CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Menghina lui Klaus Iohannis

4 comentarii / 2830 vizualizări / 3 februarie 2017

Obiectivul președintelui de a răsturna scorul alegerilor ar putea fi atins. Pentru moment, Klaus Iohannis a reușit să declanșeze, cu sprijinul masiv al partidelor politice din opoziție și prin intervenția sa personală, o puternică mișcare de stradă. Mai virulentă decât oricând în istoria noastră recentă. În al doilea rând, a declanșat o presiune colosală împotriva Guvernului, determinându-i pe procurori să îi pună sub anchetă penală pe unii dintre membrii Cabinetului. Acestea sunt brațele principale ale menghinei. Dar nu toate. Factorul extern a fost și el pus în mișcare într-o manieră eficientă. În fine, în al patrulea rând, președintele acționează prin intermediul Parlamentului unde, în loc de opoziție, se manifestă o veritabilă revoltă. Cine va învinge?
Falsa temă a punerii în pericol a statului de drept printr-un proiect de lege și o ordonanță, ambele schimbând detalii ale legii penale, a reușit să prindă în rândul cetățeniilor simpatizanți ai opoziției. Dreptul este o știință destul de tehnică și, uneori, extrem de stufoasă. Mai nimeni nu a citit sau înțeles schimbările pe care Guvernul Grindeanu încearcă să le opereze. Oamenii au luat de bun ceea ce li s-a spus. În esență, că statul de drept este pe făraș. Statul căruia îi este închinat întreg mecanismul democratic. Pretextul a fost bun. Din acest motiv, un număr din ce în ce mai mare de demonstranți a putut fi scos în stradă. Asupra Guvernului Grindeanu, în special, și a PSD, în general, este pusă o presiune colosală. La numai două luni de la victoria în alegeri.
În scopul vulnerabilizării Guvernului, pentru ca acesta să fie forțat să cedeze, a fost declanșată o anchetă penală pentru favorizarea infractorului, încă în rem, împotriva tuturor celor care au participat la elaborarea proiectelor de acte normative penale. Este o situație absolut fără niciun precedent. Care deschide larg poarta unor abuzuri ale procurorilor împotriva Executivului. Cum ar fi dacă, de fiecare dată când Guvernul face ceea ce scrie în fișa postului, și anume propune proiecte de acte normativ, inclusiv în materie penală, se ridică falsa problemă a favorizării infractorului, și el virtual, după care guvernanții sunt aruncați la zdup? Asta da violare a unei puteri în stat de către o altă putere. Dar fenomenul a fost declanșat și se desfășoară sub ochii noștri. Ancheta se poate extinde la sute de persoane care, de obicei, colaborează în elaborarea unui act normativ.
Mai mult chiar, pentru a pedepsi Guvernul că a îndrăznit să modifice câteva prevederi ale legii penale, Parchetul General a decis retragearea tuturor specialiștilor din domeniu detașați la Ministerul Justiției. După care, firește, se are în vedere decapitarea acestora.
În mod similar se petrec lucrurile și în acea parte a presei care și-a manifestat solidaritatea cu Guvernul. Nu întâmplător, în acest moment, sunt anchetați, tot sub un pretext fals penal – că ar fi difuzat înregistrarea unei discuții –, sute de jurnaliști.
Ambasadele statelor partenere au fost și ele puse în mișcare. De altfel, încă înainte ca Guvernul să fi trecut la elaborarea textelor de ordonanță de urgență, fiind publică această intenție, președintele Klaus Iohannis a profitat de întâlnirea anuală cu membrii corpului diplomatic străin pentru a le semnala acestora pericolul asasinării statului de drept de către Guvernul Grindeanu. După care le-au fost prezentate ambasdorilor informații trunchiate sau chiar false, iar aceștia s-au pus, firește, în mișcare, întrucât ce poate fi mai convenabil pentru interesele statelor pe care le reprezintă decât vulnerabilizarea autorității din țara gazdă. Așa că au început și ambasadorii să călărească Guvernul Grindeanu.
Și iată că și în Parlament au loc evenimente paranormale. Membrii opoziției, care în cursul nopții au animat strada, dimineața, în loc să participe pur și simplu la dezbateri, se transformă în demonstranți. În Camera Deputaților și în Senat, se agită pancarte și se strigă lozinci.
Și cred că este numai începutul. Contraofensiva declanșată de președintele Klaus Iohanins este departe de a-și fi atins punctul culminant. El mai dispune, prin controlul asupra serviciilor secrete și prin colaborarea în general a sistemului, și de resurse încă nexploatate pentru a se răfui cu cei care au câștigat alegerile și care, în ciuda opoziției sale, s-au instalat la Palatul Victoria. Nu vom ști, în următoarele câteva zile, cine va învinge în această bătălie politică și dacă singurele pretexte vor fi invocarea statului de drept sau dacă nu vor fi identificate, de la Cotroceni, și alte terenuri de luptă.
În timp ce, în București, războiul politic se transformă în veritabile lupte de stradă, în timp ce, la București, războiul româno-român este în toi, lumea se schimbă cu repeziciune. Iar noi suntem incapabili să reacționăm adecvat sau chiar să urmărim ceea ce se întâmplă. Oare asta s-a și dorit? (Sorin Roșca Stănescu)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

4 Comentarii

  1. Atat timp cat pe teritoriul Romaniei vor exista baze militare straine, spionii si agentii de influenta CIA vor impune pe cine vor ei.

