CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

UPDATE – Mesaj fierbinte: Nastase reintra in activitate?

0 comentarii / 2403 vizualizări / 23 septembrie 2014

Fostul premier Adrian Năstase dă semne de revenire, și încă unele spectaculoase: el își lansează astăzi, într-un cadrul special, un nou volum, după care va participa, așa cum vă informam încă de săptămăna trecută, la un talk-show în direct, în prime-time, la TVR.

Într-o postare pe blog dedicată lansării cărții sale ”Cele două Românii”, care va avea loc la orele 11,00 la sala Crown Ballroom, de la hotelul Crowne Plaza, Năstase strecoară un mesaj incitant, legat de momentul ales pentru lansare: ”Am asteptat sa se incheie depunerea candidaturilor pentru prezidentiale si, in acelasi timp, sa nu inceapa inca dezbaterile din campania electorala”. Ceea ce nu poate însemna decît că, atît din volumul respectiv, cît și din emisiunea de diseară, s-ar putea să aflăm lucruri mai mult decît fierbinți, legate de scena politică și de bătălia pentru Cotroceni. (B.T.I.)

 

UPDATE:

În prezentarea cărții sale, care a avut loc la Hotel Crown Plaza din Capitală, Adrian Năstase a arătat că a ales să povestească, în peste 850 de pagini, ce s-a întâmplat în urmă cu 10 ani, cu realizări și greșeli. „Sunt într-un fel de convalescență autoimpusă. De ce am scris cartea? Am descoperit că există un fel de Alzheimer colectiv, care ne face să pierdem amintiri, să uităm anumite lucruri și să avem o tentație de a repeta anumite greșeli. (…) Cred că România putea să folosească mai bine cei 10 ani care au trecut, din 2004 până în prezent”, a spus fostul premier.

În opinia acestuia, nu se poate vorbi în același timp despre o Românie a intelectualității și despre o altă Românie „care trebuie să accepte indicații”. „Am sentimentul, din păcate, că nu mai știm să prețuim unul dintre obiectivele fixate în ’89 — obținerea libertății. În ultimii 10 ani, nu am reușit nici măcar să intrăm în Schengen, deși exista în 2011 un termen. De ce oare?”, a adăugat el.

Năstase a mai afirmat, conform Agerpre, că în ultimii 10 ani a existat „un efort masochist de a se distruge partidele politice”, apreciind că acest lucru trebuie îndreptat.

În opinia sa, ar trebui regândit și mecanismul de constituire a guvernelor din România, el argumentând că sistemul actual, cel al coaliției, nu a dat rezultate.

Adrian Năstase a precizat că prima lansare a cărții sale a avut loc la „Clubul de la Jilava”. „Prima prezentare a cărții a fost în cadrul Clubului de la Jilava, care funcționează în continuare. Este o dezbatere în care fiecare vorbește despre subiectul pe care-l știe. Unii au vorbit despre apicultură, alții despre conductă fără săpătură, eu am vorbit despre politică. (…) Cuprinsul este suficient de incitant. Unii vor merge direct la capitolul ‘Relația mea cu Ion Iliescu'”, a susținut Năstase.

El a adăugat că volumul nu este un jurnal și nu conține nici „impresii de călătorie din Jilava”, fiind atent documentat. Cartea este tehnoredactată de soția și fiii săi.

Năstase a precizat că îi datorează foarte mult lui Alexandru Athanasiu, cel alături de care a construit în 2001 Partidul Social Democrat, încercând un ‘upgrate’ de etapă la FSN, PDSR, PSDR, pentru a ajunge la o finalizare cu o structură modernizată, racordată la socialiștii europeni, cu o ideologie la zi.

Fostul președinte al PSD a mai menționat că a scris între altele despre relația cu UDMR, APR, PUR, adăugând că a dorit să clarifice totodată o serie de teme „controversate”, între care „Năstase patru case’, accidentul de vânătoare al lui Ilie Sârbu, „Dracula Land”, „RAFO/JAFO”, privatizarea Petrom, proiectul Roșia Montană, tema fraudării alegerilor din 2004, legea privind protecția informațiilor clasificate.

„Au fost patru case, dar succesiv. Am înțeles că unii dintre candidații la prezidențiale au chiar mai multe case. (…) Am explicat cum se duc alicele grupate numai de la o armă descărcată de la o distanță de un metru. În ceea ce privește Dracula Land, cred în continuare că este absolut aberant ca noi să suportăm o imagine sângeroasă a lui Dracula iar banii să-i ia americanii”, a spus Năstase.

El s-a referit și la speculațiile privind „homosexualitatea sa”, precizând că acela care le-a lansat — Aurel Sergiu Marinescu — s-a dovedit că era turnător la Securitate din 1972 și le-a difuzat în America, fiind preluate ulterior ca teme de campanie electorală, în 2004, de fostul Partid Democrat și Vadim Tudor.

Referindu-se la relațiile cu serviciile de informații, o altă temă cuprinsă în carte, Adrian Năstase s-a întrebat retoric de ce Traian Băsescu, care a găsit în 2005 SRI condus de Radu Timofte, „care era în relație cu Sorin Ovidiu Vântu”, l-a menținut pe Timofte încă un an și jumătate?

„La Jilava, într-un loc destul de special, romanele polițiste pe care le-am citit au fost telegramele Ambasadei americane publicate de Wikileaks — sute de pagini citite cu foarte mare interes, cele mai mai bune analize după viața politică din ultimii 10 ani. Din ele poți înțelege mecanismele publice și de comunicare care funcționează în continuare”, a mai spus fostul premier.

Între cei prezenți la eveniment s-au numărat președintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, vicepremierul Liviu Dragnea, ministrul Transporturilor, Ioan Rus, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, primarul sectorului 3, Robert Negoiță, secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ștefănescu, parlamentari social-democrați, foști miniștri ai Cabinetului Năstase sau colaboratori, printre care Smaranda Dobrescu și Dan Matei Agathon, Victor Babiuc, Adrian Severin. Nu au lipsit soția fostului premier, Dana Năstase, fii săi, Andrei și Mihnea, și sora sa, Dana Barb.

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998