CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Megascandal pe bani în coalitie: Voiculescu vs. Cîțu & Gheorghita

9 comentarii / 4495 vizualizări / 11 martie 2021

Evenimente misterioase implicînd bani guvernamentali ar putea explica mega-scandalul momentului, amorsat de USRPLUS prin dezvăluirile lui Vlad Voiculescu despre centrele de vaccinare ”de protocol”. Mai precis, e foarte probabil că membrii coaliției de la putere nu se înțeleg pe împărțirea unei ciozvîrte de zeci și zeci de milioane de euro, dacă nu chiar mai mult, vorbind de banii pentru presă.

Să pornim de la o declarație uitată a vicepremierului Kelemen Hunor, din 8 ianuarie, pentru RFI:

”Pe tema vaccinului, eu cred că suntem la început, am început bine. Mai e nevoie de o Ordonanță de Urgență prin care putem intensifica această campanie. Probabil că săptămâna viitoare se va adopta. Era pe ordinea de zi, dar am amânat o săptămână. Se va intensifica în mass-media și în tot ce înseamnă căi de comunicare online, televiziuni, radiouri, printuri și așa mai departe. Trebuie să existe un conținut în această comunicare, un conținut foarte, foarte bine pus la punct din punct de vedere științific. După aceea, sigur, trebuie găsite acele forme, modalități, prin care oamenii pot fi convinși. Se va intensifica această campanie, atâta pot să vă spun și sunt convins că va fi o campanie profesionistă. Trebuie să așteptăm și această OUG, prin care se poate trece la etapa următoare. Eu nu pot să dau sfaturi de comunicare, pentru că acolo sunt specialiști, știu ce ar trebui să facă. Exemplele personale sunt importante și bineînțeles, dincolo de medici, dincolo de oameni de știință, trebuie să venim și cu alte personalități, cu alți oameni care transmit mesaje mai personale și cu mai multe emoții”.

Kelemen Hunor se referea, desigur la o OUG care să urmeze celebrei OUG 63/2020, ”pentru organizarea și desfășurarea unor campanii de informare publică în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea COVID-19”.
Acea OUG care prevedea alocarea a cca.40 de milioane de euro presei autohtone în schimbul popularizării măsurilor guvernamentale anti-Covid și care a făcut să curgă multe valuri de cerneală în mass-media, liberalii fiind acuzați că vor să mituiască presa ca să închidă ochii la șmenurile de pandemie.

În ședința de guvern din săptămîna 11-17 ianuarie ar fi trebuit, deci, să se adopte o nouă OUG cu sume identice, conform informațiilor vehiculate pe atunci, pentru o nouă campanie mediatică, de această dată dedicată vaccinării. Una care să fie profesionist făcută, nu încropită, precum precedenta.
Noua campanie fusese anunțată încă din decembrie de premierul interimar Nicolae Ciucă, în timp ce vicepremierul Raluca Turcan precizase și suma – 200 de milioane de lei – ca și durata: 6 luni.

Kelemen ne spunea în ianuarie că OUG fusese deja amînată o dată, înainte de 8 ianuarie.
Iată că suntem în 11 martie și – foarte ciudat – nimeni nu a mai auzit nimic de vreo OUG cu bani pentru campania mediatică, deși suntem deja în valul trei al pandemiei și tulpini care mai de care mai exotice năvălesc peste noi din toate direcțiile. Se pregătește marea carantinare de Paște, eveniment care va cădea foarte prost românilor.
Dar ampla campanie mediatică pare uitată de guvern, deși ar fi trebuit acum să se afle aproape de jumătatea termenului anunțat.

Nu știm motivul real.
Dar o ipoteză am îndrăzni să formulăm.

Banii pentru precedenta campanie au fost alocați de guvernul PNL și distribuiți tot de guvernul PNL. Pentru că doar PNL era la putere.

