CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9186 RON UP | 1 USD = 4.6835 RON UP | 1 GBP = 5.7021 RON UP

Meciul Ponta – DNA, prima rundă

1 comentariu / 3405 vizualizări / 9 iunie 2015

Simplificând lucrurile, eludând termeni de genul moral-imoral, etic – neetic, constituțional-neconstituțional, democratic sau antidemocratic, ajungem la o concluzie debordantă. Se joacă, pur și simplu, un meci între Ponta și DNA, pe care îl decontează întreaga țară. Și căruia i se subordonează, ca niște veritabile linii de forță, formațiuni politice și instituții. În prima rundă, câștigător va fi Victor Ponta. prin Parlament. Dar meciul e abia la început.
Continui același tip de raționament pragmatic, pe care l-am adoptat încă de la începutul acestui război politic. Pur și simplu, dând la o parte, nu numai sentimentele, pasiunile, ci chiar și dimensiunile etice ale conflictului de la vârful statului român, încerc să anticipez rezultatul final. Cu alte cuvinte, ce se va întâmpla, nu în jurul tablei de șah, nu neapărat în mintea jucătorilor, ci, exclusiv, în evoluția partidelor în sine. Unde, la deschidere, s-a aflat DNA.
Pare destul de straniu ceea ce afirm acum, dar s-a dovedit, de multe ori, de prea multe ori, a fi adevărat. Și anume că un barometru, care funcționează uns, al acțiunilor previzibile puse la cale de DNA este Freedom House. Freedom House este unul dintre cele mai puternice ONG-uri, în spatele căruia este de presupus că se află, într-o formă sau alta, Administrația Statelor Unite ale Americii. Și nu numai. Când un reprezentant Freedom House spune ceva, de obicei știe ce spune. Mai ales atunci când spusele se referă la DNA, o instituție căreia Freedom House i-a așezat și cărămizile, i-a desenat și arhitectura și îi asistă și pașii. Ei bine, reprezentantul Freedom House, pe pământ românesc, a prezentat conflictul declanșat la vârful societății românești, prin deschiderea unei ofensive penale împotriva lui Victor Ponta, în termeni care, sub aspect tehnic, sunt ușor de înțeles. Și devoalează întreaga strategie DNA.
DNA îi dresează lui Victor Ponta două tipuri de dosare și două tipuri de anchete. Un dosar vizează activitatea sa de prim-ministru. Pornind de la acest dosar, se desfășoară conflictul politic la care asistăm. DNA solicita Parlamentului acordul pentru anchetarea lui Victor Ponta, pentru că așa prevede Constituția. Iar Parlamentul, unde Victor Ponta beneficiază de o majoritate, nu își va da acordul. În acest fel, PSD, în general, și Victor Ponta, în special, își arată forța, utilizând cea mai reprezentativă instituţie a statului. Prima rundă, deci, este pierdută de DNA. Pentru moment, nu are rost să ne pierdem în speculații. De aceea nu voi încerca să răspund la întrebarea dacă era sau nu previzibilă o asemenea înfrângere și dacă, utilizând această cale, DNA a făcut sau nu a făcut o greșeală. Și nici nu voi încerca să răspund la întrebarea dacă o greșeală nu poate fi deliberată, în scopul demonizării unei instituții.
A doua componentă a conflictului penalo-politic ne oferă însă cheia în care poate fi anticipată dezvoltarea acestui război. Este acel dosar, dresat premierului Victor Ponta, care vizează activitatea sa anterioară aducerii sale la Palatul Victoria. Aici, surpriză: Freedom House, care știe ce spune, afirmă că dosarul merge înainte, independent de vreo decizie a Parlamentului. Acest lucru înseamnă, nici mai mult, nici mai puțin, că DNA are mâinile dezlegate. Aici, ancheta continuă fără vreo aprobare a Parlamentului. Ponta poate fi chemat, teoretic, zilnic la DNA, fie pentru a da cu subsemnatul, fie pentru a lua act de vreo nouă procedură instituită de procurori. Procurorul poate cere și poate obține de la un judecător punerea lui Victor Ponta sub interdicția de a părăsi România, la fel ca în cazul oricărui cetățean, sau chiar punerea acestuia sub control judiciar. Și plimbarea premierului, zi de zi, cu alai cu tot, pe la secția de poliție. Și, între timp, așa cum s-a întâmplat de fiecare dată, „pe surse”, vor exista scurgeri de informații, în raport cu care, pe de o parte premierul va fi silit să reacţioneze apărându-se sau contraatacând, iar pe de altă parte, presa va primi o muniție de nerefuzat.
Ei bine, acest al doilea front deschis de DNA înseamnă, nici mai mult, nici mai puțin, decât un război de uzură pentru Victor Ponta, pentru PSD și pentru coaliția aflată la guvernare. Este exact direcția principală de atac și miza pe care o au în vedere adversarii politici ai lui Victor Ponta.
Privind lucrurile din această perspectivă, la modul cinic, lipsit de orice fel de sentimente, și eludând orice fel de dezbatere a unor principii de drept ori legate de modul în care funcţionează instituţiile fundamentale într-o democrație, pot afirma, cu toate certitudinea, că Victor Ponta va pierde războiul. (Sorin Rosca Stanescu)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Un comentariu

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998