CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Matrioska resurselor

0 comentarii / 2620 vizualizări / 1 septembrie 2013

Autoritatile de la Bucuresti fac cu romanii o joaca tip Matrioska. Cu resursele tarii. Cu aurul, cu gazele de sist si cu petrolul. E un joc extrem de costisitor. O afacere uriasa se ascunde in spatele altei afaceri uriase care, la randul ei, este ascunsa. Scandalul Rosia Montana este doar inceputul, papusa cea mai mare a jocului rusesc numit Matrioska.

Am afirmat ca, urmand exemplul sotiei premierului Victor Ponta, ma voi lega cu lanturi daca afacerea Rosia Montana va deveni operanta in Romania. Desigur, asa cum am precizat, ma voi lega la figurat. Si, alaturi de mine, asa vor proceda cei mai multi parlamentari si milioane de romani. Dar nu va fi cazul. De ce? Premierul Victor Ponta a inteles la timp ca se poate frige rau cu afacerea Rosia Montana. Si, in ciuda presiunilor extreme la care este supus, in special din afara granitelor Romaniei, a elaborat un proiect de act normativ pe care il trimite, sub forma de cartof incins, Parlamentului. Care il va respinge. Dar, in spatele acestei operatiuni, cateva uriase jocuri financiare se vor fi facut. Matrioska functioneaza.

Undeva in Canada, Rosia Montana se joaca pe bani grei. La bursa. De cate ori presedintele Traian Basescu sau vreun ministru al Romaniei, sa spunem de la Mediu, anunta vreun progres in directia demararii exploatarii, cu doua-trei zile inainte, persoane bine informate cumpara masiv actiuni la bursa de la Toronto unde este listata afacerea Gold Corporation. De cate ori se anunta un regres, aceleasi persoane, bine informate de complici de la Bucuresti, oficiali ai statului roman, afla cu doua zile inainte si vand masiv actiuni. La pret ridicat pentru a cumpara din nou cand pretul cade. Din acest joc al pretului actiunilor se realizeaza, de catre artizanii bursei de la Toronto, venituri uriase pe seama a mii si mii de investitori naivi. Atat de mari sunt aceste venituri, incat e floare la ureche pentru marii papusari sa mituiasca, sub forma de contracte de publicitate, aproape intreaga presa din Romania, numerosi politicieni si chiar sa execute cateva opere de butaforie in localitatile din jurul muntelui de aur. Stiu cu certitudine ca doi inalti oficiali ai unor state aflate in parteneriat cu Romania sunt vararti pana in gat in aceasta operatiune, alaturi de presedintele Traian Basescu.

Intr-o liniste desavarsita se desfasoara operatiunile, intr-un scenariu asemanator, in cazul unui alt zacamant de aur, cel de la Rosia Poieni. Cu deosebirea ca acolo exista un actionar misterios care detine parti, insumand 20 la suta, printr-un offshore din insula Barbados. Una dintre cele doua locatii din lume unde poti sa ai actiuni fara sa ti se cunoasca numele. Oare cine se ascunde, dintre demnitarii statului roman, in offshore-ul de la Barbados?

Cea de-a treia papusa tip Matrioska o reprezinta gazele de sist. Pentru adevaratii jucatori, daca se prabuseste Rosia Montana sau Rosia Poieni, aliniamentul de lupta il reprezinta afacerea gazelor de sist. Dar si mai in spate e petrolul. Voi reveni. (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998