În noiembrie, guvernul PNL decisese înființarea Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva Covid 19 (CNCAV), care avea rolul, între altele, de a ”organiza și coordona activitățile de informare și comunicare pentru personalul medico-sanitar și publicul larg și comunicarea în situații de criză”.
La conducerea lui fusese plasat colonelul MApN Valeriu Gheorghiță, promovat de generalul Ciucă, ministrul Apărării. Per ansamblu, CNCAV e subordonat prim-ministrului, prin Secretariatul General al Guvernului. La șefia SGG se află acum Tiberiu Gorun, secretar adjunct al Finanțelor din perioada cînd Cîțu era ministru.

După decembrie, însă, avem guvern tripartit.
De aici o mică problemă.
Ministerul Sănătății a ajuns la USRPLUS, însă CNCAV are aceeași conducere din vremea guvernării PNL.

Cine ar urma să dirijeze zecile de milioane de euro pentru presă?

După vechile reguli, strict CNCAV-ul lui Gheorghiță, după indicațiile șefului Cîțu.
Dar cum să cedeze noul ministru al Sănătății coșul cu ouă de aur în favoarea adversarilor politici, mai ales că respectivele ouă pot netezi noi și frumoase prietenii cu marile agenții de publicitate și cu presa?

Încă mai spectaculos, în ianuarie s-a strecurat pe piață o altă informație tare, prin siteul bugetul.ro:

”Ministrul sănătății, Vlad Voiculescu, a venit cu forțe proaspete la minister în noul mandat obținut, unul dintre consilierii numiți pe probleme de comunicare, fiind Ștefan-Adrian Voinea(…) Bunicul consilierului lui Voiculescu, Adrian Voinea, de la Calafat, a fost colonel de securitate și secretarul organizației PCR, care a devenit, în timp, un pol de putere local(…) Pe agenda personală a ministrului sănătății se află printre priorități promovarea unei ordonanțe de urgență referitoare la alocări bugetare de care vor fi direcționate în campania de comunicare privind vaccinarea. Surse guvernamentale vorbesc despre circa 200 de milioane de lei, care vor fi puși la dispoziția unor agenții de relații publice, care ar urma să aloce 3% în scopuri de producție de materiale iar restul să cumpere spațiu publicitar. Privind din această perspectivă, desemnarea consilierului său, Ștefan-Adrian Voinea, pentru a prelua conducerea campaniei de comunicare pe vaccinare capătă sens, în condițiile în care persoane apropiate ministrului Vlad Voiculescu au dus o campanie intensă de contestare a măsurilor adoptate până în prezent de Comitetul de Vaccinare. Între aceștia s-a remarcat Dragoș Stanca, șeful agenției Thinkdigital. Rămâne de văzut dacă, în condițiile adoptării acestei ordonanțe și cheltuirii sumelor alocate, se va realiza un produs comunicațional superior calitativ față de ceea ce a realizat pro bono echipa desemnată de generalul Ciucă”.

Ștefan Voinea e fix personajul care a postat zilele trecute pe site informațiile explozive privind vaccinarea preferențială. Un consilier ”onorific” de la care aflăm că avea acces la Registrul Electronic Naţional de Vaccinări printr-un cont cu permisiuni limitate. Ori, un consilier onorific nu ar putea avea acces la acte și documente ministeriale, necum la parole de siteuri ale statului.

Un personaj despre care presa relata acum o lună că fusese adus de Voiculescu tocmai ca să acționeze distructiv împotriva celor de la CNCAV.

E mai mult decît plauzibil, de acum, că amînarea noii OUG privind banii pentru presă e provocată de neînțelegerile din interiorul coaliției; scoși din răbdări și dorind să transmită clar că nu acceptă doar răspunderea Sănătății, fără banii care vin pe lîngă, cei de la USRPLUS au aruncat nucleara pe masă: lista centrelor de vaccinare unde s-au aranjat oamenii instituțiilor de forță.

Iar liderii Dan Barna și Dacian Cioloș, foarte important de punctat, s-au poziționat rapid și ferm în spatele lui Vlad Voiculescu, în scandal.

Banii de la bugetul statului pentru comunicare nu pot rămîne strict pe mîna liberalilor, e clar. Cîte 40 de milioane de euro la fiecare 6 luni nu-s de colea.

