CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Melescanu in ascensiune. Presedinte cu ajutorul Justitiei?

3 comentarii / 3068 vizualizări / 14 octombrie 2014

Dezvăluirea președintelui vizavi de Ponta nu va rămîne fără impact în campanie, marea întrebare fiind cine pierde și cine cîștigă de pe urma ei. Dacă la capitolul pierderi e mai greu de speculat, marele cîștigător se conturează, în opinia nostră, Teodor Meleșcanu, pe care o decizie a Justiției, în zilele următoare, l-ar putea trimite la Cotroceni mai lejer decît se crede.

Acuzația că a fost ofițer acoperit nu are șanse să îl afecteze prea mult, electoral, pe Victor Ponta, mai ales că președintele nu a prezentat nici măcar o umbră de dovadă în acest sens, iar electoratul de stînga e exagerat de tolerant chiar și în raport cu fapte mai grave.
În schimb, există un personaj care beneficiază în doză dublă de scandalul amorsat aseară de Băsescu, și acela e Teodor Meleșcanu.

Să o luăm metodic.

Meleșcanu nu e un aventurier politic, în niciun caz genul de candidat perpetuu, doar de dragul de a candida, a la Vadim Tudor. Are la activ o singură acțiune de acest gen, în 2000, cînd a furnizat cea mai mare surpriză – în sens negativ – prin obținerea unui scor de numai 1,9%, după ce avusese în sondaje chiar și 28%, cu doar cîteva luni înainte. În fapt, Meleșcanu a fost victima neașteptată a scandalului ”Firul roșu”, programat să dărîme pe alții, dar care a fost decontat cel mai rău de liderul ApR.
În 2004 și 2009, lucid, Meleșcanu nu s-a mai arătat interesat de candidatură.
Faptul că o face brusc, anul acesta, e un mister, și încă renunțînd la postul călduț din fruntea SIE. Celor care afirmă că, oricum, noul președinte l-ar fi schimbat imediat, le reamintim că mult mai controversații Fulga și Timofte au rezistat un an și jumătate pe post în regimul Băsescu.

În plus, fostul liberal nu a rupt deloc gura tîrgului în campanie, pînă acum, deși mesajele sale sunt extrem de interesante. Vorbește de echilibru, de calm, de guvern de uniune națională, dar și de posibilitatea coabitării cu actualul premier, și, mai ales, de un mandat scurt, care să ducă la recuplarea alegerilor prezidențiale cu cele parlamentare, în paralel cu mult dorita modificare a Constituției.
Pozițiile lui îl creionează drept un soi de Ion Iliescu mai modern și puternic occidentalizat, intelectual cu papion, dar și fumător de trabuc, o rețetă care ar putea prinde la un număr mult mai mare de alegători decît s-ar crede, atît de dreapta, cît și de stînga. Pentru că, să nu uităm, Meleșcanu e un liberal venit din PSD. Un om pe care l-a regretat, probabil, o mare parte a electoratului pesedist în 1997, cînd incapacitatea de reformare a social-democraților l-a împins, declarativ, să părăsească partidul.

Ceea ce îi lipsește lui Meleșcanu e susținerea unei forțe politice cît de cît importante și o mediatizare masivă.

În plus, fostul șef al SIE are o vulnerabilitate, care poartă numele de Traian Băsescu.

Intrarea sa în cursa prezidențială a părut, de la bun început, o manevră a lui Băsescu. Motivul suportă mai multe variante, fie fărămițarea electoratului liberal, fie abaterea atenției de la Elena Udrea, fie lansarea, la momentul oportun, a unor mesaje cu schepsis șamd.

Atît timp cît duce în cîrca povara suspiciunii că e omul lui Băsescu, șansele lui Meleșcanu nu sunt prea mari. În România anului 2014 există o saturație evidentă, la nivelul electoratului, de Traian Băsescu. Chiar și oameni care apreciază activitatea președintelui, realizările sale în domeniul justiției etc tot au ajuns să își dorească altceva, după 10 ani de frămîntări masive. Băsescu e un lider care a hărțuit și obosit suficient de mult electoratul autohton. Ideea alegerii unui președinte care să meargă exact pe aceeași linie e probabil că nu prea întrunește multe sufragii, în acest moment.

Toate cele trei probleme ale lui Meleșcanu, sus-pomenite, ar putea fi rezolvate, însă, spectaculos, în scurt timp, una dintre ele fiind, deja, bifată pe agendă.

