Mesaj ”cu bataie”: vulpoiul Nastase indeamna la suspendarea lui Basescu
0 comentarii / 1528 vizualizări / 25 martie 2013
După o săptămînă de misterioasă tăcere, Adrian Năstase revine azi pe blog cu un material viclean, în care, la vedere, susține că USL ar trebui să se abțină de la suspendarea președintelui, dar, printre rînduri oferă toate argumentele logice exact respectivului demers, și încă fără a mai pierde timpul.
Astfel, după ce anunță, din capul locului, că urmează noi bătălii politice și că se pregătește pentru ele, fostul premier analizează situația politică de după congresul PDL și dă mesajul demarării suspendării lui Traian Băsescu.
Dacă, pentru publicul larg, Năstase joacă o comedie a politicianului moderat, care vede pe primul plan relansarea economică și nu demiterea președintelui, pentru liderii USL, dar și pentru cei ai PDL, el are cu totul alt mesaj, mai mult sau mai puțin subliminal.
Iată argumentele pro-suspendare lui Năstase:
– ”Mesajul de „adio” a lui Traian Băsescu este doar o nouă dovadă, foarte vizibilă, a încălcărilor repetate ale literei şi spiritului Constituţiei”.
În traducere, nu există dubii legate de motivație.
– ”Dorinţa lui de a fi „baciul” dreptei din România nu face decât să ţină captivă scena politică într-o dezbatere anacronică”.
În traducere, el trebuie eliminat pentru a debloca reforma politică.
– ”Pentru USL, repetatele ieşiri anticonstituţionale ale lui Traian Băsescu (vor mai urma şi altele, mai stridente!), se constituie într-o importantă provocare politică. În mod normal, după astfel de acţiuni anticonstituţionale, Traian Băsescu ar trebui suspendat şi trimis în faţa poporului”.
În traducere, dacă nu îl suspendați acum, tot va trebui să o faceți mai încolo.
– ”O a treia acţiune de suspendare ar avea o importantă funcţie pedagogică pentru orice tentative viitoare de încălcare a Constituţiei”.
Traducerea e inutilă.
– ”Pentru USL cea mai facilă decizie ar fi o nouă suspendare a lui Traian Băsescu, ar putea să tranşeze acum această chestiune”.
În traducere, acum e un moment perfect pentru a scăpa de el.
– ”Trebuie să ţinem seama de faptul că acum se joacă retrasarea spaţiilor de influenţă din zona central-răsăriteană. România este în convalescenţă economică şi poate aluneca în incertitudine politică. Într-un asemenea context, România trebuie să dea dovadă de maturitate, să-şi calculeze bine mişcările politice şi cele în plan internaţional, pentru a evita adâncirea periferizării (geo-)politice şi economice. În mod normal, Preşedintele Republicii şi Guvernul ar trebui să acţioneze concertat în interesul naţiunii. Vedem însă că Traian Băsescu încearcă să ţină România într-un sistem cât mai amplu de condiţionalităţi externe, pentru ca guvernarea USL să nu obţină succese”.
Traducerea e, din nou, de prisos.
– ”Nici Traian Băsescu, nici Elena Udrea şi cu atât mai puţin Monica Macovei nu sunt vectori electorali capabili să fondeze un partid care să depăşească pragul de 10%”.
– ”De asemenea, şansele lui Traian Băsescu de a impune un candidat cu şanse la alegerile prezidenţiale sunt tot mai reduse. Astfel, un calcul raţional, dacă luăm în evaluare şi problemele logistice ale formării unui nou partid, dificultăţile pentru aleşii locali, în pericol de a-şi pierde mandatul dacă părăsesc PDL, afilierea internaţională a unui nou partid la PPE, ne arată că PDL nu ar trebui să se divizeze în perioada următoare.
În traducere, ultimele două mesaje spun că Băsescu și fanii săi sunt în acest moment mai vulnerabili ca oricînd, pe fondul bulibășelii din PDL.
– ”Traian Băsescu este un om politic „consecvent”, care îşi va reevalua în curând declaraţia din sufragerie, încercând să recâştige influenţa în PDL printr-un număr cât mai mare de oameni în organele de conducere. Aici apare însă pericolul şi pentru Vasile Blaga, deoarece ar putea să piardă influenţa în partid, dacă îşi va construi o echipă dominată din susţinătorii moţiunilor Udrea-Macovei”.
În traducere, ”Blaga nu fii fraier să pui botul la o înțelegere cu cotroceniștii!”
– ”Atât electoratul PNL, cât şi cel al PSD aşteptă de la USL nu o nouă acţiune de combinatorică politică, ci apariţia rezultatelor promise. Din acest punct de vedere, principala bătălie politică a acestui an o reprezintă modificarea Constituţiei. Fără îndoială, Traian Băsescu şi-a făcut un obiectiv politic major din împiedicarea reformei constituţionale, nu pentru că i-ar păsa de conţinutul legii fundamentale, ci pentru că în acest fel speră să şubrezească USL şi, pe acest fundal, să redevină util pentru PDL. Este un plan străveziu al lui Traian Băsescu, iar USL are, cred, datoria de a conştientiza posibilele consecinţe instituţionale pe care le antrenează”.
În traducere, cu Băsescu președinte USL riscă să nu își poată mulțumi electoratul. (Bogdan Tiberiu Iacob)
Comenteaza