De aici, rămîne de urmărit în ce măsură scandalul va evolua după coordonatele celui izbucnit în decembrie 1997, cînd un interviu de legendă al lui Traian Băsescu a provocat conflicte în cascadă în interiorul coaliției pînă la demisia premierului Victor Ciorbea. Asemănări am zice că deja există. (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

9 Comentarii

 1. Influencerii Securității strâng 2 laicuri pe zi și o hlizeală pe lună. Un bănuț acolo nu strică la spălat cururi de ciobani securiști.

 2. Iohanis, sufocat de pachiderme, nu mai reuseste sa vada niciun elefant…dar, macar le simtte baliga imputitta?! Avem doua scandaluri imense – unul, asta pe bani penttru presa, dar si pe vaccin, ca Voiculescu vrea sa paseze achizitionarea de seruri „competentului” unchi Nic si doi, scandalul Sibiu, de unde vine alt consilier scolit pe genunchi, ca ministrul insusi, domn Costache-Polisano, unde Polisano e fix in cladirea „parata”, sefii spitalului groazei e nou, din rezerva de cadre iohanista, intteresele pecuniare incomensurabile – grup de crima organizata…doar procurori sa se sesizeze din oficiu nu mai avem, ca i-a bagat Werner sub patrafir…daca nici asta nu e blestemul lui Ceausescu…
  P.S. Scandalul initiat de PLUSR-isi se fasaie, Barna raspunde la intrebari si-si aminteste de ce a votat el si ai lui cu Iohanis, Voiculescu o sa afle ca un dosar (pe sustragere de documentte clasificate) inchis de procuror se deschide tott de procuror, daca jupanul din deal „vrea clarificari”…Cattzu o sa-i lase sa-si ia o parte mai substtantiala din banii Casei in drumul spre clinicile clientelei…private, sa traiti! Romanii vor fi multumiti sa li se dea ora fuarata inapoi…si daca le scoate si capra din casa…”Iohanis, saracul, el n-a sttiutt…”

 3. Foarte plauzibilă ipoteza. Pluseristii sunt nervoși foc că massmedia nu-i prea bagă în seamă.

 4. Inde mai pui ca TFL-istii nostri, in mare parte pluseristi (USR+PLUS), sunt atat de convinsi de valoarea exceptionala, reformista, europeana a acestor 2 partide , incat si daca li s-ar taia capul, intr-un ultim rictus, tot pe astia i-ar vota..

 5. […] De aici, rămâne de urmărit în ce măsură scandalul va evolua după coordonatele celui izbucnit în decembrie 1997, când un interviu de legendă al lui Traian Băsescu a provocat conflicte în cascadă în interiorul coaliției până la demisia premierului Victor Ciorbea. Asemănări am zice că deja există, informează inPolitics. […]

 6. […] la scurtă vreme după ce guvernul Cîțu intra în pâine. Motivele – deși nu sunt doar ele – le-am expus ieri aici. Atât doar că vălvătaia politico-financiară a fost întreruptă temporar de o vălvătaie la […]

 7. […] lei pentru campania de promovare a vaccinării.Din ianuarie, cînd trebuia emisă OUG de rigoare, lucrurile s-au blocat și s-au tărăgănat din cauza clinciurilor dintre ministerul Sănătății și Secretariatul General al Guvernului pe […]

 8. […] lei pentru campania de promovare a vaccinării.Din ianuarie, cînd trebuia emisă OUG de rigoare, lucrurile s-au blocat și s-au tărăgănat din cauza clinciurilor dintre ministerul Sănătății și Secretariatul General al Guvernului pe […]

 9. […] Scriam în martie, în premieră, despre conflictele politico-financiare care au dus la bizara blocare a campaniei mediatice pro-vaccinare, cu rezultatele bine știute azi, cînd suntem coada Europei la vaccinări. Problema apăruse de la falia dintre factorii responsabili: în timp ce ministerul Sănătății era la USR, Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva Covid 19 (CNCAV) era în subordinea Secretariatului General al Guvernului și sub coordonarea unui colonel MapN apropiat de generalul Nicolae Ciucă, iar CNSU-ul lui Arafat ținea de MAI. […]

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998