Mai exact, prin atacul furibund al președintelui, de aseară, la Victor Ponta, opinia publică a reținut un mesaj important: Meleșcanu nu e un apropiat al șefului statului, ba chiar relația lor s-a rupt de cel puțin cu an, pe fondul unor divergențe majore.
La o analiză atentă, Meleșcanu nu e terfelit, ci, dimpotrivă, ridicat de acuzațiile președintelui. I se reproșează că a pus umărul la acoperirea agenților secreți ai țării, chiar și după încetarea activității respective; ce e, însă, nefiresc ? Ar fi trebuit, din contră, să lipească lista lor pe toate gardurile?
Imaginea lui e a unui om corect și devotat sistemului în care activează, adică seriozitate și responsabilitate în același timp, dar și bărbăție, odată ce și-a asumat riscul atragerii furiei prezidențiale asupra lui.

Mai degrabă, cel mototolit din poveste iese Băsescu însuși, cam de prea multe ori șeful statului a ajuns să se dezică, scîrbit și dezamăgit, de cei pe care, el însuși i-a promovat și menținut la posturi.

Atacul lui Băsescu de aseară – atenție, președintele a apăsat de cîteva ori pe ideea că Meleșcanu l-a dezamăgit mai mult decît Ponta! – are rolul, în opinia noastră, de a clarifica, electoral, relația dintre cei doi, care ar fi una proastă.
Exact ce vor să audă cei mai mulți români.
În paralel, Băsescu repetă, obsesiv, ca să înțeleagă și surdul din fundul sălii, că Elena Udrea și nimeni altcineva este unica sa opțiune politică, o îndîrjire care, în alte condiții, aproape ar părea suspectă.

Momeala a prins, începînd de aseară, puțină lume mai poate crede că Meleșcanu ar fi vreun iepure al Cotrocenilor.

Celelalte două probleme ale candidatului Meleșcanu pot fi rezolvate într-un singur mod: o decizie a Justiției în cazul Iohannis.
Din acel moment, odată cu scoaterea din cursă a neamțului, PNL și PDL ar fi nevoite să se reorienteze către alt candidat, că doar nu vor recomanda alegătorilor proprii să stea acasă.
Iar acesta nu poate fi decît Meleșcanu, cel care, spre deosebire de Tăriceanu, Macovei sau Udrea nu s-a dezis de cele două partide, ba chiar manifestă toată deschiderea spre ele. Și care, cu voturile lor, trece lejer înaintea lui Tăriceanu și intră în finală.
În plus, o asemenea decizie a justiției va declanșa imediat și o explozie mediatică în jurul ex-șefului SIE, exact ceea ce îi lipsea, cum spuneam.

Ce se va întîmpla în turul doi nu se știe, dar o observație merită făcută: pe lîngă alegătorii de dreapta care nu suportă organic PSD și pe lîngă un segment de nehotărâți, Meleșcanu ar putea atrage chiar voturi pesediste; la urma-urmei, el însuși e tot un glorios fiu al partidului lui Iliescu, fie el și risipitor.
Să nu mai vorbim de atuul, în raport cu junele Ponta, al unei vîrste mai înaintate, potrivite pentru cel mai bătrîn, dar și mai numeros, electorat din țară.
În fine, ca o realizare suplimentară, Meleșcanu scapă și de discuțiile privind propria sa apartenență la serviciile secrete, ante și post-decembriste, un subiect care altădată a ținut afișul mult în ceea ce îl privește, pentru simplu motiv că alt candidat, Victor Ponta, a ajuns în epicentrul unui asemenea scandal.

Una peste alta, cei care au mizat, în perspectiva acestui an electoral, pe o lovitură de teatru cel puțin similară strategiei ”Dragă Stolo”, din 2004, au mari șanse să nu fie dezamăgiți. Și din nou, s-ar putea ca Traian Băsescu să fie un actor important al cîștigării președinției de către cine ”trebuie”. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

3 Comentarii

  1. Nu ascund ca ,de foarte multe ori am apreciat si apreciez comentariile dlui.Iacob si acum ma situez pe aceiasi pozitie.D-sa subliniaza o crestere,nu surprinzatoare,a sanselor d-lui Melescanu,dar numai in cazul disparitei lui Iohannis,ceeace e,desigur o posibilitate,indeosebi dupa atacul de ieri SI asupra primarului din Sibiu.Dar daca justitia il valideaza sau electoratul nu tine cont de caracterul politic al eliminarii sale ? Ce se intampla cu febletea prezidentiala,caci Ponta intra sigur in turul II ? Oricate alte interventii nu o pot aduce asa de sus.Ramane marea deziluzie nationala : presedintele nu va vota in scrutinul final.Nu e prea putin ?

  2. am mai zis , autorul asta (BTI) are boala pe iohannis, dar o boala crunta. de ce o fi frustrat? klaus arata mai bine ca el?

  3. Daca Iohannis trece de ANI, voturile lui Melescanu se vor duce la Ponta in turul doi si Johannis e out.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998