CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Mega-scandalul zilei: SRI sau Basescu mint cu nerusinare in cazul Bercea Mondial

0 comentarii / 4238 vizualizări / 13 ianuarie 2016

Prezent aseară la România TV, fostul președinte al României, Traian Băsescu, a făcut o afirmație stupefiantă, în încercarea de a clarifica anumite aspecte controversate ale relației dintre familia sa și clanul Bercea, în urma căreia fratele Mircea a fost condamnat la 4 ani de închisoare. Numai că spusele ex-președintelui se contrazic grav cu cele ale directorului SRI, George Maior, din momentul în care acesta a fost audiat în parlament, acum doi ani, pe această temă.

Traian Băsescu a susținut aseară, în emisiunea lui Victor Ciutacu, la RTV, că serviciile secrete au făcut sute de informări despre clanurile țigănești, dar una singură despre clanul Bercea și care nu conținea, oricum, avertismente privind riscurile unei relații cu acesta.

Întrebat, astfel, concret dacă SRI l-a informat despre riscurile relației cu Bercea, Băsescu a răspuns tranșant:

”Niciodată! S-ar putea sa spuna ca au facut 300 de informari despre romi, ceea ce este adevarat. Nu imi aduc aminte bine cifra, dar era un număr enorm. Într-adevăr, SRI a facut multe informari despre clanurile de romi. Într-una singura e vorba de familia Bercea, e facuta in timpul domnului președinte Iliescu (s.n.) si se referea la o suspiciune ca familia Bercea s-ar fi angajat ca din bani de la guvern să construiască niste case pentru romi si că nu ar face acest lucru. E singura informare a structurilor de securitate despre familia Bercea și făcută, repet, nu in timpul mandatului meu!”.

Numai că afirmațiile tranșante făcute aseară de fostul președinte, care a menționat expres că vrea să clarifice lucrurile, se contrazic de-a dreptul dramatic cu cele la fel de tranșante făcute de fostul director al SRI, George Maior, în ziua de 24 iunie 2014, cu prilejul audierii sale în Comisia SRI:

”Evaluările de la nivelul SRI au relevat că activitățile infracționale ale lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, ale grupării infracționale pe care o coordonează, sunt în atenția SRI din anul 2001. Date fiind consistența informațiilor obținute de SRI, notorietatea acțiunilor ilegale în lumea interlopă și la nivel transfrontalier, SRI a acționat consecvent pentru informarea în funcție de competențe a beneficiarilor din plan central și local a organelor de cercetare și urmărire penală. Între 2001-2012, la nivelul SRI au fost derulate opt acțiuni informativ-operative, pe profil de apărare a Constituției, securitate economică și amenințări transfrontaliere, referitor la activitățile de criminalitate organizată ale grupării Bercea. Acestea au fost finalizate prin informarea beneficiarilor legali. Beneficiar de la nivel central președinți ai României. O informare transmisă președintelui Traian Băsescu la 29 octombrie 2009 cu probleme ce țin de securitatea națională vizavi de acest clan. Nu a conținut acea informare aspecte referitoare la relațiile lui Bercea cu fratele domniei sale, președintele a avut dreptate ieri când a spus că Serviciul de Informații nu a abordat acea chestiune într-o informare separată. Aceasta este informarea transmisă președintelui României la acea dată”.

Maior a mai spus că ”Documentele acestea de informare s-au dus şi către diverşi premieri, miniştri de Interne, alţi membri ai Guvernului au vizat acţiuni ale acestui clan privind perceperea de taxe de protecţie în diverse judeţe, derularea, prin societăţile controlate direct sau prin interpuşi ale unor acţiuni ilegale cu metale neferoase sau de evaziune fiscală de mare amploare, coordonarea unei reţele de trafic de persoane, inclsuiv minori, în Italia, Franţa, Spania şi Serbia, de la care erau colectate fonduri obţinute prin cerşetorie, furt, alte activităţi ilegale, creditarea ilegală a unor persoane fizice şi juridice, cointeresarea unor funcţionari ai Finanţelor Publice în scopul evitării controalelor şi aplicării de sancţiuni asupra societăţilor comerciale deţinute, accesarea şi deturnarea de fonduri bugetare destinate minorităţii rrome prin intermediul unor structuri asociative etniei, coruperea unor magistraţi în scopul obţinerii de soluţii favorabile în diverse dosare”.

După cum se reiese clar din spusele lui Maior, nu doar că au fost mult mai multe informări transmise de SRI președinției, inclusiv lui Băsescu – nu doar lui Ion Iliescu -, dar respectivele informări vizau nenumărate fapte de o gravitate extremă, de crimă transfrontalieră organizată, cea privind construcțiile de case, invocată aseară de Băsescu, fiind doar una dintre ele.

În plus, Maior a dezvăluit atunci că SRI i-a înaintat un asemenea raport despre activitatea care afecta siguranța națională, a lui Bercea Mondial, în octombrie 2009.
Adică la cîteva zile după celebra ”fraternizare” dintre familia Băsescu și interlop, la Costești, și cu patru luni înainte ca Mircea Băsescu să se încuscrească cu Bercea.

Din acest moment, rămîne de stabilit un singur lucru.

Cine minte cu nerușinare milioanele de cetățeni români în extrem de gravul scandal Bercea: fostul președintele al României, Traian Băsescu, sau George Maior, directorul în exercițiu al SRI, la momentul iunie 2014? (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998