CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9672 RON DOWN | 1 USD = 4.5844 RON DOWN | 1 GBP = 5.7927 RON UP

Meandre: După ce l-a promovat ca erou în anii 80, Europa Liberă se întoarce contra lui Pacepa

8 comentarii / 3408 vizualizări / 20 septembrie 2022

Cristian Tudor Popescu aruncă o nouă piatră în baltă și stîrnește valuri: ziaristul e supărat că Parcul Cireșarii a omagiat prin niște panouri trei personalități avînd legătură cu zona Domenii: Pacepa, Eugen Barbu și Ștefan Foriș. Și a amenințat că vine personal să le dea jos. Indignarea e preluată de Europa liberă, care recoltează prompt poziții similare lui CTP, între care faptul că Pacepa nu a fost decît un slujitor al comunismului. De aici, am putea spune, Europa liberă cam intră pe tărîmul confuziei, trăgînd și IICMER după ea.

”Mai multe panouri reprezentând viața și activitatea a trei personaje controversate din comunism au stat timp de un an afișate pe gardul Clubului Copiilor Sector 1 – Cireșarii – sub privirile a mii de trecători. Evenimentul a scandalizat atât opinia publică, cât și pe istorici. Deși organizat fără rele intenții, după cum spun organizatorii, are rolul de a alimenta un curent din ce în ce mai prezent – reabilitarea ceaușismului. Fostul general de Securitate, Mihai Pacepa, scriitorul Eugen Barbu și liderul comunist Ștefan Foriș au primit „onoarea” de a face parte dintr-o expoziție care se adresa copiilor din sectorul 1. Motivul? Toți ar avea legături istorice mai mult sau mai puțin strânse cu cartierul Domenii, cum a precizat pentru Europa Liberă, Elena Lucaci, reprezentanta asociației Părinți de Cireșari, cea care a organizat expoziția.” scrie Europa liberă.

”Descoperirea expoziției a inflamat opinia publică și pe istorici” mai aflăm.

Astfel că istoricii Institutului de Investigare a Crimelor și Memoria Comunismului au promis o investigație pentru a descoperi cine sau ce intenții au fost în spatele expoziției.

„Nu cred că a fost cu intenție, ci din ignoranță, o proastă înțelegere a ceea ce a reprezentat comunismul”, a declarat, pentru Europa Liberă, Daniel Șandru, președintele IICMER. El spune că, spre deosebire de ceea ce apare pe afișe, Mihai Pacepa nu a fost un erou, ci un personaj care a slujit comunismul. „Menționarea ca general-salvator este inadecvată. La fel și cu Eugen Barbu, un corifeu al comunismului.”

Nu ne propunem aici sub nicio formă să comentăm pro sau contra statutul generalului Pacepa.

Ci doar să ne exprimăm mici nedumeriri. Nițel mai mari!

CTP are dreptul la orice opinie ca cetățean și jurnalist.

Cu Europa liberă și IICMER e mai complicat, însă.

Raportul final al Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România, din 2006 consemnează limpede ”rolul excepţional jucat în demascarea naturii criminale a regimului şi a Securităţii de cartea Orizonturi roşii de Ion Mihai Pacepa. Mai întâi publicarea în limba engleză a acestei cărţi, în 1987, apoi transmiterea la secţia română a postului de radio Europa Liberă a memoriilor acestui defector de cel mai înalt rang – înaintea fugii sale, Pacepa era consilier personal al lui Ceauşescu, general locotenent, director-adjunct al Direcţiei de Informaţii Externe şi secretar de stat în Ministerul de Interne – a contribuit la degradarea dramatică a imaginii lui Ceauşescu”.

Reținem tot din raport că organul de presă care a difuzat în premieră dezvăluirile lui Pacepa a fost tocmai Europa liberă. Organ de presă aparținînd Congresului SUA, țară care l-a găzduit pe Pacepa, i-a dat cetățenie și l-a promovat drept erou anticomunist.
Guvernul american a descris, reamintim, activitatea lui Pacepa ca „o importantă și unică contribuție adusă Statelor Unite”.

Acum, o instituție a statului, IICMER, înființată cam în aceeași perioadă a condamnării comunismului, și postul care a găzduit primul informațiile furnizate occidentului de Pacepa se declară revoltate de pomenirea acestuia și cer să se ia măsuri. Marele dușman al regimului Ceaușescu și al Securității devine acum o sculă întru ”reabilitarea ceaușismului”, conform organului de presă al congresului american.

