CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Mesaj anticoruptie la Oscaruri. In Romania, artistii tac…

0 comentarii / 1475 vizualizări / 2 martie 2011

Puțini români vor fi urmărit, duminică noaptea, întreaga desfășurare a ceremoniei Oscarurilor. Majoritatea au aflat rezultatele a doua zi, din presă, iar marile comentarii au fost dedicate actriței Melissa Leo, care a spus în direct cuvîntul ”fuck”, trecînd sub tăcere totală un eveniment care merita mai mult, credem noi. E vorba de mesajul anticorupție lansat de un laureat Oscar.

Premiul pentru cel mai bun documentar a fost obținut de ”Inside job”, realizat de Charles Ferguson și Audrey Marrs. Numai că, odată urcat pe scenă, laureatul Oscar, Ferguson, a ales un cu totul alt discurs decît cele tradiționale: ”Vă rog să mă iertați, vreau să vă atrag atenția că, la trei ani după izbucnirea oribilei crize financiare provocată de fraude financiare, nici măcar un singur director executiv nu a fost trimis după gratii. Și asta este rău!” a spus reputatul realizator, în aplauzele întregii săli.

Discursul său, rostit în timpul celei mai mediatizate festivități din lume, a reamintit cît de importantă este conștiința civică într-o societate, oricare ar fi ea.
Un tip de atitudine pe care, din păcate, nu îl regăsim niciodată în România, țară în care artiștii par să se împart în două: cei care stau cu mîna întinsă la funcții guvernamentale și cei care resping categoric orice contact cu politica. Nici unii, nici alții, însă, nu reprezintă, din motive diferite, vocile de impact care, din cînd în cînd, ar trebui să atenționeze opinia publică asupra unor probleme de maximă gravitate. Iar cînd e vorba de acceptat premii (inclusiv în bani) și de rostit discursuri, înghesuiala e maximă și nimeni nu pare deranjat de faptul că distincțiile sunt alimentate, uneori, cu bani spoliați de diverși Mecena penali. Alteori, își dau jos chiloții în conferințele de presă.
România ar avea nevoie nu de unul, ci de mai mulți Charles Ferguson; la cum se prezintă situația, va mai dura mult și bine pînă va apărea primul dintre ei. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998