite, că prezumția de nevinovăție nu funcționează în cazul partidelor: “Un partid nu trebuie să aştepte o soluţie definitivă în justiţie, care la noi, din păcate, vedem peste câţi ani vine. Trebuie să-şi facă curăţenie înainte. Prezumpţia de nevinovăţie, care se tot invocă de politicieni, nu se aplică în cazul apartenenţei la un partid, că doar nu îi trimitem la închisoare, ci doar îi împiedicăm să deţină funcţii importante”.

Ea a mai declarat, sec și tăios, că, dacă respectivele criterii nu vor fi acceptate, problema este cum vor răspunde public şi în faţa electoratului cei care vor refuza acest lucru. Evident, cu referire la PDL, partid care deja manifestă o aversiune tot mai mare față de persoana și de principiile fostului ministru.

Ce urmări ar putea avea în cazul PDL propunerea de adoptare a unei asemenea rezoluții internaționale, care cere imperios stoparea promovărilor de persoane suspectate de fapte penale ori pe bază de nepotism? Devastatoare, în orice situație, am spune noi.

Dacă PDL refuză la congres rezoluția susținută de Macovei – care va fi susținută în mod cert și de alți lideri ai aripii intelectuale – atunci partidul lui Boc își va vedea compromisă grav orice tentativă de cosmetizare în perspectiva viitoarelor alegeri. Mai ales că, după bulibășeala produsă în economie, reforma morală și susținerea justiției prin mesajul anti-corupție ar fi cam singura armă pe care o mai poate folosi, mai ales cu ajutorul instituțiilor aflate în mîna lui Băsescu.

Or, cum să mai poată vorbi de reformă morală și mesaj anti-corupție un partid care refuză o rezoluție prin care potențialii corupți să fie rași din politică? Nu trebui omis un alt pericol, acela ca, în cazul respingerii rezoluției Macovei, aceasta să demisioneze din partid, eventual însoțită și de alți membri marcanți, ceea ce ar accentua problema de imagine a PDL.

Pe de altă parte, însă, dacă PDL se conformează solicitării respective, se va crea un haos de proporții în interior, la congres, pentru că numărul liderilor care au dosare penale este impresionant, de la Gheorghe Falcă la Roberta Anastase și de la Adriean Videanu pînă la Monica Ridzi. Nu mai vorbim de cazul unor parlamentari deja condamnați la închisoare, care stau la mila recursurilor (vezi cazul Cosmin Popescu), ori al unora pentru care se cere acordul de arestare (vezi Dan Pasat). Nu mai vorbim nici de edilii locali cu dosare penale, gen Antonie Solomon și alții, care vor spune adio susținerii partidului. Și s-ar pune capăt și carierelor pe bază de nepotism, gen Elena Băsescu șamd. Desigur, acestă măsură va avea un impact extraordinar asupra electoratului și ar putea, realmente, crea impresia unei formațiuni moderne și curate, care chiar e gata să se spele de păcate.

Din păcate, am îndrăzni să punem rămășag că rezoluția lui Macovei e născută moartă, iar PDL o va respinge de-a dreptul agresiv, după modelul reacției lui Berceanu, deja produse, care a țipat ca din gură de șarpe că ideile europarlamentarului sunt eronate, și toată lumea din partid e curată pînă la pronunțarea finală a justiției. Adică, rămîne cum am stabilit.

Cît despre Traian Băsescu, ocrotitorul fostei ministrese, nu e exclus ca președintele să trăiască drama ucenicului vrăjitor din poveste, adică să fi pornit, ca să își arate îndemînarea politică, un mecanism reformator, alias Macovei, care în final îi scapă de sub control și îi produce pagube uriașe în loc de beneficii, pentru că, la urma-urmei, nici marele Zeus nu ar mai face carieră într-un partid precum cel din viziunea Monicăi Macovei. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998