CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

McCarthysm mioritic: Lista neagra a lui Tismaneanu

11 comentarii / 4645 vizualizări / 6 august 2018

Politologul român Vladimir Tismăneanu prezintă pe pagina proprie de Facebook o listă neagră amintind de perioada McCarthystă din SUA, cuprinzînd nume sonore de intelectuali autohtoni care s-ar fi vîndut ”canaliilor” stîngii, inclusiv rușilor, pentru avantaje materiale.

”Caloriferistul putinofil Andrei Marga, cel mai probabil fost informator al Securitatii”

”Minima moralia: Greu de gasit ceva mai lamentabil, mai jalnic, mai deprimant decat personajele (Alina Mungiu Pippidi, Dorin Tudoran, Radu Calin Cristea, Cornel Nistorescu, Stelian Tanase, Marius Oprea, Daniel Barbu, Emil Constantinescu etc) care au devenit umbrele faimei lor din trecut. Pot sa ma injure in voie, acestea sunt datele obiective, cele care vor dainui. Nu eu le-am construit, ci ei insisi. Despre caloriferistul putinofil Andrei Marga, cel mai probabil fost informator al Securitatii, nici nu mai are sens sa vorbesc. Fosti disidenti ajunsi pamfletari de pubela, ex-vedete ale jurnalismului democratic transfigurate in denigratori a ceea ce candva le servea drept scut moral, „tribuni” de-odinioara ai societatii civile care se vand pentru stipendiile administrate de canaliile pesedisto-aldiste. Spectacolul e grotesc, dar avem consolarea ca in urma lor nu va ramane decat noroiul insalubru al abjectiei…” scrie Tismăneanu. (B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

11 Comentarii

 1. dar jigodia asta de izmaneanu ce-a facut in viata?

 2. „Cine zice, ala e!”

 3. Istoricul Marius Oprea spune că îi este ruşine că a făcut parte din comisia prezidenţială de analiza dictaturii comuniste condusă de Vladimir Tismăneanu, după ce politologul a fost numit în locul său, de premierul Emil Boc, la şefia Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc.Într-un interviu pentru Vox Publica, Marius Oprea a spsu că „ceea ce i s-a întâmplat lui Ceauşescu, care nici acum nu se ştie unde este îngropat, iar familiei sale i se refuză accesul la rămăşiţe, li se întâmplă şi morţilor comuniştilor. Dacă nu mai suntem lăsaţi să facem investigaţii pe urme criminalilor, asta anulează orice efort de condamnare a comunismului. Niciun ofiţer de Securitate nu a plătit pentru asta. Mi-e ruşine că am făcut parte din Comisia Prezidenţială pentru Condamnarea Crimelor Comunismului. Nu a reuşit să schimbe nimic”.

  Istoricul denunţă faptul că institutul care a fost preluat de Tismăneanu “nu mai are voie să dezgroape morţii, pe cei care i-au ucis prin păduri, pentru că nu mai are astfel de atribuţii. Eu nu am făcut teorie, eu nu am stat în bibliotecă, eu am căutat morţii prin munţi. Acum nu că-i îngropăm a doua oară, dar turnăm şi beton peste ei”.

 4. ICR este in ultima vreme obiectul unor dispute care nu privesc doar instituția ci și un număr de intelectuali. Disputa nu s-a declanșat, din păcate, cu privire la opera, ideile celor in cauză, ci legat de beneficiile de ordin material. Atașamentul lor față de Traian Băsescu s-a datorat unor convingeri republicane, autoritariste, creștin-democrate sau populare? Unei viziuni asupra regimului politic instalat după 2005? Sau a ținut de ceea ce scria recent Liviu Antonesei către Dorin Tudoran recent, „de bani și onoruri”? Asta înseamnă că totul trece în alt plan.

  Reproducem aici cîteva documente care pot să decifreze natura legăturilor cu puterea a acestor intelectuali, unii dintre ei de talent, cu operă și prestigiu profesional cert. Vă oferim un prim episod dintr-un serial care include mai multe nume, nu puține. Azi VLADIMIR TISMĂNEANU – contract cu ICR și deconturi. Stelian Tanase

 5. Ce au în comun Silviu Brucan şi Vladimir Tismăneanu

  de Mircea Platon
  Pus în faţa propriilor scrieri ceauşiste de tinereţe *, dl Vladimir Tismăneanu devine, asemeni lui Nicolae Ceauşescu în documentarele de televiziune din anii 1980, “din acuzat acuzator”. Conform dlui Tismăneanu, nu el, ci Radu Călin Cristea ar fi asemănător lui Brucan, pentru că RCC îi refuză lui VT “dreptul la schimbare”, drept pe care Brucan i-l refuza în 1990 lui Octavian Paler.
  Jignit de comparaţiile dintre domnia-sa şi Silviu Brucan, dl Tismăneanu se revoltă sincer şi se întreabă retoric:
  “Nu sunt ”Homo Brucanus”, cum prea putin inspirat si incontestabil stigmatizant si-a intitulat dl Cristea serialul in varianta initiala, anuntata de “Observator Cultural” drept “un text incendiar”. Chiar este nevoie de incendii? Si totusi, in final, ce am eu in comun cu Silviu Brucan?“
  Basescu Brucan Liiceanu GDS 22Chiar aşa, ce are în comun dl Tismăneanu cu tovarăşul Brucan? Răspunsul cere o coborâre în arhivele istoriei recente. Să începem cu istoria cea mai recentă, cea a sprijinului acordat de dl Tismăneanu Preşedintelui Băsescu.