  2. de ce psd a dat ordonanta si noaptea? de ce nu a dat lege in parlament? pentru ca sunt niste infractori, ca tine, srs! psd sa faca bine sa guverneze , nu sa dea ordonante la ceas de noapte, ca borfasii!

  3. Nu stiu care este mai inconstienta dintre părți . Unii , care au primit votul popular, au trecut la facerea guvernului, suportand toate mofturile intinse la limita legii a unui presedinte careia îi juca broasca lui nelu olteanu in sus si in jos in gât, fiindcă primise o directa de stanga in figura si nu vroia sa-si recunoasca infrangerea. Aceiasi, pe care tariceanu îi avertizase ca iohannis vroia sa foloseasca toate mijloacele care le avea la dispozitie pentru a impiedica formarea unui guvern psd-alde si care demonstra fara niciun fel de scrupule ca lupta va fi pe viata si pe moarte. Aceiasi, care orbiti de succesul nesperat, au crezut ca nu mai pot avea piedici in realizarea tuturor celor spuse si nespuse. Aceiasi, care nu aveau buget votat, si la ceas de noapte îi musca sarpele sa aprobe niste oug-uri pentru grațiere si modificarea c.p. c.p.p., dinamitand tot ce cu greu au reusit sa realizeze in ultimele 7 luni. Dezastru!
    Ceilalți, care in ultimul an s-au afundat ,voit sau nevoit , in mocirla mediocrității si a intereselor oculte, pierzând prioritatea de dreapta in fata unui grup de nu-isti , la randul lor uimiti de rezultatele obtinute. Ceilalți care ,voit sau nevoit , au avut proasta inspiratie de a se juca cu nominalizarea la capitala, vrand sa demonstreze, probabil, resursa umană inepuinepuizabilă de care dispun. Ceilalți, care dupa alegerile din vară nu au inteles ,voit sau nevoit, ce probleme grave au, si care considerau ca de fapt a fost o victorie strălucită esecul lor. Ceilalți care, voit sau nevoit, au fost in măsura sa întocmească un program de guvernare in care masurile principale erau nemernicul ponta, condamnatul penal dragnea, coruptul psd. Ceilalți care, voit sau nevoit, s-au prezentat sub orice critică in decembrie, astfel incat numai rudele lor cele mai apropiate i-au votat. Altul care timp de un an a dormit pe el, apoi si-a pus un guvern al lui si a adormit din nou. Acela care, in corzi fiind, dupa rezultatele alegerilor din decembrie, s-a trezit si a incercat pe toate căile mai mult sau mai putin evanghelice, sa împiedice formarea unui guvern care sa nu fie al lui. Altul, cu un simt al proprietatii foarte dezvoltat, care prin mijloace cinstite (meditatii) si acte de mostenitor, si-a cumparat 6 case. Altul care in ultimii ani inainte de a deveni imun, a avut o calitate penala pe care incearca cu disperare sa o nege, pozand in cel mai imaculat om. Altul care profitând de tembelitatea unora, a reusit sa creeze aceea emoție puternica in fruntea căreia s-a asezat, devenind contravenient. Altul care beneficiind de calitatea de popular alerteaza si asmute toata majoritatea populara, de altfel, oripilata de grozăviile unora. Altul căruia vocabularul politic i se reduce la cateva sintagme sforaitore, cei drept, cu priză la anumite adrese din bucuresti. Acelasi presedinte care si astazi, in strainatate fiind, apreciază ca situatia din tara este una complexă, insa el are incredere in „românii mei” ca vor face treaba pana la capat. Si as putea continua. Oare unii, ceilalti si altul chiar vor binele acestei tarisoare sau îsi vor doar binele lor?

  4. Dupa ce pnl – ul duduii turcan va pupa icoana iohannista si pe muchie, iar tara va fi praf si pulbere din prostia unora – altoită pe ticăloșia altora, degeaba vulgul se va tăvăli in chinuri iar elitele vor lua senalax pentru detoxifiere. Va fi mult prea târziu pentru țară, va fi zadarnic pentru oamenii ei, dar rămâne speranța ca boturile imblanite vor calca in wc-utrile turcesti ale pușcăriilor, retraind frenetic vremurile bune cand, insolvenți fiind, dădeau flit – pe bani la sacoșă – luminitei de la capătul tunelului!

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998