CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9773 RON UP | 1 USD = 4.6189 RON UP | 1 GBP = 5.8269 RON UP

Mega-sondaj european: romanii iubesc UE si pe Merkel, dar il urasc pe Soros

2 comentarii / 2866 vizualizări / 15 mai 2019

Cu doar cîteva zile înaintea alegerilor europene, ieri, a fost dat publicității un foarte spectaculos mega-sondaj european realizat în 28 de țări ale UE plus Ucraina și cîteva țări balcanice ne-membre UE. Sondajul, comandat de Institutul de Studii Politice Szazadveg, susținut de guvernul Ungariei, a fost efectuat timp de trei luni pe 35.000 de respondenți și scoate la lumină informații extrem de interesante. Cum ar fi cea că Merkel e mult mai iubită în România decît în țara natală. Să ne mai mirăm că s-a simțit așa bine la Sibiu?

Sondajul prezintă o Românie destul de îngîndurată cînd vine vorba de direcția spre care se îndreaptă țara: doar 27% cred că ea e bună sau foarte bună, la egalitate cu grecii, dar peste francezi, spanioli sau slovaci. Campioana optimismului, 72%, e Luxemburg, urmată de Albania, 65%. Oarecum explicabil, în cazul albanezilor: mai rău decît a fost nu are cum să fie. Nici Germania, 30%, ori Marea Britanie, 31%, nu dau pe afară de optimism.

Ceva mai optimiști sunt românii cînd sunt întrebați cum cred că vor trăi copiii lor. 37% cred că o vor duce mai bine, în timp ce pesimiștii clasamentului sunt, culmea, cele mai dezvoltate state: Germania, Olanda, Franța, Italia, Spania, Belgia ori Austria, cu procente de la 7 la 15%. Campioanele optimismului sunt Kosovo, Ucraina și Albania, cu procente între 57 și 72%.

La întrebarea cît de mult o apreciază pe Angela Merkel, românii sunt foarte generoși: 49% o văd în culori roz, în timp ce doar 40% dintre germani fac asta, 38% dintre austrieci, iar Italia, Marea Britanie, Polonia, Ungaria, Bulgaria, Cehia ori Grecia să nu o vadă în ochi: procente între 19 și 35%.

Cele mai mari Merkelovers sunt Kosovo, Ucraina, Albania, Luxemburg ori Macedonia, cu procente de simpatie între 65 și 80%. În orice caz, numărul statelor UE în care Merkel are o cotă de pste 50% e de numai 6.

Nici Emmanuel Macron nu stă prea rău în ochii românilor: cota de simpatie e de 39%, față de numai 20% în Franța. Nemo profeta in patria sua. Pe Macron îl mai simpatizează 16% dintre britanici, 19% dintre italieni, 20% dintre spanioli.
Bomba vine din Germania: Macron are doar un procent de simpatie mai puțin decît Merkel, adică 39%. Singura țară care îl iubește pe Macron mai mult decît România și Germania e Lituania, cu 40%.

Nu la fel de bine stă, însă, miliardarul George Soros, un soi de oaie neagră a Europei.
Dacă 14% dintre români au o părere bună despre filantropul evreu, de la francezi ia doar 4%, de la greci 5%, de la danezi 6%, de la germani, spanioli și britanici 7%, de la olandezi, italieni și portughezi 8%, de la suedezi 9%, iar de la unguri 15%. Cele mai calde sentimente le deșteaptă magnatul în Ucraina, 27% și Muntenegru, 24%.

 

Sondajul mai relevă că 70% dintre români au o opinie favorabilă despre UE, simpatia noastră fiind depășită doar de a Luxemburgului, Macedoniei, Lituaniei, Muntenegrului și a Maltei.
Cele mai puțin entuziasmate țări sunt, în afară de Marea Britanie, desigur, Franța, Italia, Belgia, Danemarca, Olanda, Grecia ori Cehia, cu procente între 33 și 42%.

