CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Meciul retragerii ”Generației de aur” – o mascaradă vecină cu un experiment sociologic

0 comentarii / 3311 vizualizări / 27 mai 2024

Am avut sîmbătă seara un eveniment minunat și bizar, totodată, transmis în direct la TV pe cel mai mare canal din România: meciul de adio al Naționalei de fotbal din epoca zisei Generații de aur, cu Hagi, Popescu, Lupescu, Răducioiu & comp. Minunat pentru că o reîntîlnire cu cei mai buni fotbaliști din istoria noastră e oricînd o plăcere. Bizar pentru că ideea în sine e atît de stupidă încît aproape te gîndești dacă nu am asistat la un soi de experiment sociologic. Deși, se conturează mult mai solid ideea că am asistat la o imensă manevră de marketing pe seama unor mari sportivi, în beneficiul unei companii private.

Zeci de mii de români au luat sîmbătă cu asalt Arena Națională, bătînd chiar recordul sezonului, pentru a vedea ceea ce fusese puternic promovat zile bune în toată presa drept ”Meciul de adio al Generației de aur”.

Hagi, Răducioiu, Stelea, Lupescu, Gică Popescu și toată marea echipă, împotriva unei selecționate a lumii, antrenată de marele Jose Mourinho, pe care au și învins-o.
Pe lîngă vedetele fotbalului am avut vedete din showbiz, presă cu duiumul și nelipsiții politicieni, cu Ciucă, Ciolacu, Ponta, Romașcanu ori Nicușor Dan în frunte.

Am avut parte de un spectacol frumos, am rîs, ne-am simțit bine, poate am dat și o lacrimă în amintirea unei mari echipe…
Doar că există un mic semn de întrebare: despre ce retragere poate fi vorba în cazul unei echipe cu jucători avînd, în medie, vreo 60 de ani??
Unde s-a mai auzit așa ceva?
Meci de retragere la un sfert de secol după ce respectivii au pus ghetele în cui, iar Ilie Dumitrescu, spre exemplu, recunoștea că nu a mai atins o minge de ani buni?
”Ultimul meci al Naționalei de aur”, s-a grăbit să titreze presa.
Penultimul cînd o fi fost, în anii 90 sau 2000?

Se putea vorbi de un meci omagial, să zicem, în cinstea celei mai mari performanțe a naționalei de fotbal, sferturile de finală de la Campionatul mondial din 1994, mai ales că aveam și o cifră rotundă, 30 de ani.

Dar în niciun caz de ”meciul de adio”.

Nici nu avea cum: echipele nu se retrag niciodată în bloc, doar jucătorii, individual, și singurele evenimente în care au fost omagiate echipe întregi au avut loc în spațiul american, cînd echipe sportive precum Minnesota North Stars, Houston Oilers sau Brooklyn Dodgers s-au relocat dintr-un oraș în altul, dar asta e cu totul altceva și se întîmplă odată la cîteva decenii.

Marele beneficiar al mascaradei a fost compania Superbet, finanțatoarea și organizatoarea evenimentului, vorbim aici de una dintre cele mai mari firme de pariuri sportive din Europa, care, anul trecut, l-a cooptat la conducere pe fratele președintei CE, Ursula von der Leyen. (Bogdan Tiberiu Iacob – Materialul complet AICI)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

STRTIME=1662721998