 6. În opinia lui Daniel Barbu, Raportul lui Tismăneanu reprezintă doar o operaţiune ştiinţifică “menită să acopere un deficit de natură politică” (p. 73). Totuşi, două fraze mai încolo, chiar invers, “virtuţile Raportului se arată a fi mai degrabă politice decît ştiinţifice” (p. 74).

 7. Care e mai abject? Tismaneanu, Brucan, Basescu sau Maior ? O intrebare.

 8. Un linșat pentru eternitate: belicosul Rollerică
  January 14, 2015 / Dorin Tudoran /

  Ilustrație & Copyright 2012 – DION
  Ilustrație & Copyright 2012 – DION
  În vreme ce toți ceilalți muritori își dau sufletul la primul linșaj care le este administrat, Vladimir Tismăneanu rezistă la trei linșaje pe săptămână. Și asta de când se știe. Semn că avem de-a face cu un nemuritor.

  Nemuritor a devenit și spiritul rollerian în care Vladimir Tismăneanu prezintă istorii și istorioare, doar-doar adevărul va lua forma călimării sale calibrate și recalibrate, în funcție de un nou linșaj.

  Uzurpator de tragedii pare a fi devenit un hobby spectaculos.

  Pentru a ne reaminti în ce “pericol” de moarte se află, Vladimir Tismăneanu comite o imensă impietate, tupilându-se în tragedia uciderii lui Ioan Petru Culianu, care, în ziua de 5 ianuarie, ar fi împlinit 65 de ani. (AICI)

  Incapabil să-și impună întotdeauna, prin argumente, punctul de vedere în dezbaterile în care se angajează, Vladimir Tismăneanu recurge, din ce în ce mai des, la procedee care îl descalifică pentru eternitate.

  Dacă în 2007 se adresa unei instituții federale americane spre a reclama un angajat al instituției pentru ”vina” de a fi criticat slăbiciunile Raportului Final al Comisiei Prezidențiale pentru Analiza Dictaturii Comunismului în România, azi amenință cu buzduganul antisemitismului.

  De data aceasta, ograda în care aterizează buzduganul este cea a revistei Observator cultural. Belicosul Rollerică ține să mă amestece în somația adresată dnei Carmen Mușat, Redactor-șef al revistei:

  “Vă simțiți bine în compania lui Victor Roncea, Mircea Platon, Ovidiu Hurduzeu, Alexandru Racu, Dorin Tudoran (fostul disident și fostul sfetnic plătit al lui Felix), a lui Florin Dobrescu si a partidului “Totul pentru Țară”?

  Recunosc, am fost disident, huzureală care nu l-a tentat, nicio secundă, pe Vladimir Tismăneanu pe vremea când locuia în România și era măcinat de întrebarea hamletiană “De ce unii în nomenclatură și alții doar în nomenclaturică?”

 9. Reporter: Ai ceva împotriva unui Muzeu al Comunismului sau ceva împotriva lui Vladimir Tismăneanu?

  Alina Mungiu-Pippidi: Am ceva contra rentelor la stat în­tr-un an cînd închidem spitale în loc să le dotăm. Oricine are dreptul să facă un muzeu privat, de exemplu, dar la noi lumea are idei exclusiv pe banii statului, şi cînd statul are bani de un singur lucru, şi acela e alocat dinainte unei persoane, asta e o rentă.

  E vorba dacă înţelegem lumea prin prisma Comitetului de Stat pentru Cultură şi Artă cu un patron unic şi toţi înrolaţi (şi Uniunea Scriitorilor e un bun exemplu) şi ieşim toţi la pensie de la anticomunism, sau dacă o concepem capitalist şi plural. Volodea Tismăneanu e un vechi şi drag prieten, dar pe o altă cale greşită, şi eu imi fac datoria să îi spun unde greşeşte. Aşa e între prieteni. Sînt probabil mai supărată pe el decît aş fi pe alţii pentru că vine din Occident, dar nu se poartă ca acolo, şi asta e rău pentru pedagogia de aici, sau ar înţelege că nu poţi conduce anticomunismul din vila lui Ceauşescu de pe Eliade.

 10. atata cacat aruncat in ventilator de „entelectualii romani” in tara asta, nu veti vedea niciunde pe planeta….

 11. Ne place sa aruncam cu noroi.
  Pe de alta parte uitam.
  Uitam ca tatal autorului a venit in Romania pe tancuri bolsevice ca sa „implementeze” comunismul la noi.
  Uitam (sau nu cunoastem) ca fii acestor venetici au plecat/fugit/emigrat atunci cind nu au mai avut privilegii.
  Nu sunt antisemit, dar citind ce spune autorul… parca incep sa devin.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998