Pas de mai înțelege ceva. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

8 Comentarii

 1. Eugen Barbu a fost un mare scriitor, in schimb, Pacepa, un mare tradator de Țară! Nu alături unui scriitor un personaj precum acesta, daca vrei ca elevii sa aiba ce invăța. Or, poate ca in vremurile actuale, niscai lectii de tradare de țara sunt bune. Europa Libera, ani de zile, a picurat otravă in urechile românilor, ca sa ii faca sa creada ca trăiesc prost. In comparatie cu vremurile de-acum si cu cele care se prefigureaza, vremurile de-atunci au fost ceva ce nu vor mai fi. Pentru ce mai exista inca acest post de radio? Cine il plateste?

 2. Partenerul nostru, care ne iubeste de ne-ar lua gitul. El plateste acest post de radio subversiv, coordonat de CIA .
  Asa a ajuns usa jandarm mondial, perfectionind pina la esenta tactica dezbinarii, intrigilor si instigarii popoareloc contra liderilor pe care nu-i iubeau ei, tocmai fiindca respectivii isi iubeau popoarele..
  Pacepa , provenit dintr-o familie de evrei cehi, intocmai ca madam Albritova, de fu secretar de stat in ”metropola”, a fost recrutat de foarte tinar, crescut si dirijat spre obiectivele urmarite de CIA in Romania..Acest criminal a tradat ROMANIA, iar nu pe Ceausescu !
  In 1990.cind umbla prin Bucuresti si era plimbat cu masina SIE, condusa de un sofer rezervist,trebuia impuscat, asa cum suna sentinta de condamnare la moarte.
  Sute, sau mii de romani ar fi executat cu bucurie aceasta sentinta.
  Criminalul, spun stapinii lui, a a mierlit-o, dar nu trebuie sa credem asta pina nu se furnizeaza dovezi irefutabile.

  • Am observat din comentarii că suntețiun om din sistem. De ce nu ați luat măsuri la timpul potrivit? De ce nu ați dezvăluit la momentul oportun ceea ce cunoșteați? Am observat foarte mulți oameni ai sistemului care devin lei abia când ies la pensie. A se vedea generalul Abraham, generalul Predoiu, generalul Troncotă. Toți vor să devină vedete TV. Dar când au slujit sistemul, de ce n-au făcut pe leii și pe deconspiratorii?

   • Aveţi frustrări personale nerezolvate şi suferiţi de complexe de superioritate, auto-importanţă şi auto-apreciere, ceea ce arată o tulburare de personalitate paranoidă, narcisică şi histrionică.
    Sănătăte (deşi la acest stadiu… cam pa!)

 3. Bre, dom’ Iacob…
  Ca tov. CTP e un frustrat, aia o stie toata lumea; ca Europa Libera, numai libera nu e… e de notorietate… dar sa-i iei matale apararea unui tradator, chiar mi se pare prea mult!
  Jigodia aia de Pacepa – arza-l-ar focul iadului sa-l arda – a fost un tradator si nimic mai mult!
  Daca tot voia sa ne scape de comunism si de odiosul dictator, putea sa-i bage un cutit in gat! – la cat i-a fost de apropiat!
  A spune, despre jigodia de Pacepa, ca a fost un luptator impotriva comunismului sau a ceausismului, chiar e o mizerie!
  Numai un neam ca al nostru putea fi in stare sa il reabiliteze pe unul care i-a facut rau propriei lui tari!
  Sa defectezi, la dusman – ala de atunci – se cheama tradare!
  Sa reabilitezi un TRADATOR DE TARA… se cheama tembelism!
  Cat despre CTP – alta jivina – ma intreb: daca nu-i vedea poza lui Pacepa, in parc, spunea ceva?!
  Daca tot e mare patriot si deontolog, de ce nu s-a oripilat in 2004, cand l-au reabilitat sau, in 2006, cand comisia prezidentiala pentru analiza dictaturii comuniste, al carei raport a fost aprobat de Basescu – “alt Pacepa” – l-a ridicat in slavi pentru “rolul excepțional jucat în demascarea naturii criminale a regimului și a Securității”!?
  Pacepa si-a tradat tara! A facut-o pentru beneficiul lui personal! A profitat de pe urma acestei tradari, iar asta – cu atat mai mult pentru un militar, care a depus un juramant – este de neiertat!
  Numai un tradator ca Basescu putea sa il ridice-n slavi pe unul de aceasi teapa ca el!
  Ramane insa aceasi intrebare: de ce CTP-ul s-a oripilat abia acum?… ca nu mai e la DiGi, cumva!?

 4. Daca un derbedeu de teapa lui ctp a ajuns sa fie subiect de articol la ziar iar europa libera un exemplu de cum se face presa de cacat inseamna ca sunteti o presade jigodii imputite.

  • Bolnavii vreti sa fie (si) altii ca voi, respectiv „jigodii impuţite” şi kakaţi.

 5. Despre Foris vad ca nu zice nimeni nimic, inseamna ca a fost un „baiat bun” ?

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998