 

Și există și o întrebare-cheie: cum ați vota dacă s-ar pune problema ieșirii țării dvs din UE?
Aici, românii ar vota pentru rămînere în proporție de 84%, unul dintre cele mai mari scoruri, întrecut doar de unguri, maltezi și luxemburghezi. Candidați la un nou Brexit par să fie cehii, francezii, italienii, danezii, suedezii, finlandezii și grecii, cu dorințe de a rămîne variind între 51 și 64%, cee ce lasă loc pentru optimism, totuși. Singura țară care continuă să fie sub 50% în privința dorinței de a fi în UE e Marea Britanie, 49%.

 

Românii consideră, totodată, în proporție de 71% că UE face treabă bună și foarte bună în direcția prosperității economice, de 37% în problema imigranților, de 65% în problema combaterii terorismului. 85% dintre românii cred, totuși, că UE ar trebui să facă mai mult pentru protejarea frontierelor.
57% dintre români consideră că rezolvarea problemelor economice ar trebui să fie apanajul UE, în timp ce 39% cred că ele ar trebui rezolvate prin decizia națională. La germani, procentele sunt de 51% la 42% , la francezi de 54% la 34% integrare, la britanici de 60% la 27%, la suedezi de 61% la 27%, cehii cu 67% și finlandezii, cu 64% fiind campionii autonomiei.

Problema imigrației ar trebui, în opinia românilor, să fie în răspunderea noastră în măsură în care ne privește, pentru 57% dintre respondenți, în timp ce 36% cred că ar trebui lăsată pe seama UE.
În schimb, stabilirea prețurilor la servicii și utilități ar trebui reglementată de UE, cred 54% dintre români, în timp ce 40% o consideră o problemă domestică.

O întrebare interesantă e dacă e bine ca UE să aibă o mai mare putere de decizie asupra națiunilor: 42% dintre români spun că da, 44% că nu. Cu excepția Spaniei și a Luxemburgului, toate statele UE se opun unei influențe mai mari a UE față de statele membre, cei mai mari opozanți, culmea, nefiind britanicii, ci finlandezii și cehii.

La întrebarea dacă mai crede că UE va mai exista peste 10 ani, 66% dintre români spun că da, față de 19% nu. Cei mai pesimiști sunt sîrbii, britanicii și cehii, de la 34-46%.

În privința admiterii Turciei în UE, românii sunt favorabili 45% față de 42% împotrivă, cei mai mari opozanți ai admiterii fiind germanii, francezii, olandezii, austriecii, finlandezii, danezii ori grecii.
În cazul Ucrainei, românii o susțin cu 58% la 27%, opozanții majori fiind aceiași din cazul Turciei.

Cea mai mare susținere o au din partea noastră sîrbii, 69% la 16%, în timp ce kosovarii nu vor asta în proporție de 73% la 21%.
Sondajul conține nenumărate alte date, pe care spațiul nu ne permite să le reproducem. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

2 Comentarii

  1. Merkel a fost mereu o victima pentru ei. Acum dau sondajul asta sa ii blocheze accesul ca presedinte al Consilului European, pentru a isi impune porpriii candidati – Weber si eventual Iohannis. Tratamentul aplicat lui Merkel arata cum se poarta romanii cu victimele – dispret total; deja a nu fi roman e un handicap, a nu fi nici macar din tarile apropiate mafiei unul si mai mare, daca mai esti si dintr-o tara tinta ai sanse de scapare de maxim 5%. Cinee e tampit sa isi inchipuie ca Germania, cu toti banii ei, e un partener? E doar o bila si lovesti cu ea in asa fel incat sa fii sigur ca se sparge.

  2. Romania a intrat abia in ultimul val de extindere al UE…exista deci o fireasca lentoare in societate privind intelegerea adevaratelor intentii ale super statului intitulat UE…. Eu cred ca in cazul in care UE nu se va reforma urgent, din temelii recunoscand suveranitatea statelor membre ca factor decisiv in mentinearea UE…atunci sansele disolutiei sunt foarte mari

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998