CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Melescanu – o intrevedere exploziva. La figurat, poate si la propriu

0 comentarii / 4407 vizualizări / 26 ianuarie 2017

Ministrul de Externe Teodor Meleșcanu a avut azi, la minister, o întrevedere diplomatică a cărei importanță s-ar putea dovedi covîrșitoare în perioada care urmează. Pe de-o parte, ea poate afecta relațiile României cu state extrem de puternice, pe de alta, ne poate transforma în ținte pentru acte de terorism.

Concret, potrivit unui comunicat oficial, Meleșcanu a primit-o astăzi pe doamna Tamar Samash, ambasadorul Statului Israel în România, în vizită de curtoazie: ”În cadrul întrevederii, cei doi oficiali au evocat stadiul foarte bun al relațiilor între România și Statul Israel, atât la nivel politic, cât și în domenii sectoriale, fiind reiterată dorinţa ambelor state de a continua cursul ascendent al cooperării bilaterale.
Interlocutorii au avut, de asemenea, un schimb de opinii privind subiectele de actualitate ale agendei internaționale, cu accent pe evoluțiile din zona Orientului Mijlociu”.

Formula ”subiectele de actualitate ale agendei internaționale, cu accent pe evoluțiile din zona Orientului Mijlociu” nu lasă niciun dubiu asupra temei reale a discuțiilor.
În acest moment, cel mai fierbinte subiect din zona amintită este cel generat de anunțul Casei Albe, zilele trecute, privind începerea demersurilor pentru mutarea ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim.

Ori, după cum se știe, aici există un substrat mai mult decît fierbinte, în condițiile în care Ierusalimul este revendicat drept capitală și de către palestinieni, iar majoritatea statelor lumii, inclusiv SUA pînă acum, cele europene și România nu recunosc Ierusalimul drept capitală, așa cum o consideră statul evreu, pentru că un oraș capitală a două state – și încă nu tocmai prietene – e un concept extrem de dificil de asimilat.
La 20 ianuarie 1950, reamintim, capitala statului Israel a fost transferată de la Tel Aviv la Ierusalim, iar în 1980 Parlamentul israelian a adoptat o lege prin care Ierusalimul reunit a fost proclamat capitala unită şi veşnică a ţării. Instituţiile centrale şi ale administraţiei de stat se află în Ierusalimul de Vest. România, asemenea altor state, nu recunoaşte, însă, transferarea capitalei la Ierusalim, menţinîndu-şi misiunea diplomatică la Tel Aviv

Mutarea sediul Ambasadei SUA la Ierusalim a fost una din promisiunile spectaculoase de campanie ale lui Donald Trump.

În decembrie, ambasadoarea Israelului la București a transmis un mesaj cu ocazia sărbătorii Hanuka, subliniind că nicio rezoluţie nu poate schimba faptul că „Ierusalimul a fost şi este centrul civilizaţiei” israeliene, inima culturii sale, în contextul rezoluţiei ONU care cere statului să îşi înceteze acţiunile de colonizare a teritoriilor palestiniene.

Faptul că ambasadoarea a descins la MAE român aproape imediat după anunțul Casei Albe ar putea releva o apăsare a pedalei de accelerație de către diplomația evreiască, mizîndu-se și pe relațiile foarte apropiate de țara noastră.
Pe de altă parte, recunoașterea Ierusalimului drept capitală poate fi un demers foarte riscant. Imediat după anunțul Casei Albe, organizația palestiniană Hamas a reacționat vehement.

Mutarea ambasadei SUA la Ierusalim ar deschide „un nou capitol al conflictului”, „aruncând gaz pe foc”, a transmis mişcarea Hamas, potrivit site-ului agenţiei Associated Press, citat de Mediafax.

Un anunț favorabil schimbării din partea țării noastre ar putea-o transforma în țintă a răzbunării organizațiilor teroriste.
Un refuz ar putea crea probleme în relația cu noua administrație americană.

O situație complicată de tip lose-lose. Deocamdată, partea bună e că mișcarea ar putea reclama o anume perioadă de timp, doar dacă Trump nu are alte planuri.

Contactat de Inpolitics, ministrul Teodor Meleșcanu admite că în discuția de azi a fost abordată și problema Ierusalimului, dar spune că israelienii înșiși se așteaptă la o durată mai mare a procesului:

”Din cîte am văzut eu, din ultimele declarații ale lui Donald Trump, e o chestiune care încă mai trebuie analizată. Începerea unui demers nu înseamnă că se va finaliza neapărat într-un fel sau altul. Am discutat cu doamna ambasador așa ceva, dînsa mi-a spus că e un proces care, probabil, va dura foarte mult, la americani. Noi avem la Tel Aviv ambasada și pentru moment nu se pune problema de a schimba acest oraș” a conchis ministrul. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998