CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Mega scandalul

2 comentarii / 5406 vizualizări / 15 iulie 2014

Cu cateva luni doar inaintea alegerilor prezidentiale, Romania este confruntata cu unul dintre cele mai mari scandaluri din istoria sa recenta. Exista indicii cat se poate de intemeiate ca, in domeniul inzestrarii statului nostru cu mijloace informatice, cu complicitatea unor inalti oficiali romani, au fost sifonate, in ultimii ani, mari sume de bani. Diversele spagi au insumat cateva sute de milioane de euro. In timp ce un alt caz scandalos, afacerea Bechtel, este momentan pus intre paranteze, intre altele fiindca, in mod misterios, a disparut contractul, in domeniul mijloacelor informatice investigatiile sunt in plina desfasurare. Si cred ca nu mai pot fi oprite de nimeni. Escrocheriile au multiple caracteristici. Sunt internationalizate. Institutionalizate. Si transpartinice. In plus, declansatorul nu s-a aflat in Romania, ci in Statele Unite si Austria. Cele mai concludente probe le-au sosit procurorilor DNA la pachet. Capetele multor demnitari romani se afla pe butuc.

Cu mai mult timp in urma, din Statele Unite, a sosit ca un trasnet informatia ca, acolo, este in curs o ancheta federala impotriva uriasului concern Microsoft, pentru ca s-a descoperit ca reprezentantii acestuia au mituit oficiali ai unor state. Au fost exemplificate China si Romania. Iar acum prapadul s-a declansat. In esenta, statul roman, pentru a plati ceea ce in definitiv inseamna un drept de autor, trebuia sa cumpere sau sa inchirieze licente Microsoft. Aceasta operatie face parte din lupta la nivel planetar impotriva pirateriei electronice. A fost incheiat un prim contract in acest scop in anul 2004 dupa care, intr-o cadenta uluitoare, au fost negociate si semnate numeroase acte aditionale. Totalul sumei de care vorbim se ridica la aproximativ 300 de milioane euro si, in total, au fost inchiriate circa 250.000 de licente. In ce consta escrocheria?

Institutiile statului roman, in special Ministerul Invatamantului, utilizeaza un numar mult mai mic de licente Microsoft. Deci, prima magarie este ca a fost inchiriat mult mai mult decat ar fi fost necesar. Si decat a fost vreodata utilizat. A doua escrocherie e ca, la un asemenea volum, ar fi fost mult mai rentabila cumpararea licentelor. In fine, pretul de inchiriere se estimeaza ca este de multe ori mai mare decat costul real al acestor operatiuni. Una peste alta, timp de zece ani, in 40 de offshore-uri identificate de autoritatile americane, apartinand unor oficiali romani, s-au facut varsaminte reprezentand pretul coruptiei. Adica spaga. Avem un prim lot de 40 de mega infractori. Numele lor deja circula pe internet, dar ele vor fi aflate oficial abia in momentul in care ancheta DNA nu va mai fi in rem, ci in personam.

Cea de-a doua mega escrocherie, aflata, simultan cu prima, pe masa de lucru a procurorilor DNA se numeste EADS. O multinationala fondata de grupul german Daimler Chrysler si Lagardere. Cu EADS, statul roman a incheiat si a derulat asa-numitul contract de securizare a frontierelor. Este vorba, in esenta, tot de mijloace informatice. Valoarea totala este de circa un miliard de euro. Ei bine, autoritatile sunt in posesia unor informatii din care rezulta ca, in realitate, securizarea frontierelor a costat mult mai putin, o buna parte din miliardul de euro constand in spaga.

La DNA, s-au adunat probe furnizate atat de autoritatile americane, cat si de cele austrice, pentru ca Fujitsu Siemens Camp Austria a fost asociat cu Microsoft Romania. Sunt stabilite deja, in cursul cercetarii procurorilor DNA, legaturi cel putin suspecte cu persoane care au condus de-a lungul anilor Secretariatul General al Guvernului, Corpul de Control al Prim-ministrului, Ministerele Comunicatiilor, Internelor si Invatamantului, Ministerul Finantelor si se cerceteaza de zor daca nu cumva au fost implicati in acest urias furt din avutia nationala si unii prim-ministri.

Daca cele mai multe informatii nu ar fi venit in urma unor investigatii ale partenerilor nostri euroatlantici, am fi putut sa ne imaginam ca ne aflam, din nou, in prezenta unei mari fumigene electorale care, dupa ce va manji o serie de competitori politici, se va fasai. Nu este cazul. Mega scandalul este cat se poate de real. De autentic. Si devastator pentru protagonisti si complici. (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

2 Comentarii

  1. Its such as you learn my intellect! You mgnaae to know a lot approximately this, for example you wrote the e guide in it or a thing. I think that you just only could do which has a handful of % to force the message house a bit, but alternatively of that, that is fantastic site. A fantastic browse. I will surely be back.

  2. I am truly enjoying the theme/design of your welbog. Accomplish you endlessly hurry hooked on some browser compatibility issues? A handful of my blog audience have complained about my locate not working acceptably in Traveler except looks vast in Chrome. Solve you have one recommendation to evade join this issue?

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998